Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

 

Během víkendu jsem se snažil přemýšlet, kde nastal problém, který vyeskaloval nákupní turistikou do Německa, Rakouska či Polska za levnějšími nákupy. V posledních letech tento trend nákupu nejen oblečení či elektroniky, ale také potravin stále stoupá. Paradoxní však je, že jak v Rakousku tak v Německu platí lidé eurem, a i přes to se nám vyplatí vyjet a nakoupit nejen levnější, ale hlavně kvalitnější! potraviny.

Odpověď na otázku - kde se stala chyba? - není jednoduchá, ale primárním problémem je daňová politika státu dusící českou ekonomiku a chybějící hospodářská politika, kdy stát na vše rezignoval a odnáší to český průmysl, zemědělství a potravinářství. Ministři Nečasovy vlády tak mohou konstatovat jediné. Kupní síla Čechů na tom není tak špatně. Co však máme z toho, že Češi nakupují za hranicemi a tím podporují ekonomiky ostatních států?

V průběhu posledních dvou pravicových vlád stále roste křivka nákupu Čechů mimo území České republiky. Důvod nemusíme dlouho hledat. Každoročně se zvyšuje DPH a spotřební daň, již mnoho let nebyla zvýšena minimální mzda, přestože roste inflace a snížil se i růst důchodů. Pan Kalousek se tak stal nejlepším reklamním maskotem německých, polských a rakouských výrobků. Pokud se mají lidé chovat ekonomicky, jak pan Kalousek rád zdůrazňuje, tak jim ani nic jiného nezbývá, než jezdit nakupovat za hranice.

Dle výzkumu je v celkovém součtu průměrného nákupu potravin a drogistického zboží nákup v Česku o 13, 4 % dražší než v sousedním Německu. Šokující informace. Němci, kteří vydělávají mnohem více než Češi, mají možnost nakupovat za méně peněz? Klasické dogma, že v západní Evropě lidé vydělávají více, ale současně platí více za potraviny, drogerii, elektroniku apod. padlo a vina je v rukách vlády Petra Nečase a před ním Mirka Topolánka.

Česká vláda má jeden velký problém. Místo investic stát stále škrtí a občanům rok co rok zvyšuje daně s vidinou vyššího výběru. Jak se můžeme přesvědčit, opak je pravdou. Daně se panu Kalouskovi nedaří vybírat. Jestli bude vláda do konce volebního období ještě zvyšovat daně, hrozí riziko, že výběr bude nižší, než by byl v případě nižších daní. Jsem toho názoru, že v případě dalších 4 let české pravice u kormidla dojde k totálnímu oslabení kupní síly Čechů v České republice a na druhé straně zvyšování kupní síly Čechů v zahraničí. Zní to poněkud krkolomně, ale je to tak. Bude Miroslav Kalousek čekat, až procento nákupu Čechů v zahraničí rapidně stoupne a v důsledku toho začnou postupně krachovat malí a střední obchodníci a přežijou jen nadnárodní obchodní řetězce typu Tesco a Kaufland?

Doufat ve změnu mohu jen v případě jasného vítězství sociální demokracie, kdy následujících několik měsíců po volbách plánujeme na jednu stranu daně neměnit, aby nedocházelo k právní nejistotě ve státě, na druhou stranu však zvýšíme životní úroveň obyvatel podporou průmyslu a investicemi do ekonomiky. Budeme se snažit dosáhnout lepší bilance pro české producenty potravin, zároveň se budeme snažit udržet české zákazníky nakupovat předně české výrobky, ale hlavně doma, aby podpořili českou a ne cizí ekonomiku a ve výsledku si odvážím říci, že naše ekonomika bude v lepší kondici, než-li bychom jen konstatovali, že se naše domácnosti nemají tak špatně, jak v současnosti konstatuje Ministerstvo financí v čele s Miroslavem Kalouskem.

               

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | středa 17.4.2013 10:10 | karma článku: 26,75 | přečteno: 2775x
  • Další články autora

Adam Rykala

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.

25.9.2013 v 11:21 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

4.4.2012 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Sněmovna dnes schválí rozpočet České republiky na rok 2012

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválí rozpočet České republiky na příští rok. Mrzí mne, že ministr financí v tomto rozpočtu nezkoumá dostatečně dopady návrhu na ekonomiku, hospodaření domácností a dopady na konkrétní sociální skupiny jako jsou rodiny s dětmi a senioři.

14.12.2011 v 9:57 | Karma: 6,71 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik