Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Před nebo za zrcadlem?

Nedávno mě při jedné pěší túrce Vysočinou napadlo, jak je ta příroda úžasně fotogenická. Nezáleží na tom, které roční období máme nebo co právě kvete, tahle dáma vypadá dobře, i když je unavená a má kruhy pod očima. Něco takového musíte mít od narození. Je to dar a příroda ho dostala do vínku vrchovatou měrou. I lidé se v zásadě dělí na ty, kteří se rádi a neradi fotí. Někteří vám samozřejmě řeknou, že je jim to jedno, ale nevěřte. Falešná skromnost bývá tou nejvěrohodnější lží.

Někteří z nás jsou se zrcadlem zadobře a rádi se před ním natřásají a kokší, ve vší úctě. Kdo by taky nechtěl vypadat co nejlépe, že... Před zrcadlem, před objektivem, před kamerou... v očích ostatních i svých vlastních. Když ale nejste od přírody fotogeničtí, radši moc před zrcadlo nelezte a před zrcadlovku jakbysmet. Já bych mohla vyprávět... Když se vidím na nějaké skupinové fotce, na srazu se spolužáky, na výletě s kamarády, prostě kdekoliv, kde jsem nečekaně zachycena a zvěčněna, vždycky se hrozně divím, kdo to je. Že bych opravdu vypadala tak hrozně, se mi nezdá, ovšem fotka je pádný a nezpochybnitelný důkazní materiál. Vůbec nejhorší jsou aranžované snímky typu "řekněte sýr". Tam se člověk snaží tvářit přirozeně, což u nás nefotogenických vypadá, jako bychom měli akutní zácpu nebo vyražený dech. Nejčastěji obojí.

Od prvního dne na tomhle světě mi bylo jasné, že před objektivem nezaboduju. Ani v době, kdy jsem byla holka jak lusk, to optika nechtěla uznat, (dnes už bych jí to nezazlívala). Co mi tedy zbylo jiného než otočit zrcadlo ke zdi a postavit se raději "za" objektiv. Nakonec je celá řada věcí, které zasluhují stát "před", co na tom, že k nim nepatřím. Vždycky se dá roztrubovat, že krása je ukryta jedině v duši a že na obalu vlastně nezáleží, a ještě přitom budete za toho moudřejšího, uvědomělejšího, hlubokomyslnějšího a empatičtějšího než většina načančaných blondýn a brunetek s nohama do nebe. A odbarvených zrzek. (Přirozené zrzky jsou v pořádku).

Uznejte sami, že fotogenickým jedincům to často sedne na mozek a opomenou rozvíjet své duchovno, což mívá katastrofální následky jak pro ně samotné, tak pro společnost, která zahlcena bulvárními médii upadá a hloupne. Ti přirození pak začínají napodobovat různé kreatury (říká se tomu móda), zatímco nefalšovaná přírodní krása zůstává opomíjena a chodí žebrotou. Z takové situace tyjí pouze plastičtí chirurgové, a i to jen ti šikovnější, kteří nemusí čelit soudnímu stíhání.

Pomalu se vracím na začátek, k původní myšlence svého článku, protože i příroda často zůstává opomíjena a nedoceněna. V dnešní moderní době už je nejspíš toho, co nám může nabídnout, málo. Snažíme se ji zušlechtit a přizpůsobit, přistřihnout jí drápky a z divoké krásy udělat afektovanou umělinu, která bude vypadat sice úpravně a dekorativně, ale už to nebude ona. Je jen málo míst, kde si dosud zachovala část svého já a nenechala se člověkem ujařmit, okouzlující za všech okolností, i když jí dáváme zabrat a vystavujeme ji stresu.

Člověk zkrátka a dobře kráse nerozumí, ačkoliv zcela neskromně prohlašuju, že my "za" o tom máme větší šajn než ti "před". (Vidíte, nakonec jsem si přihřála i svoji polívčičku. Nebylo by ovšem špatné být fotogenický aspoň jeden den v měsíci, kvůli průkazovým fotografiím. Aby se člověk nemusel stydět za toho zjeva, co má na občanském průkazu).

 

 

PS: Až doma při úpravě fotografií jsem si všimla, že se mi do obrazu dostal i utopený králík. Není to moc vidět, tak snad si toho nevšimnete, zvlášť teď, když jsem to vykecala... Chudák malý, voda se mu asi dostala do nesprávné dírky. To znám z dob, kdy jsme jezdívali se školou na plavání. Nás ale "souška učitelka" vždycky včas vytáhla.

Autor: Alena Benešová | úterý 7.5.2013 19:00 | karma článku: 13,54 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 479x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.