Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PF 2008

Hurá, nový rok je tady! Chtělo se mi zakřičet na Silvestra o půlnoci. Ale pak jsem se zarazil. Je důvod radostně křičet? Přinese nám osmičkový rok něco dobrého?

Hned v prvních dnech ucítíme na zádech těžký reformní batoh: Zvýšená daň na potraviny, léky, vodu, energie, dětské pleny, dopravu i cigarety. Dosavadní čtyři sazby daně z příjmu nahradí jedna 15 % z výmyslu zvaný superhrubá mzda (odvádíme daň i ze sociálního a zdravotního pojištění). Poplatky za návštěvu lékaře, recept, pobyt v nemocnici. Ztráta nároku na nemocenskou v prvních třech dnech nemoci. Snížení porodného, třetina rodin přijde o přídavky. A to vše ve jménu snižování deficitu veřejných financí. A ejhle rozpočet na rok 2008 (tedy na rok, kdy už platí reformní zákony) je sestaven s deficitem 71 miliard korun.

     Je rozumné v době vysokého hospodářského růstu začít šetřit, ale nechápu, proč na to nejvíce doplatí mladé rodiny s dětmi (porodné, přídavky, DPH, nemocenská) a senioři (růst cen díky DPH a inflaci) a naopak vysoce příjmové vrstvy obyvatelstva ušetří na daních desetitisíce. Nemělo by se nejdříve začít šetřit a až potom začít snižovat daně?

      Kroky, které obsahují reformní zákony ruší solidaritu bohatých s chudými (rovná daň) a zdravých s nemocnými (nevyplácení nemocenské první tři dny nemoci, poplatky u lékaře). Není to návrat do 19. století? Píše se opravdu rok 2008?

     Václav Klaus znovu prezidentem? S největší pravděpodobností ano. Stejný Václav Klaus, zakladatel ODS, který v 90. letech nezvládl transformaci. A přitom stačilo málo, nejprve připravit zákony a poté spustit privatizaci. Kolik asi uplavalo miliard? Jen sanace bank stála  stamiliardy. A dnes bychom nemuseli řešit problémy veřejných financí.

    

     Bude to rok plný změn. Rok s magickou osmičkou na konci. Připomeňme si jiné pro naši historii magické roky. 1348 – založení Karlovy univerzity, 1848 – revoluční rok v celé Evropě, 1918 – vznik ČSR, 1938 – Mnichovská dohoda, 1948 – komunistický převrat, 1968 – okupace vojsky Varšavské smlouvy.

    Události těchto let nás významně ovlivnily. Rok 2008 může být další v řadě. Snad to bude rok úspěšný. Lidé totiž nejsou hloupí. Zvítězí obyčejný selský rozum a pracovitost. Vždyť nezaměstnanost je na nejnižší úrovni, HDP roste navzdory vládě, zahraniční obchod je na rekordních číslech, jen ten růst cen mě začíná strašit.

    Do nového roku bych si přál, aby lidé byli k sobě laskaví a pomáhali si. Aby byl v únoru zvolen prezidentem profesor Švejnar, který by navrátil prezidentskému úřadu nadstranickost a vážnost. Aby platby u lékaře nepřinesly seniorům perné chvíle a dokázali vyjít s důchodem. Aby mladé rodiny s dětmi mohly dát svým dětem lásku a pohodu. A aby česká společnost nemusela 17. listopadu 2008 vyjít do ulic a nemusela provést defenestraci na členy české vlády a další revoluci. PF 2008.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | úterý 1.1.2008 18:44 | karma článku: 9,62 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Adam Rykala

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.

25.9.2013 v 11:21 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

17.4.2013 v 10:10 | Karma: 26,75 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

4.4.2012 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik