Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koupím. Zn. Maturitu, popř. akademický titul.

Proč tak vehementně vyžadují personální manažeři ve firmách, nebo agenturách na zájemcích o práci kolikrát nesmyslné požadavky na vzdělání i když to není kolikrát ani potřeba?

Případ nešťastníka z hradecka, který neúspěšně sháněl několik měsíců práci, jen s výučním listem a bezmoc ho dohnala až k podloudné koupi maturitního vysvědčení, mě donutila k malé úvaze, kam jsme ochotni a schopni až zajít, při nekončícím hledání práce, a hlavně, jestli je vůbec na některá nabízená místa vůbec potřeba tak vysoké "papírové" předpoklady, jaké po nás požadují lidé, kteří o naší budoucnosti rozhodují.

Můj táta mi vždy říkal, "Papír snese všechno, důležitý je to, co máš v hlavě a rukách". Tímto malým moudrem mého táty se dostávám k problematice vzdělání a odbornosti ze stránky skutečných dovedností a umu a ne toho, mnohdy fiktivního "glejtu", který stejně sám o sobě o Vás nic konkrétního nevypovídá, natož nějakému personálnímu chytrákovi, který Vás v životě neviděl, a který může být v konečném důsledku, s lepším lejstrem na vzdělání, dvakrát blbější, jak Vy.

Nevím, je to možná tou hektickou dobou, že se dnes ženeme kolikrát za něčím, na co viditelně nemáme buňky, jenom proto, že je to "in". Copak si někdo myslí, že mu dnes postaví barák líp zedník s maturitou, než "jen" vyučený? Jsou skutečně dnes potřeba kuchaři, elektrikáři, instalatéři, či jiní řemeslníci tak moc erudovaní, že bez maturitního vysvědčení si jich náboráři nevšimnou? A nebo si dokonce myslíte, že jenom nějaký cár papíru, mnohdy nekale získaný, je vstupenkou mezi vyvolené. Nebo by měli být brány v potaz jen schopnosti a znalosti toho dotyčného?

Náš dnešní přílišný apel na vzdělání, nás trochu paradoxně posouvá do problému, a to takového, že už dnes mají průmyslové podniky a firmy obrovský problém sehnat kvalitní učňovskou sílu, bez toho aby si museli pracovníky mezi sebou přetahovat. Je to z části vina samotných dětí, větší vina ambiciózních rodičů a největší vina státu na tom, že děti nechtějí chodit na učňovské obory bez maturity a slovo manuální práce je dokonce mnohdy vnímano jako sprosté. Bez určité regulace studijních a na to navazujících pracovních oborů se  už teď dostáváme do problému, že některých profesí je žalostně málo a jiné na trhu práce nemají šanci, protože je nikdo nepoptává.

Potom, tuto od státu nekoncepční práci, řeší úřady práce různými rekvalifikacemi, které stojí dost peněz, a  kterým se dá předcházet neustálým průzkumem potřeb pracovního trhu a regulací některých profesí, které aktuálně vůbec nepotřebujeme.

Jak se uplatní na trhu práce za pár let chlapec, který sice bude mít maturitu, ale tou dobou jí bude mít už každý a náš chlapec je ještě k tomu levej jak šavle, a blbej jak vagón bláta. Hlavně, že mu bude čouhat z kapsy maturitní vysvědčení.

Po revoluci tady nastal trend, že všechno, co vymysleli komunisti, je šmejd nebo blábol, ale já(ač sám antikomunista) si to nemyslím, protože kupříkladu v organizaci a plánování počtu a potřeby pracovníků na jednotlivé obory činnosti, byl jejich systém kvalitní, a navazoval tak na systém předválečný. Bez plánování a usměrnění potřeb pacovního trhu se nám tento může jevit sice jako svobodný, ale neudržitelný, protože pokud si podniky sami nezačnou vychovávat a sponzorovat své učně, žádný náborář jim je nesežene. A to se nám to bude těžko budovat kapitalismus, když nám bude v průmyslu chybět třeba 2000 obráběčů CNC strojů a budeme mít na úřadu 3500 techniků IT s maturitou, pro které nebude to pravé dělat ve skladu v Lidlu.

Kriteriem pro správný výběr adeptů na určitou práci, by měly být jejich schopnosti, um, rozhled a ne na začátku jen jejich "papír". Ale to by museli náboráři úplně změnit styl přijímacích řízení, nebo si skutečně myslíte, že je někdo tak geniální, že může o Vašich schopnostech rozhodnout při 10.min.pohovoru od stolu, v horším případě z životopisu a fotky? Jak víme, papír snese všechno a pak se nestačíme divit, koho to zase vedle nás do firmy přijmuli za blba a dřeváka.

Japonsko má dodnes přísně řízenou a plánovanou ekonomiku, po vzoru pětiletek, a snad nikdo mi nebude tvrdit, že by to byli nějací blbouni.

Ještě k tomu chlapci, co se zapletl s tím falešným maturitním vysvědčením. Doufám, že z něho neudělají obětního beránka, neboť je očividné, že se sice přečinu dopustil, ale žádné výhody peněžní, natož jiné, tímto nezískal. A pokud bude potrestán, tak by v kontextu s tím museli dostat všichni geniální rychlostudenti v Plzni minimálně doživotí, protože u nich jsem si jist, že tato falešná vysvědčení, na rozdíl od toho nešťastníka, využily ke svému zisku a postavení a tedy podvod byl dokonán.

Na závěr bych tu chtěl ventilovat jednu myšlenku, se kterou nemusíte souhlasit, a to, že jsem potkal v životě už několik inženýrů, s kterými se nadalo normálně bavit, blbci až hrůza, a na druhou stranu si sednete k partě dělníků u stolu v hospodě a nestačíte se divit, jak jsou kolikrát chytří a sečtělí. V diplomu a kuse papíru ta životní, a chcete-li i profesní moudrost není.

Protože inteligentní člověk může být i prosťáček bez diplomu a blb třeba vysokoškolský profesor.

Tuto moji filosofii dokládá jedno moudré přísloví, a to, že "Vyvedeš-li osla do Paříže, kůň z něj nikdy nebude!"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Zuch | sobota 2.4.2011 3:30 | karma článku: 42,53 | přečteno: 8259x
  • Další články autora

Jiří Zuch

Otravy z chlastu i politiky

Znovu sklízíme plody dřívějšího nicnedělání politické garnitury v účinném boji proti nelegálnímu dovozu a distribuci alkoholu. Nynější "bojovníci" za očistu trhu s pančovaným alkoholem už jen řeší příčiny liknavosti dřívějích politiků, kteří ani omylem neměli snahu tento organizovaný zločin zarazit.

16.9.2012 v 13:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 822x | Diskuse| Ostatní

Jiří Zuch

Holešovská výzva? Díky aspoň za ní!

Můžeme mít k deklarovaným požadavkům z Holešovské výzvy výtek kolik chceme, ale buďme rádi aspoň za to, že někdo měl odvahu, vytrvalost a odhodlání uvést tuto občanskou aktivitu na světlo boží.

26.3.2012 v 12:46 | Karma: 21,36 | Přečteno: 877x | Diskuse| Politika

Jiří Zuch

Může lidmi zvolený president vyčistit politický chlév?

Je vůbec možné v našich zakalených politických vodách dosáhnout nějaké pozitivní změny, třeba dobrou volbou presidenta? Nebo budeme pořád jen koukat, jako telata vedená na porážku, až nás věčné experimenty našich vládních diletantů přivedou ke kolapsu? Kolapsu ekonomického,politického a sociálního, v mravním už několik let jsme.

8.3.2012 v 18:51 | Karma: 9,82 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Jiří Zuch

Kdo vlastně protěžuje cikány?

Ať to vezmu z jaké strany chci, je mi záhadou, kde je ústavou , nebo zákonem ukotvena ochrana, nebo dokonce privilegia pro jedno jediné etnikum v ČR.

8.1.2012 v 13:52 | Karma: 41,06 | Přečteno: 2849x | Diskuse| Společnost

Jiří Zuch

Práce Kim Čong-ila jsme si vážili, kondolovala KSČM do KLDR

Symbolicky, v den státního pohřbu prvního a zároveň posledního "lidového" presidenta Václava Havla, se ukazuje, že jeho celoživotní boj s touto zločineckou ideologií musí mít své následovníky. Schvalování, či dokonce glorifikace korejského vraha vlastního národa českými komunisty je něco, z čeho jde hrůza!

23.12.2011 v 18:16 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1731x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

„Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala“. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2446x
Jsem obyčejný český chlap,kterého zajímá skoro všechno a chce se s tím s někým podělit.

Seznam rubrik