Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva OLAF ke kauze Čapí hnízdo by měla být zveřejněna

Je to v zájmu i premiéra Andreje Babiše, aby se předešlo spekulacím. Policejní vyšetřovatelé ho obviňují z toho, že neoprávněně získal dotaci 50 milionů korun z Evropské unie tím, že účelově změnil jejího příjemce.

O závěry OLAF k záležitosti Čapí hnízdo požádal europoslanec Tomáš Zdechovský. Výsledky šetření by chtěl také dostat na program jednání Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. „Jedná se mně o to, aby přestaly kolem zprávy vznikat mýty a nesmysly, které se v Česku šíří. Postup EU byl ve všech podobných případech transparentní a demokratický. Proto věříme, že stejně se postupovalo i v případě kauzy Čapího hnízda,“ řekl Zdechovský.

https://zpravy.idnes.cz/olaf-capi-hnizdo-andrej-babis-ministerstvo-financi-alena-schillerova-europoslanec-tomas-zdechovsky-iry-/domaci.aspx?c=A180101_151513_domaci_bja

Připomeňme si podrobnosti. Podle kolegy blogera Ivan Bednáře, společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

https://ivanbednar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=641751

Jestliže je tohle pravda, tak jsou podezření z dotačního podvodu velmi pádné důvody. Prostě, velká firma by na oněch 50 milionů korun neměl nárok, tak účelově vznikla malá, aby na tyto peníze dosáhla. To se stalo, peníze přišly a na účet a poté ona malá firma zanikl a majetek bl zpět převeden na tuto firmu.

Nechápu rovněž, proč se pan Babiš brání zveřejnění zprávy OLAF. Vždyť je v jeho nejvlastnějším zájmu, aby pravda vyšla najevo. Měl by pochopit, že česká veřejnost jistě nestojí o to, aby v čele vlády stál trestně stíhaný předseda s vážným podezřením z pokusu o dotační podvod. A pokud se ničeho nedopustil, nemá se čeho bát.     

V českých zemích bývá některých lidí zvykem mluvit o záležitostech, kterým nerozumí, ale o to se snaží vypadat chytřejší. Proto je dobré si připomenout, co to vůbec OLAF neboli přeloženo do češtiny Evropský úřad proti podvodům je, a čím se zabývá? Takže podle serveru Euroactiv.cz  byla tato instituce založena v roce 1999 Evropskou komisí. Jejím prvořadým úkolem je chránit řádné využívání evropských financí, aby tyto sloužily správným účelům. Proto sbírá podněty od lidí a institucí, také formou online, provádí inspekce a kontroly přímo na místě. Jeho pracovníci také vyslýchají svědky podvodů, spolupracují s národními úřady včetně policie, řeší podvody s dopadem na rozpočet EU a také korupci v evropských institucích. V letech 2010 – 2016 OLAF dokončil vyšetřování 1600 případů, doporučil vrácení více než 3,6 miliard eurdo unijního rozpočtu, vydal více neždva tisíce doporučenína soudní, finanční, disciplinární a správní opatření.

OLAF má 430 zaměstnanců, kteří ve svých předchozích působeních patřili mezi odborníky a špičky v oboru. Mezi nimi jsou bývalí soudci a státní zástupci, celní úředníci, policejní důstojníci, daňoví kontroloři, finanční kontroloři, auditoři nebo agenti zpravodajství. Čili jsou to lidé se zkušenostmi z vyšetřování velkých podvodů, žádní nazdárci. Jestliže by tedy tito lidé dospěli k závěru, že dotace na Čapí hnízdo byla vyplacena neoprávněně a Česká republika bude muset tyto peníze vracet, nedá se to odbýt jen tak poznámkami o jakémsi spiknutí.  

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 3.1.2018 13:09 | karma článku: 25,90 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Pomatený Beneš chtěl válčit spolu s Hitlerem proti Habsburkům

To snad mohl hlásat jenom šílenec, napadá mne při sloganu raději Hitler ve Vídni, nežli Otto v Hofburgu. Tuto neskutečnou stupiditu razil v třicátých letech minulého století československý ministr zahraničních věcí Edvard Beneš.

11.3.2024 v 8:59 | Karma: 20,38 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Sochy „rudoarmějců“ oslavují okupaci naší vlasti, odstraňme je

V Litoměřicích schválilo městské zastupitelstvo přemístění památníku s názvem Čest a sláva Sovětské armádě. Právem, není to oslava roku 1945, ale ponížení z osmašedesátého. Proti byli pouze zoufalci z SPD, ale tomu se nelze divit.

8.3.2024 v 11:23 | Karma: 24,93 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Miloš Forman žil raději v džungli než v ZOO a proto zazářil

Slavný režisér patřil vůbec k nejlepším ve své branži na světě. Podařilo se mu získat Oscary hned u dvou snímků v kategorii Nejlepší film a Nejlepší režie. I proto, že pochopil, že se musí spolehnout jen sám na sebe.

6.3.2024 v 12:10 | Karma: 19,36 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Putin je zbabělý ubožák, který se bojí mrtvoly i mladé baletky

Je příšerné, kolik překážek kladl Kreml pohřbu hlavního opozičníka Alexeje Navalného. Pohřební obřady provázely obrovské policejní manévry a také se zatýkalo. Za mřížemi skončily minimálně desítky lidí.

5.3.2024 v 11:24 | Karma: 26,48 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Zpívali jsme Kryla, vyhodili nás z hospody, ale pak dostali buřty

Byla to zlá doba. Za zpívání zakázaných písní mohl jít člověk do vězení, a pan hostinský měl jednoduše strach. Karel Kryl též zažil rudý teror v brutální podobě, když byl zkopán spolužákem za to, že nechtěl vstoupit do pionýra.

4.3.2024 v 15:03 | Karma: 30,48 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz