Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.  

Skoro polovina mladých Španělů, Italů a Řeků do 25 let nemůže najít uplatnění v zaměstnání. Sociální systémy v těchto zemích tak postupně kolabují a dopady cítíme nejen v Evropské unii, ale prakticky na celém světě. Česká republika na tom, na rozdíl od jižních států či ostatních nově přistoupivších států EU, není tak špatně. Nezaměstnanost mladých je zhruba pětinová, pro srovnání například v Litvě dosahuje 28 %. Co je potřeba dělat v této nepříjemné situaci, která se netýká jen mladých, ale i méně kvalifikovaných pracovníků, kteří vzhledem k modernizaci světa ztrácejí svá pracoviště a hlavně v období těsně před důchodem i přes veškeré životní zkušenosti nemohou najít uplatnění?

 

Sociální demokraté se o tento problém aktivně zajímají a můžu říci, že máme hned několik prostředků, kterými můžeme zabránit krizi, která je nyní v oblasti jižní Evropy. Mezi konkrétní závazky, které dlouhodobě plánujeme a jsou reálně proveditelné patří aktivní spolupráce s Evropskou unií, kdy absolventům škol, ať už středních či vysokých, mladších 25 let v případě nezaměstnání delší než 4 měsíce poskytneme pracovní pozici. Možná se zdá tento záměr příliš megalomanský, nicméně Evropská unie pro tento a další programy zaměstnanosti mladých vyhrazuje 8 miliard EUR na rozpočtové období 2014 - 2020. Efektivním využíváním evropských zdrojů tak budeme schopni smysluplně zaměstnat mladé nezaměstnané občany aktivně hledající pracovní pozici.

 

Pro začínající podnikatele zavedeme přímou podporu sociálního podnikání jako specifického typu ekonomické činnosti. Bude se jednat o podporu malých podnikatelů, kteří budou potřebovat pomoc při započetí svého podnikání. Podnikat bez prvotního kapitálu je opravdu těžké, ale dobrý podnikatelský plán by neměl skončit v koši, ale měl by být aktivně podpořen ze strany státu.

 

Pro dlouhodobě nezaměstnané je zde možnost nabídky tzv. osobní a domácí služby, která je v západních zemích standardem. Ač nás političtí oponenti napadají výroky o nuceném uklízení v domácnostech, v Belgii či Francii tyto práce částečně podporované státem fungují efektivně. Zaměstnaní nemusí pracovat jen v rámci veřejně prospěšných prací, které na druhou stranu chápeme jako aktivitu odměněnou finančními prostředky, ne povinnost nezaměstnaným, jak to vidí pravicové strany politického spektra.

 

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením vidím také jako další z variant v rámci politiky snižování nezaměstnanosti. Tito lidé jsou často diskriminováni za svůj handicap, ač mnoho prací zvládají stejně, ne-li lépe, než lidé zdraví. Zaměstnavatelé, kteří budou poctivě zaměstnávat zdravotně postižené budou mít i do budoucna silnou oporu státu, neboť je částečně pochopitelné, že by v opačném případě nemuseli být až tak silnou konkurencí jiným firmám, jako jsou v době, kdy na jejich straně stojí stát a jeho podpora.

 

Sociální demokracie má mnoho prostředků, jimiž chce aktivně bojovat s nezaměstnaností. Jsem toho názoru, že jakákoli práce je lepší než žádná, ale abychom lidi motivovali pracovat, je potřeba nastavit výchozí podmínky tak, aby se pracovat opravdu vyplatilo, aby nedocházelo k nerovnosti mezi poctivě pracujícími a nepracujícími, jako to je dnes. Podpora v nezaměstnanosti je povinností státu, nicméně v rozumné míře. Jestliže otevřeme brány nezaměstnanosti, bude to mít velmi negativní efekt na naši ekonomiku a životní úroveň, které se i přes mnoho problémů těšíme nyní. Nesmíme tak zapomínat, že nezaměstnanost je problém, ale řešitelný problém. Rozhodně to není klišé. Aktivní boj s nezaměstnaností, to je náš lék na krizi trhu pracovních míst, pevně tak doufám, že budeme mít možnost náš postup aplikovat bez zbytečného odkladu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | středa 25.9.2013 11:21 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

17.4.2013 v 10:10 | Karma: 26,75 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

4.4.2012 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Sněmovna dnes schválí rozpočet České republiky na rok 2012

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválí rozpočet České republiky na příští rok. Mrzí mne, že ministr financí v tomto rozpočtu nezkoumá dostatečně dopady návrhu na ekonomiku, hospodaření domácností a dopady na konkrétní sociální skupiny jako jsou rodiny s dětmi a senioři.

14.12.2011 v 9:57 | Karma: 6,71 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik