Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Darovaná kuchařka z roku 1924

Začetla jsem se do ní jak do nejnapínavější detektivky. Kam se hrabou různé horory a novely. Okupantská cenzura, povolení k tisku, válka, nedostatek jídla, klasické i netradiční recepty…

Čtením této knihy jsem se přenesla do roku 1924, kdy vyšlo první vydání. Autorkou je Marie Janků Sandtnerová, která žila v letech 1885 – 1946.  Autorka napsala knihu na přání svých žákyň z lidových  kurzů, ze školy vychovatelek a pěstounek.

Jak správně připravit pečené kvíčaly, sluky, plněného dušeného tetřívka, kompot ze zelených ořechů, andělikový stonek v cukru či zadělávaného holuba. Dále žabí stehýnka, mozeček v koflících, játrový puding. Co recept, to velká kuchařská perla. Nejdříve mě zaujal název a postupně i celá příprava pokrmu. Kuchařka obsahuje veškeré recepty z té doby. Je rozdělená na 25 částí. Já vybrala alespoň některé části, abych přiblížila co nejvíce netradiční jídla této doby.

Jako první jsou v kuchařce masové polévky. Tyto polévky jsou hlavně pro ty, kteří mají maso. Najdeme zde zajímavou Královskou polévku, Nepravou želví či Ságovou. Co je vlastně ságo, jsem si musela vyhledat na googlu. Potom následovaly polévky vodové, nebo polévky z ovoce. Zajímavá byla polévka z bylinek a meruněk. Různých zavářek do polévek, aby se člověk zasytil, bylo nepřeberné množství. Taková polévka ze sekyrky tam však nebyla.

Na různé předkrmy z této kuchařky bych v dnešní době neměla ani chuť. Hlavně proto, že nejím všechnu zeleninu.  Ale doba byla zlá a recepty opravdu různorodé. Kapustový, játrový či špenátový puding, mozeček v koflících, koblížky se sýrovým krémem, nebo vejce obalená těstem. Takový recept na smažená žabí stehýnka jsem si přečetla úplně celý. Dozvěděla jsem se, že u nás se žáby k této přípravě používaly hlavně z jara před oplodněním vajíček. Naopak Francouzi používali žáby na podzim. Byly nejtučnější a také nejvýživnější.

V kapitole o vejcích jsem si vzpomněla, že plno věcí znám. Dnešní mladá generace ale vůbec neví, o co se jedná.  Aby nám vajíčka déle vydržela, tak se nakládala do vápna nebo vodního skla. Moje maminka takto nakládá vajíčka stále. Ve sklepě má potom vyrovnáno plno pětilitrových lahví plných vajíček. V zimě, když slepice málo nesou, se vždy přinese ze sklepa láhev. Jako malá jsem se bála sahat do těchto lahví pro vajíčka. Občas jsme doma také vajíčka balili do novinového papíru. Takto jsme je uložili do chladu, aby nám déle vydržela.

Jedna kapitola je věnována všem druhům masa. Některé známe z dnešní doby. Jiné jen ze zoo, nebo jako chráněné druhy. Hlavně divokou drůbež, jak je nazvána jedna kapitola. Zde mě zaujal recept na dušeného tetřívka a pečenou sluku. Co je, nebo kdo je kvíčala? Opět jsem si musela vyhledat na internetu. Protože recept na pečené kvíčaly byl také zvláštní.

Poslední část knihy je věnována lékařské části. Různým dietám na hubnutí i na tloustnutí. Správné výživě při kojení. Co dělat při úplavici, zácpě a jiné zajímavosti.

Kniha byla natolik úspěšná, že se dočkala i šedesátého prvního vydání. Hodně mě zaujala předmluva k tomuto poslednímu vydání, tedy před válkou.

Výběr z předmluvy:

Když o svátcích vánočních v roce 1942 byly všechny moje knihy z oboru vaření vyprodány, neobdržela jsem od okupantské cenzury další povolení k tisku. Došel mne sice návrh, abych knihu přepracovala a přizpůsobila předpisy k poměrům válečným, tomu jsem se ale vzepřela já. Byla jsem té zásady, že na chvalně pověstné české kuchyni se nic měniti nedá a to mi jistě potvrdí každá zkušená hospodyně, protože pokrmy, zhotovené podle staré tradice kuchyně české, se ošiditi nedají. To se dělo a hotovilo v našich kuchyních po dobu okupace, byl jen mezník v našem umění kuchařském a východisko z nouze, jak nám to válka vnutila. Neb vykouzlit oběd pro vícečlennou rodinu skoro z ničeho, k tomu bylo potřebí velké zkušenosti a zručnosti, jinak byla škoda za vydání zboží. Když konečně po velkých obětech dočkali se kýženého míru, zásluhou statečných přátelských národů, jsme obzvláště našemu odboji za hranicemi i doma, všem za jejich nadlidskou obětavost, díkem zavázáni. Ovšem blahobyt tu ještě není, to jest věc nemožná, bude však záležeti na nás hospodyních, jak se odhodláme přiložiti ruku k dílu na výstavbě naší republiky. Jest sice pravda, že o nás hospodyních se sice nemluví, byly jsme vždy jen popelky. Pravdou však jest, že my ženy jsme ve věcech národohospodářských důležitým faktorem…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Aulehlová | sobota 2.7.2016 16:08 | karma článku: 21,75 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 348x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 286x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky