Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jedeme do Španělska vyhrát?

"Fotbal nemá logiku!".Tuto památnou větičku pronesl trenér Pospíchal již před lety,a asi nikdo tenkrát netušil,jak hluboce pravdivá se každým zápasem ukazuje,a tato větička by se dala rozšířit obecně do širšího"Sport nemá logiku!".

V den fotbalového utkání s mistry světa si neodpustím malý komentář k zápasu,který ještě nazačal,a už jsme ho prohrály.Skutečně?Skutečně se může stát,že zápas v jakémkoliv sportu je předem prohraný?Ne,ani náhodou,jinak tím popřeme podstatu sportu jako takovou,a to je,že do všech sportovních klání jdou všichni zúčastnění s vírou a touhou VYHRÁT!

Bez tohoto elementárního přístupu nemá cenu sport ani dělat,ale jedním dechem musím přiznat,že od dob silného komercialismu a profesionalismu,kdy sportovec je v některých případech jen obchodní artikl v obchodě s "bílým masem",se tyto původní idee poněkud vytrácí,v některých případech zmizely už úplně.

Než se dostanu k mému pohledu na naše dnešní utkání ve Španělsku,tak bych jen ujasnil můj názor,že dnešní profi sport již není o lásce ke sportu,sportovních ideálech a fair-play,ale o jasných komerčních zájmech,neřkuli zisku.Protože se "motám" kolem fotbalu jako hráč,nebo trenér skoro 40let,tak bych se pozastavil u odvětví sportu,které je mi nejblíž,a to je ve fotbal.

Věřím,že valná většina fanoušků si už několikrát položila otázku,proč,když už "hrozí" možný úspěch nějakého českého týmu v pohárové Evropě,tak klíčové hráče prodáme,koupíme nějaké nekopy a ono to nějak vyjde?Proč to tak je,proč se "manažeři" snaží co nejrychleji a nejlépe prodat hráče,který trochu umí kopnout do míče,a trefí ho již na třetí pokus?Protože je to normální "zboží",jako každé jiné,které podléhá poptávce a nabídce a co kdyby se "Nám" zítra zranil,bylo by po kšeftu.

Musím objektivně přiznat,že se těm dnešním manažerům ani moc nedivím,ale musím se zároveň zeptat.Je to ještě sport,nebo přímý přenos z obchodu s lidmi.Kolik dnešních hráčů má motivaci hrát třeba za Barcelonu,asi všichni,a kolik jich pro to něco udělá,nikdo,protože přijde první nabídka "mému"manažerovi a sportovní růst končí v 23.letech někde v Temešváru,ale za slušný peníz.

Pokud jako fanoušci přistoupíme na tuto"hru",je férové,aby nám tito manažeři nalili čistého vína a před začátkem soutěže přiznali"Ano,my nechceme vyhrát ligu,my nechceme vyhrát Evropskou ligu,my musíme prodat ty  a ty hráče, a vyprodukovat firemní zisk.NAŠE SPORTOVNÍ VÝSLEDKY A BUDOVÁNÍ TÝMU JSOU NÁM UKRADENÉ."Protože obojí dohromady jaksi nefunguje.

Od této klubové "české malosti",kterou někteří pořád omlouvají tím,že jsme ekonomicky slabá země,můžeme přejít k "malosti národního týmu"Mimochodem ,nenapadlo Vás někdy, jakto že jde vybudovat herně několik let silné kluby třeba na "bohaté"Ukrajině,nebo Řecku?

Budování úspěšného týmu trvá roky,jako postavit firmu,ve které si musíte vytýčit nějaké cíle,ale zárověň budovat tým,vhodně ho doplňovat a obměňovat a o trénérovi ani nemluvím.Co může vybudovat trenér,který se při sebemenším neúspěchu pakuje,copak sport je nějaké obrábění kovů,kde když uděláte chybu,tak Vás vyhodí.Toto budování týmu ,jak na klubové,tak i na reprezentační úrovni má svoje elementy o kterých jsem se už zmiňoval a z kterých když jeden chybí,tým nemůže fungovat.

Oklikou se tedy dostáváme  k dnešnímu repre-týmu,který jak určitě většina fanoušků ví, prochází generační obměnou,která ale nemusela být tak drastická,kdyby předcházející trenér Brückner,před svým odchodem vhodně tým doplňoval a nechoval se způsobem"Po mě potopa",protože mu muselo být snad jasné,že po éře vynikajících hráčů(Nedvěd,Poborský,Koller,Šmicer a spol.)přijde "slabší" generace hráčů,která dnes nemá žádné repre zkušenosti.Troufám si tvrdit,že díky tomuto sobeckému a přezíravému postoji pana Brücknera teď sklízíme ovoce a při vší úctě k hráčům,kteří z této éry zůstali(Rosický,Baroš,Čech),by s tímto týmem neudělal nic převratného ani Mourinho,natož dosazený diletant Bílek,jehož jedinou kvalifikací trénovat reprezentační tým je kamarádství s Haškem.

Ale přesto si myslím,že i v takto zuboženém stavu reprezentace je možné ve Španělsku vyhrát,ale to by někdo musel skutečně odborně analyzovat Španělské slabiny,především v obraně a konečně už v našem fotbale upřednostňovat moderní,útočný a flexibilní fotbal,který je už všude v Evropě samozřejmostí a ne hrát ve Španělsku "prešovský beton",který je cestou do pekel.Tvrdím,že pokud trenér zvolí jen destruktivní taktiku,tak neprohrajeme sice 5:0,ale jen 3:0,já ale chci jako fanoušek,aby tam jel český tým vyhrát!!!Mě nezajímá,že hrajeme proti mistrům světa,jsou to jen lidi a ti přece chybují.Přinuťme je k tomu presingem a uvidíte,že i mistři světa jsou hratelní.

Doufám,že mě nebudete podezřívat z toho,že jsem blázen, když tvrdím ,že i s tímto naším týmem jsme schopni vyhrát,ale pokud se budeme tvářit už na letišti ve Kbelých,že to nejde,tak ať tam raději ani nelezou!Každé mužstvo jde porazit,někdy to ale hodně bolí a je to dvojnásobná dřina.

Budete dnes naši potetovaní fešáci bojovat jak za vlast na frontě,nebo se po prohraném odevzdaném zápase budete alibisticky vymlouvat na to,že jsme přece prohráli s mistry světa.Bylo by to typicky "české"!To první Vám i po prohře fanoušci odpustí,to druhé ne,to raději skončete s fotbalem!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Zuch | pátek 25.3.2011 11:13 | karma článku: 11,72 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Jiří Zuch

Otravy z chlastu i politiky

Znovu sklízíme plody dřívějšího nicnedělání politické garnitury v účinném boji proti nelegálnímu dovozu a distribuci alkoholu. Nynější "bojovníci" za očistu trhu s pančovaným alkoholem už jen řeší příčiny liknavosti dřívějích politiků, kteří ani omylem neměli snahu tento organizovaný zločin zarazit.

16.9.2012 v 13:52 | Karma: 16,61 | Přečteno: 822x | Diskuse| Ostatní

Jiří Zuch

Holešovská výzva? Díky aspoň za ní!

Můžeme mít k deklarovaným požadavkům z Holešovské výzvy výtek kolik chceme, ale buďme rádi aspoň za to, že někdo měl odvahu, vytrvalost a odhodlání uvést tuto občanskou aktivitu na světlo boží.

26.3.2012 v 12:46 | Karma: 21,36 | Přečteno: 877x | Diskuse| Politika

Jiří Zuch

Může lidmi zvolený president vyčistit politický chlév?

Je vůbec možné v našich zakalených politických vodách dosáhnout nějaké pozitivní změny, třeba dobrou volbou presidenta? Nebo budeme pořád jen koukat, jako telata vedená na porážku, až nás věčné experimenty našich vládních diletantů přivedou ke kolapsu? Kolapsu ekonomického,politického a sociálního, v mravním už několik let jsme.

8.3.2012 v 18:51 | Karma: 9,82 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Jiří Zuch

Kdo vlastně protěžuje cikány?

Ať to vezmu z jaké strany chci, je mi záhadou, kde je ústavou , nebo zákonem ukotvena ochrana, nebo dokonce privilegia pro jedno jediné etnikum v ČR.

8.1.2012 v 13:52 | Karma: 41,06 | Přečteno: 2849x | Diskuse| Společnost

Jiří Zuch

Práce Kim Čong-ila jsme si vážili, kondolovala KSČM do KLDR

Symbolicky, v den státního pohřbu prvního a zároveň posledního "lidového" presidenta Václava Havla, se ukazuje, že jeho celoživotní boj s touto zločineckou ideologií musí mít své následovníky. Schvalování, či dokonce glorifikace korejského vraha vlastního národa českými komunisty je něco, z čeho jde hrůza!

23.12.2011 v 18:16 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1731x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2446x
Jsem obyčejný český chlap,kterého zajímá skoro všechno a chce se s tím s někým podělit.

Seznam rubrik