Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může matka nakažená salmonellou kojit?

Život si s námi umí zahrát. Tenhle příběh je pravda, a sním svůj klobouk, jestli vám budu lhát... Kdysi dávno, před dvaceti lety jsem si z porodnice kromě krásné holčičky přivezla i nezvaného návštěvníka.

Domů mě pustili v neděli dopoledne. Obě dvě jsme byly zdravé. Děťátko jsem kojila, a protože jsme spolu sdílely od porodu společný pokoj, byly jsme krásně sehrané. Jako zkušená matka po třicítce jsem si naplno užívala každý okamžik se svým miminkem, protože jsem tušila, že další už ne.

Po příjezdu domů se mnou začala třást zimnice, ale přikládala jsem to únavě z cesty. Zalehla jsem do postele, miminko si položila vedle sebe, do party jsme přibraly i zbytek rodiny, starší sourozence a tátu. Společně jsme se radovali z nového člena rodiny, který v klidu spal.

Ale mně bylo pořád hůř a hůř. Asi mám horečku.

„38,2°C, to je dost,“ pohlédl na teploměr můj muž. Rozklepala se mi brada, v očích se objevily slzy. Nedělní odpoledne, horečka a hormonální bouře šestinedělí - kombinace přímo vražedná. Hned jsem si určila diagnózu (zanechali ve mně kus placenty, který začíná zahnívat). Rozbrečela jsem se jako malé dítě, kterému vzali hračku: „Já tam nechci zpátky!“

Počkáme.

Miminko spokojeně spalo. Budilo se na kojení, manžel ho přebaloval, já v posteli krmila. Zpočátku se mu zdálo moc malinké, ale rychle si zvykl. Nic jiného mu nezbývalo. Byla jsem slabá jako moucha, když jsem začala zvracet a mít průjem. Hurááá, průjmem se určitě neprojevuje zahnilá" placenta. Pro radu jsme neměli kam jít, se strejdou „Gůglem“ jsme navázali známost mnohem později. Bude to určitě z jídla.

Druhý den se nic k lepšímu nezměnilo. Přišel lékař, prohlédl mě, a že to vypadá na dietní chybu. Musím doplňovat tekutiny a držet dietu. Pro dítě to nakažlivé není. Mám nadále průjem, teplotu srážím zábaly.

Následující den přišla dítě zkouknout dětská lékařka. Chválila tatínka, jak se vzorně stará. Ten se dme jako páv a mě si nikdo moc nevšímá. Můj stav se lepší, teploty ustávají, průjem už není tak agresivní. Jím vařenou rýži s mrkví a suchary. Piji hodně vody, abych nepřišla o mléko. Dcera je pořád spokojená, spí polovinu noci a po nočním nakojení ihned usíná. Dítě vypadá, že mu nic neschází. I já se trochu zklidňuji. Zůstávám v posteli, manžel naplno převzal roli táty-mámy tří dětí. Nejstarší chodí do školy, prostřední do školky a miminko vyžaduje neustálý dohled. Mezitím nákupy, uvařit, školka, škola, napsat úkoly, vyprat pleny, vyžehlit je - prostě jen takové běžné činnosti patřící k mateřské dovolené...

Čtvrtý den s očima navrch hlavy přiběhl můj ošetřující lékař, že musí udělat výtěry. V porodnici a nemocnici se rozšířila salmonelóza, a nejspíš budu mezi nakaženými. Odebrané vzorky pošle do laboratoře a dá vědět ihned, jakmile se dozví výsledky. Zůstávám v relativním klidu, je mi už lépe a nemám internet.

Pátý den byl čtvrtek. Byla jsem fit. V rámci možností. Průjem jsem neměla, teploty také ne. Pořád jsem jedla opatrně a pořád jsem kojila své neskutečně spokojené hodné dítě.

Zazvonil zvonec (a pohádky je konec!). Z chodby slyším rozčilený hlas. Ale to už přichází postarší dáma v kostýmku, s drdolem až ke stropu, a mává mi před očima nějakou průkazkou: „Jsem z hygieny a jdu k vám na kontrolu. V porodnici byla zjištěna nákaza salmonellou, u některých maminek už máme výsledky. Vy máte veškeré příznaky. Jedla jste v pátek ten segedín?“

Kývám hlavou na souhlas. Přitom se mi podlomily nohy a roztřásly ruce tak, že jsem málem miminko, spokojeně spící v mé náruči, upustila.

Paní se podívala na mě, na miminko, znovu na mě, sundala a zase nasadila brýle. Přísným hlasem doprovázeným ještě přísnějším pohledem změřila mě i dítě a řekla: „A vy to dítě pořád kojíte?“

„Ano,“ špitla jsem.

„Uvědomujete si, že ho můžete nakazit a dokonce i zabít?“

„Mně ale už nic není, bééé,“ z očí se začaly hrnout přívaly slz a silné vzlyky lomcovaly mým tělem. Inu hormony s člověkem dělají své. Strach o dítě naprosto zatemnil moji mysl.

„Poraďte se se svým lékařem a pediatrem, ale jestli vám můžu radit, ihned, opakuju ihned, to dítě odstavte!“ kategoricky zavelela jako generál, shrábla své papíry do tašky, zvedla se a rázně odkráčela vyvolat paniku do další spokojené rodiny. Zbyla po ní vůně agresivního parfému, psychicky zlomená šestinedělka a matka vražednice v jednom. Pak ještě novorozenec, jehož život zřejmě visel na vlásku, který nic netušil a spokojeně spal.

Brečela jsem a nebyla ke zklidnění. Muž vzal situaci pevně do rukou a prý, že až se situace uklidní, vyjedeme si spolu na výlet do Paříže. V ten okamžik začaly brečet děti, že chtějí taky. Začala jsem znovu natahovat, protože na tak drahý výlet nemáme.

„Dost, přestaňte všichni řvát!“ nastolila pořádek hlava rodiny. Popadl telefon a začal obvolávat známé i neznámé lékaře, co máme dělat. Naše dětská lékařka na nic nečekala a přijela. Uviděla zlomenou matku a spokojené dítě. Nebála se v této nakažené domácnosti poručit si kávu. Mlčela, přemýšlela, míchala a popíjela. Káva ještě nestihla vystydnout, když řekla slova, která dodnes slyším: „Paní Součková, vy jste malou kojila v době, kdy nikdo nevěděl, že jste nakažená salmonellou. Vlastně to pořád nevíme. Jsem přesvědčená, že mlékem dodáváte dítěti protilátky. Víte, zjišťovala jsem si to v lékařských knihách, Obvolala jsem kolegy a nikde jsme nenašli případ, že by kojící matka své dítě nakazila právě salmonelou. Je prokázáno, že kojené dítě je mlékem chráněno před okolím. Rozhodnutí je na vás. Když budete striktně dodržovat hygienu a jestli se nebojíte, kojte dál.“

Byla to zkušená žena, která se dokázala vcítit do mé situace. Velice mi pomohla.

Výtěry prokázaly, že salmonelózu jsem měla. Výsledek jsem se dozvěděla v době, kdy jsem už byla naprosto fit. Stala jsem se doslova posedlá hygienou. Savo se na delší dobu stalo mým nejbližším společníkem. Jisté je, že z naší rodiny nikdo onu bakterii ode mne nechytil.

Svoji dceru jsem zdárně kojila deset měsíců.

Dnes, po více než dvaceti letech, Vám, paní doktorko, znovu děkuji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzka Součková | sobota 21.3.2015 10:02 | karma článku: 32,29 | přečteno: 7367x
  • Další články autora

Zuzka Součková

Historka vskutku fekální

Když člověk trpí syndromem dráždivého tračníku, stává se z obyčejné vycházky drama, ve kterém jde nejen o zachování důstojnosti, ale i o čistotu prádla. Ačkoli se to po slovensky nazývá hnačka, zrychlení kroku nic neřeší!

30.12.2021 v 18:27 | Karma: 28,76 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Je svět v pořádku?

Brzké jarní ráno, venku je ještě tma. Zavrtím se na posteli, probudí mě nějaký zvuk. Nastražím uši. Aha. To první ptáci zpěváci nastupují na scénu. Zatím zřejmě jen ladí tóny jako muzikanti před koncertem.

3.5.2020 v 19:05 | Karma: 24,72 | Přečteno: 978x | Diskuse| Společnost

Zuzka Součková

V ortopedické čekárně

Pravou berli postavím do rohu, vezmu za kliku, otevřu dveře. Nezapomenu zastrčit berli zpátky do podpaží a ladným skokokrokem se vsunu dovnitř. Čekárna je plná, ale jedna židle zasunutá v koutě na mě čeká. Ztěžka na ni dopadnu.

27.4.2019 v 19:48 | Karma: 36,39 | Přečteno: 3520x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Jsem nemohoucí, ale bojuju

Klaním se před všemi, kteří mají jakýkoli handicap. Ať už někomu neslouží ruce, nohy, oči, uši, či nějaký tělesný orgán, vždycky je to problém. Mně momentálně podala výpověď ze služby pravá noha.

17.4.2019 v 12:48 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Vytrácí se slušnost?

Scházím školní schodiště, proti mně se žene dětské stádo. Nedržet se zábradlí, ti malí predátoři by mě smetli. Někteří pozdraví.

25.3.2019 v 18:09 | Karma: 42,19 | Přečteno: 3376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil Senát....

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3259x
„V okamžiku, kdy jsem pochopila, že dokážu všechno, co si umanu, se můj život obrátil naruby. Životní zkušenosti mi ukázaly, že se nemusím brát vážně a s úsměvem jde všechno líp. Limity, které mám, si tvořím sama ve své hlavě a je jen na mně, jestli je překonám.“

 

Jsem autorkou knih:

Když se dáma rozběhne aneb Ani v padesáti není pozdě

Deník běžkyně v nejlepších letech s podtitulem Co vám o běhání nikdo neřekne,

a knih fejetonů ze života:

Běh života s úsměvem

Diagnóza žena

Když mi budete chtít něco sdělit, můžete napsat: zuzkasouckova@atlas.cz

 

Pokud se vám mé psaní líbí, navštivte také moji fb stránku, kde často glosuji běžné životní situace:

https://www.facebook.com/zuzkasouckovaspisovatelka/?pnref=lhc

Vaše vzkazy mne potěší.