Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem byla tři dny romskou menšinou

Jsem skoro rok migrantkou, ale to mi nestačí. Celý život jsem pravou blondýnou, a to mi taky nestačí. Žádná výzva mě nezaskočí, a proto jsem se stala na tři dny regulérní cikánkou… Romkou.

Každý rok jezdím na festival sborového zpívání do Liberce. Bohemia cantat je prostě úplně nejvíc nejlepší závěr prázdnin, jaký si lze představit. To se sjedou na prodloužený víkend do Liberce zpěváci z celé republiky a přilehlého okolí. Rozdělí se do šesti (letos jen do pěti) ateliérů s různým zaměřením a zpívají, až se liberecké kopce zelenají.

Vybere si každý. Od vážné klasiky přes muzikály, filmovou hudbu, až po takové bonbónky jako je třeba židovská nebo romská muzika. Vždycky jsem si vybírala smíšený ateliér. Předloni to například byl ateliér písniček Jury Pavlici, a to byla jízda! Zpívali jsme s Jurou na pátečním koncertu a v sobotu byl v našem ateliéru osobně!

Letos jsem si vybrala okamžitě. Líbil se mi čistě ženský ateliér, zaměřený na romskou muziku, pod vedením Terezy Staňkové. Líp jsem si vybrat ani nemohla!

Přihlášky do ateliérů se tradičně otevírají 1. dubna. Letos je všechno jinak, a to se týkalo i Bohemky. Nikdo nevěděl, co bude, co se bude smět a co ne, a festival v Liberci nebyl výjimkou. Naštěstí se dobrá věc podařila, dobro zvítězilo nad zlem a festival se uskutečnil.

Mě ovšem neohrozil covid, na mě se chystalo jiný překvápko. V pondělí jsem šla k paní zubařce, aby se mi mrkla na problematickou šestku vpravo nahoře, co mě zlobí už třičtvrtě roku. Tahání nervů, čištění kanálků, no znáte to… Zoubek už byl několik týdnů jako v bavlnce, i rozhodly jsme se s paní doktorkou, že ho uzavřeme. Jenže v úterý se zub probudil k životu, a to v plné parádě. Pusa mi natekla do nevídaných rozměrů, ovšem ne zvenku, ale dovnitř. Jako by mi na patře vyrostl tenisák. Bolelo to jako….jako sviňa.

Celou noc jsem se těšila na středeční ráno. Jenže paní doktorka ordinovala až odpoledne. No, co vám budu povídat, kdo nezažil, neuvěří. Na rentgenu byl vidět velkej váček a trhání zubu v akutním zánětu, to je něco. Čtyři injekce do oteklého patra a dásní, o tom se mi bude ještě dlouho zdát. Dostala jsem antibiotika a doporučení, abych pár dnů nic nedělala. V mátohách jsem doma zapakovala na Bohemku a po krušné noci se vydala do Liberce. Paní doktorce jsem se pochopitelně nesvěřila, že hned po trhání zubu jedu na tři a půl dne zpívat romské písničky…

A pak to dostalo grády, jako každej bohemáckej rok. Společné rozezpívání, rozdělení do ateliérů, intenzivní práce.

Romský ateliér se skládal z padesáti dvou zpěvaček. Naše sbormistryně Terezka je kouzelná a její energie mě nadchla. Nebylo mi dobře, bolela mě pusa, měla jsem spíš ležet v posteli, ale to bylo to poslední, co jsem chtěla. Terezka nám poslala už před festivalem vlastnoruční nahrávky písniček po jednotlivých hlasech. Bylo znát, jak nám zpívání během karantény chybělo. Všechny jsme se doma pilně připravovaly a já se narovinu přiznám, že jsem nikdy v předchozích letech na festival nejela našprtaná jako letos. Hned od začátku jsem cítila, že jsme naladěné na stejnou vlnu, a že ta práce na nádherných romských písničkách bude ve mně ještě dlouho, hodně dlouho…

Je pravidlem, že se po skončení práce v ateliérech všichni rozejdou do hospod a nočních podniků, kde pokračují v družbě a zpěvu. Předešlá léta jsem se pochopitelně účastnila všech možných aktivit a noc nebyla dost dlouhá. Letos ne. Letos jsem hned odjela městskou dopravou (vždycky jsem chodila po Liberci pěšky, ale přece jenom jsem se na to tentokrát necítila) na internát a zalezla do postele.

Vynechala jsem i páteční koncert, kde účinkoval skvělý sbor Bohemiachor, ovšem v sobotu jsem si už na koncert troufla, tam zpívaly ateliéry, jejichž skladby se hodily do kostela. My cikánky jsme samozřejmě v kostele zpívat nemohly, ale jako divačky jsme tam být mohly, to jako jo. Zato v neděli na finálním koncertu v kulturáku jsme to rozbalily, to mi teda věřte! Ani mizerná akustika nás nemohla rozházet! Opřely jsme se do toho s pravou cikánskou vervou a všem ukázaly, že i v bílejch holkách koluje cikánská krev. Naše Terezka byla nejkrásnější cikánkou široko daleko a její úžasná energie nás vedla do nebe.

Byla to výjimečná chvíle a já dnes vím, že jsem propadla kouzlu romské hudby, její vášni a síle. Každá hudba je krásná, když ji prožíváte; zaryje se hluboko do srdce. A to ta romská dokáže, i když ji zpívá blondýna.

Nechala jsem v romském ateliéru kousek duše. Děkuju, moje cikánský holky, děkuju, Terezko, děkuju, Bohemko…

...abyste si udělali aspoň malinkou představu, zde jsou z šesti písní tři mobilové záznamy, pořízené kamarádkou Drahou. Oficiální videa ještě nejsou. Mě neuvidíte, protože coby prostřední hlas stojím přímo před Terezkou. Na Terezku je ostatně mnohem hezčí pohled.

https://youtu.be/gQZfQ3FCNvQ

https://youtu.be/uMG27trO2wc

https://youtu.be/g7RUZzwZskc

 

...a zde vzpomínka na ateliér s muzikou Jury Pavlici pod vedením Vítka Novotného...

https://www.youtube.com/watch?v=_IpNazhNUgc

...a zde ještě jedna vzpomínka na krásný malinký ateliér pod vedením Jirky Slovíka...

https://www.youtube.com/watch?v=R5_pv9qGBjM

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana Zajícová | úterý 25.8.2020 14:04 | karma článku: 26,12 | přečteno: 2462x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

O (ne)opalování

No jo, je to za chvíli tady. Léto. Narodila jsem se jako blondýna. To znamená jediné; sluníčko je můj nepřítel! K zlatým kudrnám jsem totiž dostala do vínku bílou mírně nazelenalou pleť. Kdo je blond, ví, o čem mluvím.

20.5.2024 v 12:04 | Karma: 26,48 | Přečteno: 527x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jak jsem způsobila mezinárodní ostudu

Nedá se nic dělat, je to tak. Způsobila jsem mezinárodní ostudu a zapříčinila totální neúspěch našeho kulturního vyslance v senzačním a jedinečném velkopořadu Eurovision Song Contest 2009...

10.5.2024 v 9:50 | Karma: 29,88 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Jsem žádaná a žádoucí (malé vědecké pojednání)

Je o mě přímo boj. Nevěříte? Podám nyní důkaz a podrobně zpracovanou analýzu. Sběr materiálu je starý tři dny a já se tímto omlouvám, že jsem předchozí cenné materiály průběžně mazala.

6.5.2024 v 9:00 | Karma: 23,77 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Ty neumíš hrát šachy??

V divadle se pohybuji veskrze mezi mladými, a jsem tomu ráda. Někdy si dělají z nebohé stařenky srandu, případně nechápou, že neumím hrát šachy.

29.4.2024 v 9:05 | Karma: 28,44 | Přečteno: 696x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

Vzpomínáte si na žebračky, držící v náručí zcela apatické miminko? Vyrojily se hned po revoluci 1989 a vydržely na pražských ulicích pár let.

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 33,26 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Přímý přenos Sněmovna schvaluje zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky....

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 432
  • Celková karma 29,75
  • Průměrná čtenost 1232x
Nejradši mám chleba se sádlem. A taky ráda píšu.

...že je Hodně mužských, málo chlapů (1. knížka), vím moc dobře. Jaké jsou Nezbytné pomůcky zralé ženy (2. knížka), taky vím, stejně tak vím, jak  umí být Drsný život zralé ženy (3. knížka), ale pořád ještě Tančím u tyče (4. knížka) a můj život mi právě zpestřil Lotr (5. knížka)

Píšu i zde:

Profil uživatele | i60.cz

 

 

Seznam rubrik