Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak být či nebýt Britem. Toť otázka ... (a hlavně jak na to)

Řadíte se mezi stovky Čechů, kteří i přes nedávné nepokoje nadále žijí ve Velké Británii? Ukončili jste studia v ČR a jste novými majiteli letenky do této země a jste plni očekávání. Vždycky jste snili o životě v zemi, kde je tráva věčně zelená a pohráváte si s myšlenkou někdy nosit jejich občanství? Anebo možná jste jen obyčejný Čech jehož přesvědčily anglické děti, pes a pětadvacetiletá hypotéka.

Tak jako život v zahraničí není pro každého, tak ani náročná cesta k britskému občanství není oříšek, co každý jednoduše rozlouskne. Pokud si pohráváte s otázkou jak získat britské občanství, v Británii pravděpodobně žijete už nějaký ten rok, otřepali jste se z nedávných nepokojů a výhody a nevýhody života za La Manchem máte seřazeny na svém žebříčku priorit. Pokud se do UK teprve chystáte a britské občanství je něco k čemu v budoucnu aspirujete, nebo jen chcete být v obraze, nabízím zjednodušený průvodce cesty k naturalizaci.

Krok 1
- Pro získání britského občanství, není třeba se nejdříve pracně vzdávat občanství českého (je vám odebrano automaticky). Je ovšem třeba splňovat několik požadavků. K získání naturalizace, v první řadě je nutné, být starší 18ti let, být mentálně zdravý a dobrého charakteru, být legálně a nepřerušovaně ve Velké Británii minimálně 5 let (v zahraničí můžete pobývat max 90dní/ rok; 450 dní/ 5 let). Samozřejmá je vaše způsobilost a dobrá znalost jazyka, stejně jako zdejších zvyků, tradic a každodenního dění v zemi; dále být, po dobu, za kterou žádáte tedy min. 5let, v trvalém zaměstnání a řádně odvádět daně a mít adresu, kde jste řádně registrovani a odvádíte daně městu. Pokud splňujete tyto základní předpoklady, přichází ...

Krok 2
úspěšně složit zkoušku z každodenního života v UK aneb “Life in the UK test”.
Na test si lze buď koupit nebo zapůjčit z každé knihovny knihu s asi 400 nejhlavnějšími oficiálními otázkami (Official Practice Questions and Answers). Je velmi užitečné si také obstarat publikaci, pokrývající kompletní učební materiál od historie, přes politiku, sport až po současnou například imigrační situaci (A Journey to Citizenship Handbook). Navíc je vhodné nejméně měsíc před testem sledovat zprávy a každodenní dění v zemi, neboť je možné, že do testu zahrnou otázku, která se nenachází ve cvičebnici a mohou se vás třeba zeptat na jméno nového britského premiéra.

V elektronickém testu v jednom ze zkušebních center, je celkem 24 otázek z každodeního života v Británii, které se musí zodpovědět do 45 minut a 75% jich musí být správně. Podrobné informace a ukázky testu je možné nalézt na www.lifeintheuktest.gov.uk. Test stojí £50 a je třeba mít s sebou doklad s fotografií, čili pas anebo řidičský průkaz.

Místo zkušebního centra, můžete také zjistit na výše uvedené adrese, společně s telefonním číslem, kde se objednává.

Odpovídá se "a,b,c, nebo d"; anebo "pravda" nebo "lež". Po složení testu vám na místě vyhotoví certifikát s vaším výsledkem a vy můžete přistoupit k dalšímu kroku.

Někomu budou otázky v testu přibadat banální, pro někoho se otázka tipu „v kolik hospody ze zákona musí přestat podávat alkohol“, může rovnat výpočtu nějaké matematickofyzikální rovnice. Obdobně si můžete připadat s otázkami z Britské historie třeba, od kterého roku si mohou ženy ponechat část majetku při rozvodu.

U těchto testů neuspěje celá 1/3 uchazečů a mnoho Britů narozených a žijících v UK tento test ani cvičně neudělají. 

Krok 3

Vyzbrojeni dokladem ze složené zkoušky je možné přistoupit k fyzické žádosti o naturalizaci jako Britský občan. Našinec má možností jak o něj požádat vlastně dvě: buď si sami vyplní přihlašku, nebo ji nechá udělat specializovanou firmou, něco jako právníky, když kupujete dům. Varianta první je zadarmo, ta druhá vyjde zhruba na £500 za individuální přihlášku.

Pokud občanství potřebujete co nejrychleji a jste pracovně vytíženi, je vhodné oslovit firmu, kterou lze najít na internetu přes Home Office (něco jako zdejší Ministerstvo Vnitra).

Právníci nejdříve udělají asi hodinový pohovor přes telefon, kdy se ujistí, že opravdu splňujete všechny požadavky k udělení občanství, získají vaši historii za dobu celého pobytu v UK a jiné informace od zaměstnání, až po datum a způsob prvního vstupu do UK. Poté je třeba zaslat šek na zaplacení Home Office (zhruba £1400) a všech doprovodných dokladů, které je nutné k samotné žádosti přiložit (vše v originále):

-       Výplatní pásky za 6 měsíců

-       Výpisy z banky za 6-12 měsíců

-       Účty za 6 měsíců za elektřinu, plyn, vodu, televizní licenci, daň městu atd.

-       Certifikáty z absolvovaných kurzů, středoškolské nebo vysokoškolské vysvědčení atd.

-       Řidičský průkaz, oddací list, rodný list (i dětí) – pokud v čestině, tak řádně přeložené a ověřené.

-       Všechny bývalé adresy s daty od – do pobytu

-       seznam všech výjezdů ze země za posledních 5 let. Včetně datumů odletu a návratu, způsobu opůštění země, se kterou společností, z jakého místa, jména navštívené země a důvodu cestování.

Pokud jste v žádosti úspěšní, tak po pár měsících obdržíte od Home Office dopis, což je vlastně ...

Krok 4

Žádost o dostavení se na slavnostní ceremonii k udělení občanství. Je to obyčejný předtištený papír s vaším jménem, referenčním číslem a telefonním číslem, kde se objednat. V tento moment jste prakticky už britskými občany a už jen formalita vás odděluje od historického momentu.

Samotná ceremonie většinou probíhá na městské radnici ve vší slávě a parádě s ostatními úspěšnými žadateli v doprovodu mnoha rodinných příslušníků na zpečetění tohoto nezapomenutelného zážitku. Nechybí občerstvení, dojemný proslov starosty a samotný slib královně Elizabetě II. a jejím následovníkům. Při fotografování před obrazem hlavy monarchy je Vám čestně předán oficiální doklad o naturalizaci, společně s historickou knihou o Británii a porcelánovým pozlaceným hrnečkem na připomenutí si tohoto velkého dne. Domů půjdete asi po necelých 3hodinách.

Teď už následuje jen jediný, poslední krok...

Krok 5

požádání o britský pas, ale o tom zas někdy jindy.

 

>>> Podotýkám, že každá individuální situace se může lišit od výše popsané, proto v případě potřeby naleznete více na: United Kingdom Border Agency Home Office http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/

>>> informace o testu a kde zakoupit knihy http://lifeintheuktest.ukba.homeoffice.gov.uk/

>>> informace o poplatcích: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/britishcitizenship/nationality-fees.pdf

Autor: Alexandra Synac | čtvrtek 29.9.2011 11:08 | karma článku: 18,68 | přečteno: 6638x
  • Další články autora

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma: 8,96 | Přečteno: 165x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma: 15,70 | Přečteno: 979x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma: 12,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma: 16,15 | Přečteno: 347x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Všechno nejlepší k prvním 60 dnům

Všechno nejlepší k 60 dnům v lockdown. A pevný nervy na mnoho, mnoho, MNOHO dalších. Hlavně to pořádně oslavit. Fiesta must go on. Já vím, šedesát dní nic není, i když nám to připadá jako věčnost.

25.8.2021 v 13:08 | Karma: 12,08 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/