Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko je pekařská velmoc, bohužel se o tom neví

Kdekoliv ve světě není jednoduché sehnat kvalitní buchtu. V Česku především zahraniční firmy „tak skvěle pečou“, že už je to problém i zde.

V podchodech metra, třeba na Můstku, nebo v některém z nákupních center, kde jsou malé obchůdky s pečivem, si našinec uvědomí jak je degradován věhlas českého pekařství. Nevím, kdo tam peče, ale jsem si jist, že kdyby tudy prošel Kája IV. tak toho majitele vykoupe ve Vltavě....v lednu. Je mi líto těch lidí, kteří za ty spečené, suché a nevkusné věci dávají peníze, neboť asi nikdy v životě neokusili dobrý koláč. No a samozřejmě je smutné, že tato pekařství dělají ostudu v hlavním městě pekařské velmoci. Na venkov, kde se peče mnohem poctivěji, se většina turistů nepodívá. Samostatnou kapitolou jsou velké pekařské společnosti, které dodávají do supermarketů a vesnických sítí COOP,... opět ostuda. Hlavně v cukrařině - tam je ještě socialismus.

Znám jen několik lidí, kteří proslavují naše pekařství ve světě, ať už je to Jarda Kús v Kostarice který všem vytřel zraky sítí pekárniček nebo kluci v Chicagu „Vesecky Bakery", ve čtvrti Berwyn. V USA jsem měl vše, a přesto se mi stýskalo po jediné věci z ČR. Po pořádném makovém koláči. Nakonec jsem ho našel na Santa Monica Blv. v obchodech Ukrajinců kteří pekli podle českých receptů. Problém bylo že jsem tam mohl nakupovat jen o víkendu protože cesta autem od mého bydliště v L.A. na Santa Monica Blv. také v L.A. trvala tam a zpátky 4 hodiny.Je to jako kdybyste pro koláče vyrazili z Prahy do Českého Krumlova nakoupili a jeli zpět.
Tak abych netratil čas rozhodl jsem se péci sám. Mák se dal sehnat v eko supermarketu Trader Joe's. Ale problém. Až do této chvíle jsem si myslel, že v USA je k dostání vše. Proto mne překvapilo, když jsem nesehnal mlýnek na mák. Poslali mi ho z Čech. Pak jsem pekl pro sebe a pro známé. Po nějaké době už spíš pro známé a trochu pro sebe. Také později jsem odmítl převzít odpovědnost za jejich ohlodané prsty, takže jsem jim k tomu napsal prohlášení na sáček od makového štrůdlu.
V Chicagu jsem jel speciálně přes půl města, abych navštívil skvělou českou pekárnu. Jen tam vejdete a už sliny tancují čardáš. Dokonce tam pečou lépe než v ČR (v USA jsou obecně lepší suroviny) ale také to kluci asi umí. Police nikdy nebyly plné. Pečivo jenom ulétalo. Ve dveřích jsem potkal chlápka v obleku s kravatou. Ještě neopustil obchod a už do pusy pěstí tlačil bavorský vdolek. Povidla mu kapala na košili a já se ho ptám... „Dobrý?"
„Co to je za pečivo." Huhlá s plnou pusou.
„Pravý český." (I když ten vdolek by byl sporný).
„Great!!!"
Byla jeho odpověď. To mu jistě ve food chainu neupečou.

Ceny pečiva v L.A. byly astronomické. V arabských obchodech, kde měli většinou piškotové výrobky, byla malá kostička kávového piškotu s ořechy za $4,7. Za to si mohl člověk u Číňanů koupit horu nudlí s množstvím kuřecího masa, ananasů a ořechů. Náhodou jsem narazil na německou pekárnu, která měla ceny kolem $5-7 za koláče. Konkurence v okolí prakticky nulová. Takže pro české pekaře je L.A. ráj. Jinak do angličtiny bylo přijato české slovo - Čapkův „robot" a do americké angličtiny také „kolach" takže se v Chicagu můžete klidně zeptat kde je nějaký kolachky bakeries a budou vám rozumět.

Přímo v Praze nám to natřeli jedna Ruska a jeden Armén. Ti začali v ČR péci a prodávat medovníky. Vydělali (zaslouženě) velké peníze na obyčejném (čertovsky dobrém) dortu, který je mimochodem i v receptech české kuchyně. Za absolutně ostudné považuji vstup francouzských a jiných pekařských firem do českého trhu. Nemusím chodit až do strojírenství. „Pouhá" pekařina (píši pořád pekařina a beru k tomu rovnou i cukrařinu) je názorným příkladem toho, jak jsou Češi v byznysu neschopní a jak lehce se dají okupovat. Nikdo neví že Česko "BY" mohlo konkurovat v pekařství, reklama je nulová a prezentace chlebem se solí je trochu chudobídná. Myslím že, uvítat hosty moravskými svatebními koláčky by se slušelo. Mám vyzkoušené, že na to 99% cizinců reaguje velmi pozitivně.

V západním světě je nejznámějším koláčem skandinávský „Danish". Plundrové těsto, pudinková náplň a pár kousků ovoce navrch. Ze slaného pečiva svět dobyla francouzská „Baguette". Nemám proti ní nic ale popravdě jak praktickou formou, tak chutí na pravý český rohlík nedotahuje. Ta kvasnicová chuť a báječná pologumovost rohlíku je neopakovatelná. Navíc při ukousnutí rohlíku si nemusím trhat koutky úst jako u bagety. Když do Česka přišlo francouzské pečivo tak jsem si nemohl zvyknout na přílišné množství vzduchu uvnitř. Říká se tomu nadýchané, já tomu říkám okrádání zákazníka o hmotu. Nevěřili byste, jak se s tím vzduchem v pečivu dá ve výrobě ušetřit.

České vánoční pečení je kapitola sama pro sebe. Když o tom vyprávím nějakému cizinci tak jen nevěřícně kroutí hlavou. A není to nezdravé? Jo, je to pracné, drahé a nezdravé, ale je to tradice. A vy to sníte? Většinou ne, v únoru to vyhodíme nebo zkrmíme slepicím. Tak to už fakt vypadáte jako cukrářští magnáti.

Český chléb je nenapodobitelný, jen málokde ve světě dělají takový nebo lepší. Škoda že se z obchodů vytratil podmáslový chléb ale i tak průmyslový recept zvaný „Šumava" dává velmi dobrý lehce nakyslý a solidně hutný chléb. Těch receptů je v Česku nepřeberně mnoho, tak jak se na pekařskou velmoc sluší a patří. Takže z mého blogu vzkaz Francouzským pekařům...."Běžte se schovat!"

Pár prostých rad na závěr:

Nenatírat pečivo bílkem, připálené vejce je karcinogen a navíc má nepříjemnou hořkou příchuť.

Nezapomenout dát do sladkého pečiva sůl a do slaného cukr v takovém množství aby tyto dvě složky pak společně rozehrály na jazyku plnou paletu chutí.

Některé ovocné koláče jsou dobré až druhý den.

Poté, co některé pečivo projde chladem (ledničkou) tak už není dobré.

Nejezte ještě teplé pečivo z kynutého těsta, může vás začít bolet břicho.

Autor: Jiří Anderle | čtvrtek 24.9.2009 12:25 | karma článku: 43,00 | přečteno: 6745x
  • Další články autora

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma: 16,09 | Přečteno: 372x | Diskuse| Hyde park

Jiří Anderle

Řehka s Pavlem a armádní klikou tak zoufale stojí o posilování armády

Snahy pana Řehky vyjadřují postoj armádní kliky ČR, snažící se hluboce zasahovat do dění státu a jeho ekonomiky. Víme, z dob studené války, kam vedou hluboká vměšování armády do politiky.

28.2.2024 v 10:06 | Karma: 26,34 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Jiří Anderle

Ve sporu o umělém vyvolávání války má Schillerová pravdu

Strašení Ruskem vychází primárně od armád, v ČR unikátně z diplomacie. Těžko se chápe, kde vzal pan Lipavský, že Ruská imperiální expanze si brousí zuby i na střední Evropu, a proč toto slova jako diplomat vypouští.

18.1.2024 v 11:36 | Karma: 33,79 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jiří Anderle

Než vám na dveře zaklepe ruský voják, projděte si základy ruštiny

Ne, my s Rusy nic nemáme... s barbary jedněmi. Slované jsme, my Češi, jen tak napůl. My na Der Wilde Osten nepatříme, i když jsme Němce vyhnali. Nicméně, úporná snaha Čechů zbavit se nálepky východní země má trhliny.

30.11.2023 v 11:21 | Karma: 18,71 | Přečteno: 641x | Diskuse| Kultura

Jiří Anderle

Straší, překrucuje a manipuluje… Toxická militantní klika v ČR.

Neschopná vláda a prezident tvořící kliku s kamarády z armády. Vražedné spojení, které nás táhne do propasti zvané „Balkán střední Evropy“.

29.11.2023 v 8:08 | Karma: 35,41 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 53
  • Celková karma 21,22
  • Průměrná čtenost 2673x
Každoroční změna věku je únavná.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy