Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

Věci veřejné v posledních několika málo hodinách ukázaly, že ač za nimi v minulých volbách stála voličská základna půl milionu lidí, je to strana, která nesplnila svou misi. Svůj volební program vyměnila za místa ve vládě. Praktiky některých jejich členů, neustále výhružky. Jsem šokován, že tato strana může být ve vládě a premiér jejich chování toleruje. Už i TOP 09 toho má dost.

Vyzývám tak dvě velké koaliční strany, aby spolupracovaly s opozicí a tento koncept vlády rozpočtové nezodpovědnosti a korupce zrušily a díky úpravě ústavního zákona z roku 2009 připravily spolu se sociální demokracií předčasné volby. Dejme šanci voličům znovu rozdat karty. Před volbami neměli dostatek informací o tom, co jsou Věci veřejné zač. Nemůžeme chtít po slušných občanech České republiky, aby den co den sledovali odposlechy, podplácení či soudní tahanice. Vina není na voliči, který se nechal zmást jednou velkou odfajfkovanou lží. Vina je na straně současné vládní koalice, která má většinu v Poslanecké sněmovně. I premiér Nečas si musí uvědomit, že nemůže vládnout za každou cenu s podporou Bárty. V roce 2010 uzavřel smlouvu s ďáblem. Každý děláme chyby. Důležité je se z těchto chyb poučit, neopakovat je, a pokud to lze, tak je i napravit. Premiér Nečas má budoucnost této koalice i naši země ve svých rukou.

Sociální demokracie se stydí za každého politika Věcí veřejných, kdy namísto korektních diskusí slyšíme jen, že se Radek John s grémiem VV usnesl, že dají Petru Nečasovi nůž na krk. Sociální demokracie se snaží vést ve Sněmovně dialog k navrhovaným zákonům s koaličními poslanci, aby byly vytvářeny kvalitní zákony. Výsledkem je však to, že koaliční poslanci se sociální demokracií diskutovat nechtějí, a dávají přednost neustálým ústupkům Věcem veřejným, neustálým kompromisům, z nichž řada spíše občanům uškodí, než pomůže.

Včerejší den nám všem ukázal žalostnou situaci, ve které se Věci veřejné nacházejí, v situaci, kdy už nemají kam couvnout, zbývá už jen neustále drobně útočit proti svým partnerům, zároveň je však neohrozit natolik, aby ztratili sami křesla. Celá tato divadelní hra bude pokračovat ještě dlouhou dobu, neboť je všem zřejmé, že poslanci a ministři VV se nezbaví teplých míst a vysokých platů. Dnešní vystoupení ministra dopravy, pana Dobeše, jasně ukázalo, že ne všichni členové VV jsou ztotožněni s názorem grémia strany, tudíž myslím, že je před námi ještě dlouhý běh plný kauz, soudních líčení a nahrávek. Věci veřejné neměly nikdy vzniknout a je mi líto pana Johna, kterého jsem svého času uznával jako investigativního novináře vysokých kvalit, ze kterého je dnes jen loutka pana Bárty.

Sociální demokracie bohužel nemá tolik hlasů, aby sama ukončila tuto nesmyslnou, několik měsíců trvající, agónii české vlády. Petr Nečas a Miroslav Kalousek by tak konečně měli být muži činu a vzít osud této země a důvěru v demokracii do svých rukou. Vždyť oba dva včera prohlašovali, že nových voleb se nebojí, ba naopak. Sociální demokracie by jakýkoli náznak o spolupráci při ukončení této frašky přivítala a bude se snažit najít takové řešení, které by dalo možnost voličům znovu a co nejrychleji rozhodnout. Předčasné volby jsou jediné možné řešení. Nechť si lidé rozhodnou, zda jsou pro zavedení školného, spuštění důchodové reformy a zvyšování DPH.

Pokud ministři za Věci veřejné na svých teplých postech zůstanou, nebude snad jiné cesty nežli navrhnutí vyhlášení nedůvěry této vládě, snad by se už i v této situaci i koaliční politici přidali k hlasu sociální demokracie a společně by tuto vládu odvolali.

V závěru bych rád připomněl, že tato vláda je v současné době paralyzována. Ministerstvo školství a ministerstvo práce jsou dva jasné příklady, kdy vidíme, že je zle, a to nemluvím pouze o chybách Věcí veřejných. Vidíme, že vláda není paralyzována jen ze strany VV, ale také svou vlastní neschopností trvale rozvíjet Českou republiku. Neschopnost českých ministrů háže špatný obraz na celou politiku naší země. Zbývá mi tak jen slušně poprosit koaliční poslance, aby dali svým lídrům jasně najevo, že se nových voleb nebojí a vyhlásili konec konceptu ODS, TOP09 a VV, který je, jak všichni vidíme, neakceschopný a sebedestruktivní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | středa 4.4.2012 11:50 | karma článku: 23,40 | přečteno: 1660x
  • Další články autora

Adam Rykala

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.

25.9.2013 v 11:21 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

17.4.2013 v 10:10 | Karma: 26,75 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Sněmovna dnes schválí rozpočet České republiky na rok 2012

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválí rozpočet České republiky na příští rok. Mrzí mne, že ministr financí v tomto rozpočtu nezkoumá dostatečně dopady návrhu na ekonomiku, hospodaření domácností a dopady na konkrétní sociální skupiny jako jsou rodiny s dětmi a senioři.

14.12.2011 v 9:57 | Karma: 6,71 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Příští stanice Auschwitz, řvali na ni v metru. Fanoušky Sparty teď šetří policie

11. května 2024

Premium Šestasedmdesátiletá Eva Turnerová přišla za války o většinu příbuzných v koncentračních táborech....

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik