Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neslyšící uživatelé se znalostí znakového jazyka nejsou osoby s mentálním postižením!

Paní Kamélie chápe, že domovy seniorů, léčebny, hospice a další zařízení se snaží poskytovat běžným klientům kvalitní péči a důstojné a aktivní staří. Ale ne všem neslyšícím klientům je však dopřána obdobná speciální péče.

Paní Kamélie k tomu dodává: „V zahraničí mají speciální domovy důchodců pro neslyšící seniory, kde je vyškolený personál ovládající komunikaci s neslyšícími osobami a zná jejich specifické potřeby. U nás podobná zařízení chybí.“

   Pokud do vašeho pobytového zařízení sociálních služeb dojde žádost o umístění neslyšícího klienta, měli byste zvážit, jestli ho přijmete do tzv. „cílové skupiny běžných seniorů nebo osob se zdravotním postižením“. A také jestli zvládnete jeho potřeby, odpovídající speciální péči? Pokud se rozhodnete pro přijetí neslyšícího klienta a při tom nemáte ve svém zařízení zaměstnance se znalostí znakového jazyka či technické vybavení pro možnosti přepisu, pak byste měli spolupracovat s neziskovou organizací pro osoby se sluchovým postižením, kterou předtím váš neslyšící klient navštěvoval. Sociální pracovníci i přátelé z této organizace by ho navštěvovali, chodili by s ním na procházky po chodbě či zahradě, oslavili by s ním narozeniny, nosili by mu program aktivit či akcí pro neslyšící osoby. Nebo byste se měli obrátit na paní Kamélii se žádosti o vyslání dobrovolníka se znalostí znakového jazyka, věnujícího se trávení volného času a zdravotním procházkám s vaším neslyšícím klientem.

    Sama paní Kamélie zažila šok při návštěvě nejmenovaného zařízení, kde navštívila nešťastnou neslyšící klientku, a proto Vám všem vzkazuje: „Než přijmete neslyšícího klienta do nového zařízení, berte prosím v potaz, zda patří do bezpečné, cílové skupiny běžných nebo zdravotně postižených seniorů a zda pochází z ,dobře situované´ a ,funkční rodiny´.“ Najdou se i takové dospělé slyšící děti, které jsou schopny umístit starou neslyšící maminku do domova seniorů mezi ,choromyslné´ klienty jenom proto, aby se o něj nemuseli starat.  Ta maminka by tam pak byla samozřejmě velmi nešťastná. Těmto ,nepovedeným´ dětem jde hlavně o majetkový prospěch a jejich pohodlí.  Je to šokující, že nešťastný neslyšící klient, ač svéprávný někdy nenajde zastání ani u odborníků! Neslyšící klienti mají přece právo se svobodně rozhodovat, vedení zařízení by nemělo poslouchat, co si přejí jejich děti.  Prosím, sledujte, zda nejsou vaši neslyšící klienti odbýváni, využíváni či citově vydíráni svými vlastními rodinami a hajte jejich svobodná práva!

     Paní Kamélie si přečetla v časopise UNIE článek, vydaný Českou unií neslyšících. Píše se tam, že před několika lety v jednom moravském domově seniorů zabili „choromyslní“ klienti neslyšící seniorku. Je velmi smutné, že prožila své stáří v takovém prostředí, ve velké nejistotě a ve stálém strachu. Navíc byla sociálně vyčleněna ze zdravé společnosti. Je třeba, aby slyšící personál bral neslyšící klienty takové, jací jsou, měl snahu jim vyjít vstříc včetně pomoci v těžké situaci a nenechával je v osamění a bez pomoci.

     Myslete na to, že neslyšící klienti se dobře neorientují ve významu mluvených slov, cítí se bezmocní a bezradní v komunikaci s personálem, který znakový jazyk neovládá. Mezi personálem by se mělo vědět a mluvit o tom, co má podle vašich poznatků neslyšící klient za problémy, a to za přítomnosti tlumočníka znakového jazyka. Snažte se neslyšícím klientům porozumět a podejte jim pomocnou ruku. 

     Paní Kamélie, ač sama sluchově postižená, je přece jen ze stejného „masa a krve“ jako vy. Jste-li slyšící lidé, určitě dokážete neslyšícím klientům poskytovat stejně kvalitní péči jako ona sama, ne-li lepší. Jde o pomoc bližnímu! 

 

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Kamila „Kamélie“ Spěváková, předsedkyně Tichý dům neslyšících, z. s.

Kamélie má od narození vrozenou sluchovou vadu a uměle vybudovanou řeč. Kromě psaní se věnuje třem organizacím – Tichý dům neslyšících, z. s., Česká unie neslyšících a Českomoravská unie neslyšících, kde se zabývá projektem „Domov pro neslyšící seniory“.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ztlumeno | středa 5.10.2016 7:55 | karma článku: 18,75 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Ztlumeno

Bariéra pro diváky s postižením sluchu

Pokud někdo neslyší a potřebuje ke sledování televizoru skryté titulky, přichází často o informace na obrazovce, protože je titulky zakrývají. Tyto informační lišty však nejsou zbytečné (to by jinak na obrazovce nebyly).

30.1.2023 v 8:01 | Karma: 8,87 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Sen o částečně bezbariérovém webu České televize

Bílé titulky s nedostatečnou průhledností jejich podkladu se špatně čtou, protože mnohdy nejsou k podkladu dostatečně kontrastní. Divák tak vynakládá úsilí na jejich přečtení, protože se často zobrazí pouze třeba 3 vteřiny.

27.1.2023 v 8:45 | Karma: 9,24 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak Česká televize odstranila bezbariérovost

V nové verzi svého webu, ČT odebrala skryté titulky u pořadu "Události" a k živě vysílanému obsahu na vlastním "novém, úžasném" webu je nedodala s odůvodněním, že se ztratily, ačkoli jiná internetová televize tyto titulky má.

5.1.2023 v 7:50 | Karma: 12,45 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Osvěta v plném proudu - i vy můžete pomoci

Mnoho videí na internetu není opatřeno titulky. U nějakých "z dovolené", to není důležité. Avšak u videí politiků, naučných, nebo třeba dokumentárních, to je k zlosti. Zejména proto, že titulky nepoužívají pouze neslyšící.

5.12.2022 v 5:32 | Karma: 6,21 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Aplikace a zařízení na převod řeči do písemné podoby, pro osoby s postižením sluchu

Často bývám dotazován na mobilní zařízení a aplikaci pro převod řeči do písemné podoby, pro osobu s postižením sluchu. Ale ta aplikace (pouze automat Okamžitý přepis) může být i vhodná na diktování článků.

28.10.2022 v 7:55 | Karma: 4,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  13:06

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik