Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pes jako milovaná okrasná zbraň.

Vědí skutečně všichni majitelé psů, co doma mají? Drtivá většina Vám řekne, že miláčka a krasavce, ale už nikdo, kromě "borců" kteří se tím chlubí, že mají možná doma živou zbraň.

Nedalo mi, abych se nevyjádřil k nedávnému útoku dvou rotvajlerů na malé dítě v Mšeném-lázních a pokusil se na tuto tragedii přidat můj pohled, který se nemusí všem zamlouvat, ale takhle to vidím já.

Pokaždé, když dojde k nějakému útoku psa na člověka, se většinou  strhne v médiích a různých debatách diskuse, ve které se  ve velké míře projevují negativní emoce a dokonce různé radikální názory, na zákazy  a omezení bojových plemen a jsou o to radikálnější, pokud se obětí útoku stane malé dítě.

Sám mám čtyřletou dceru a při představě, že by se někdy mohla stát terčem takového to útoku, mi naskočí husí kůže, ale přesto se chci na tyto šílené tragedie podívat trochu ze široka a hlavně objektivně, protože jako ve všech lidských činnostech a oborech platí pravidlo, že i při těchto neštěstích bývá většinou pravda někde uprostřed a že vinit a tratit jenom samotné psy, je tak trochu alibismus, a že příčiny je třeba hledat ve spoustě faktorech s tím souvisejících.

Je možné nějak těmto útokům zabránit omezením, nebo dokonce zákazem chovu některých plemen? A kterých? Jen bojových, nebo všech agresivních voříšků, kříženců a raťafáků, kteří Vás mohou napadnout? Blbost! I když uznávám, že útok bojového plemene bývá většinou i pro dospělého jedince fatální a drsný, kolik takových fatálních útoků za rok je? Samozřejmě, že když k takovému útoku dojde, tak jsou kolem toho přirozeně emoce, ale ruku na srdce, může Vás se stejnou razancí poranit nebo zabít třeba auto, nebo motorka? Může dojít k náhodnému výstřelu třeba u myslivců, policistů, či jiných majitelů zbraní z jejich kvéru? Zakážeme auta, myslivcům, policistům a všem majitelům jejich  zbraně? Ne! Protože všechny tyto "vymoženosti "a lidské "doplňky" ovlivňuje a řídí člověk a jen člověk svými chybami může, v konečném důsledku za to, že jsou ztráty na zdraví a na životech. Jen v případech, kdy se jedná o útok psa je kolem mnoho vášnivých emocí.

Zarazí dnes ještě někoho, že se na nás valí denodenně ze všech médií, kolik lidí úmírá na našich silnicích? Nejsou snad oběťmi také děti? Jsou a hodně. V porovnání s útoky psů nesrovnatelně. Nejsme snad svědky, že tu a tam někdo neodborně manipuloval se zbraní, až došlo k tragedii? Také ano.  A za všemi tragediemi jsou jen lidská selhání a chyby.


Co se týče lidských vlastností, z kterých pramení nejvíc chyb, tak se lidé dají prakticky rozdělit jen na dvě kategorie-ZODPOVĚDNÍ a NEZODPOVĚDNÍ. Nemusím se tady doufám sáhodlouze rozepisovat, jak se chová zodpovědný rodič dítěte, když se v jeho bezprostřední blízkosti nachází pes, natož nebezpečný, nebo jak se má chovat zodpovědný řidič, když vleze za volant, nebo majitel zbraně, který s ní manipuluje a majitel psa, obzvlášť je-li nebezpečný?

Pokud se ještě stane, že se při jakékoliv zde jmenované situaci, potkají nezodpovědní jedinci ve větším počtu, můžeme si jen domyslet, že na sebe tragedie nenechá dlouho čekat!
Jenom mě trochu zaráží,že zatím co pro držení zbraně musí majitel projít určitým testem, než mu je vydán zbrojní průkaz, řidič, než mu je vydán řidičský také, tak vlastnit psa (hlavně nebezpečného), může kdokoliv, aniž by někdo alespoň tyto majitele evidoval, nebo dokonce testoval. A to si myslím, že při naší široké kynologické vyspělosti na odborném poli, by bylo to nejmenší, co bychom mohli pro ochranu našich občanů a hlavně dětí, udělat.
Jsme národem "pejskařů", tak možná některým tato moje úvaha nebude moc po chuti a i přesto si myslím, že pes, a to hlavně bojová plemena, se může během okamžiku stát v rukou nezodpovědného majitele skoro odjištěnou zbraní.
Ještě bych chtěl na závěr připomenout, že ikdyž potrestáme majitele pejska, je to sice v pořádku, ale to je už jen represe, ke které by někdy ani nemuselo dojít, kdybychom se více zaměřili na prevenci.
Kdyby to mělo pomoci uchránit jeden jediný lidský život, nebo eliminovat počet napadených, tak si myslím, že stojí za to se nad tím alespoň zamyslet a povinné testy majitelů bojových plemen zavést.
Zítra to může být třeba Vaše dítě, ikdyž ho vedete třeba za ruku.
Přeji hlavně napadené dívence co nejlepší a nejrychlejší uzdravení, psům aby je neutratili, rodině dívky a majiteli psů, aby už v životě takto fatálně nechybovali.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Zuch | pondělí 4.4.2011 3:20 | karma článku: 12,81 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Jiří Zuch

Otravy z chlastu i politiky

Znovu sklízíme plody dřívějšího nicnedělání politické garnitury v účinném boji proti nelegálnímu dovozu a distribuci alkoholu. Nynější "bojovníci" za očistu trhu s pančovaným alkoholem už jen řeší příčiny liknavosti dřívějích politiků, kteří ani omylem neměli snahu tento organizovaný zločin zarazit.

16.9.2012 v 13:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 822x | Diskuse| Ostatní

Jiří Zuch

Holešovská výzva? Díky aspoň za ní!

Můžeme mít k deklarovaným požadavkům z Holešovské výzvy výtek kolik chceme, ale buďme rádi aspoň za to, že někdo měl odvahu, vytrvalost a odhodlání uvést tuto občanskou aktivitu na světlo boží.

26.3.2012 v 12:46 | Karma: 21,36 | Přečteno: 877x | Diskuse| Politika

Jiří Zuch

Může lidmi zvolený president vyčistit politický chlév?

Je vůbec možné v našich zakalených politických vodách dosáhnout nějaké pozitivní změny, třeba dobrou volbou presidenta? Nebo budeme pořád jen koukat, jako telata vedená na porážku, až nás věčné experimenty našich vládních diletantů přivedou ke kolapsu? Kolapsu ekonomického,politického a sociálního, v mravním už několik let jsme.

8.3.2012 v 18:51 | Karma: 9,82 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Jiří Zuch

Kdo vlastně protěžuje cikány?

Ať to vezmu z jaké strany chci, je mi záhadou, kde je ústavou , nebo zákonem ukotvena ochrana, nebo dokonce privilegia pro jedno jediné etnikum v ČR.

8.1.2012 v 13:52 | Karma: 41,06 | Přečteno: 2849x | Diskuse| Společnost

Jiří Zuch

Práce Kim Čong-ila jsme si vážili, kondolovala KSČM do KLDR

Symbolicky, v den státního pohřbu prvního a zároveň posledního "lidového" presidenta Václava Havla, se ukazuje, že jeho celoživotní boj s touto zločineckou ideologií musí mít své následovníky. Schvalování, či dokonce glorifikace korejského vraha vlastního národa českými komunisty je něco, z čeho jde hrůza!

23.12.2011 v 18:16 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1731x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2446x
Jsem obyčejný český chlap,kterého zajímá skoro všechno a chce se s tím s někým podělit.

Seznam rubrik