Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Včerejší verdikt Ústavního soudu jsem uvítal

Včerejší verdikt Ústavního soudu mnozí občané České republiky přivítali. Poslanci zvoleni za ČSSD napadli u Ústavního soudu 50 % zdanění státní podpory u stavebního spoření za rok 2010 a také proceduru projednávání novely tohoto zákona, který prosadila vláda ODS, TOP 09 a VV ve stavu legislativní nouze. Neuvěřitelný faul spatřuji hlavně ve snaze ministra Kalouska zpětně osekat podporu stavebního spoření.

Už u podepsaných smluv a vložených prostředků na účet stavebních spořitelen by byl, podle schváleného návrhu novely zákona v roce 2010, zdaněn příspěvek za naspořené peníze. Nápad to byl ďábelský. Jsem rád, že Ústavní soud zrušil 50 % zdanění státního příspěvku za rok 2010 ke dni vyhlášení tohoto nálezu. To znamená, že klienti stavebních spořitelen by neměli přijít o již vzniklý nárok na státní příspěvek.

Nejde ani tak o vítězství sociální demokracie, která stížnost podala. Vyhráli hlavně lidé a právní stát. Lidé proto, že by realizací Kalouskovy reformy přišli o jednu z mála pozitivní podpory, které od státu dostávají. Mladí lidé by přišli také o naději jistoty do budoucna, a to nejen v právní stát. Nyní ministr Kalousek vykřikuje, že podporu stavebního spoření zruší úplně, a že výpadek ve státním rozpočtu odnesou kraje nebo zaměstnanci veřejné sféry. To znamená, že se pan Kalousek snaží pomstít voličům sociální demokracie. A přitom je to právě pan ministr Kalousek, který se pokusil protiústavně zpětně zdanit 5 milionů účastníků stavebního spoření! Pan Kalousek by místo výhrůžek měl předstoupit před vládu i veřejnost a omluvit se za svou aroganci a nízké právní vědomí.

Můžete mi namítnout, že státní rozpočet rozhodnutím Ústavního soudu, přijde o 6 miliard Kč. Už 1. listopadu 2010 jsem upozorňoval na tomto blogu (http://adamrykala.blog3.idnes.cz/c/161808/Omezeni-podpory-stavebniho-sporeni-je-nedomyslene.html) na nedomyšlenou snahu ministra Kalouska omezit stavební spoření. Jen pro připomenutí, na jeho argument, že stavební spoření prý nevede k financování bytových potřeb a současně podpora stavebního spoření se projevuje v negativním vývoji státního dluhu, jsem reagoval takto: “Pan ministr rozhodl řešit díru v rozpočtu, za kterou je i on odpovědný, škrtáním na lidech, kteří se vůči těmto krokům nemohou bránit. Stavební spoření využívají hlavně střední vrstvy obyvatelstva a mladí lidé. Jde o produkt, který motivuje občany ke spoření a zároveň nabízí za velmi přijatelných podmínek úvěry na rekonstrukce a modernizace zanedbaného bytového fondu. Uvědomme si, že bydlení je jednou z existenčních otázek. Bez zajištěné střechy nad hlavou se těžko chodí do práce a přivádějí na svět děti. A naše vláda se rozhodla tuto podporu osekat v době, kdy se lidé naučili spořit a každý třetí nový dům či byt je spolufinancován ze stavebního spoření. Vláda uvádí, že jedním z hlavních důvodů snížení podpory stavebního spoření je to, že spoření nevede plně k podpoře financování bytových potřeb. Stačí přeci navrhnout úpravu, která tento problém vyřeší. Navrhněme změnu zákona, která zaručí, že se bude stavební spoření využívat pouze jako zdroj pomoci k zajištění bydlení a financování potřeb souvisejících s bydlením. Vládní návrh, který je právě projednáván v Poslanecké sněmovně, toto neřeší. Jde jen o snahu najít cestu ke snížení státního deficitu. Přeloženo do češtiny - ušetříme na lidech a mladých rodinách. Proč nepodporovat něco, co prokazatelně funguje a pomáhá lidem?” Další námitkou odpůrců stavebího spoření je, že se z něj nedá našetřit na dům. Pokud by došlo k destabilizaci stavebního spoření a lidé by přestali spořit, tak by si opravdu málokdo pořídil byt nebo dům. Protože by stavební spořitelny neměly dostatek finančních prostředků pro úvěry a hypotéky na bydlení. Asi nemusím dodávat, že výstavba přináší pracovní místa a výběr daní. Takže pár miliard, které by ušetřila vláda na příspěvku stavebního spoření by paradoxně mohlo vést k vyššímu výpadku příjmů státního rozpočtu.

Byl bych rád, kdyby takových pozitivních zpráv bylo více, protože politika plná škrtů, o kterou se snaží dnešní vládnoucí koalice, likviduje rozumné a roky úspěšné projekty státu. Projekty, které inspirovaly občany k úsporám a investování.

Ptám se, proč vládní politici, kteří by měli být zodpovědní a měli by realizovat zodpovědnou politiku, dělají kroky nezodpovědné, v tomto případě i protiústavní? Bude to jediný chybný krok, anebo budou následovat další? Kolik nás budou stát tyto populistické, nepromyšlené a neúspěšné pokusy o reformní přístup? Jak se to podepíše i na našem státním deficitu? Jak se ukazuje, narychlo vytvořená koalice, jen aby sociální demokracie byla vytlačena na druhou kolej, nebyla vůbec připravena vládnout. V době, kdy potřebujeme i v důsledku krize stabilizovat českou ekonomiku pro nás samotné, ale i pro udržení důvěry v naši ekonomiku v zahraničí, se nejenom deklarovaná proreformní politika zakopává, ale od samého počátku je obrazem korupce, rozporů až absurdity. Tak obrovskou nedůvěru vůči politice jsem doposud nepocítil, a doufejme, že tato vláda brzy skončí, protože už jsem rezignoval na to, že by se mohla začít chovat odpovědně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | čtvrtek 28.4.2011 10:26 | karma článku: 18,16 | přečteno: 1615x
  • Další články autora

Adam Rykala

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.

25.9.2013 v 11:21 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

17.4.2013 v 10:10 | Karma: 26,75 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

4.4.2012 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik