V Rusku je ročně zavražděno brutálními partnery na 14 tisíc žen

Vladimír Putin se rád pasuje na ochránce tradičních a konzervativních hodnot. Úcta k ženě k nim však v kremelské říši rozhodně nepatří. Počet zabitých žen při domácím násilí je děsivý. Rusko proto rozhodně není civilizovanou zemí.

Takový tradiční vtip. Po Volze pluje loďka, vpředu sedí Nikita, spokojeně si pokuřuje a vzadu ženská, která pádluje o sto šest. Z břehu od ohně na něj volá Serjoža, „Nikitko zastav a dej si volno, vodku popijeme, pokouříme, dobře sobě uděláme. Z lodi se ozve zavrčení, „nemůžu“. A Serjoža spustí znovu, aby Nikitka zastavil, opět se ozve z řeky, „nemůžu“. Takhle se to opakuje několikrát a pak to už Serjoža nevydrží a zeptá se. „Ej, a proč nemůžeš, chlapče nešťastná?“ Nikita odpoví: „Nemůžu, vezu ženu do porodnice.“

Skutečný ruský vztah k ženám ovšem vůbec veselý není. V tamní tradici bylo a mnohde také pořád je normální, že když chlap ženskou denně alespoň jednou nezmlátí, ona si myslí, že ji nemá rád. Dokonce i carevna Kateřina II. v 18. století, když ji jako princeznu Žofii Frederiku Augustu z německého Anhaltska provdávali za budoucího ruského cara Petra III., byla upozorněna na to, že ji manžel občas zmlátí, protože v Rusku je to normální.

Seriózní ruští historici tento problém nezastírají. Třeba v Dějinách Ruska 20. století, editované Andrejem Zubovem, v I. díle, na jehož začátku je shrnuta historie této země od nejstarších dob, se autor příslušného textu domnívá, že hrubé chování k ženám v Rusku má počátek v ničivém tatarském vpádu ve 13. století, po kterém zhrubla celá společnost a bití a týrání podřízených se zde na rozdíl od Západu stalo běžnou normou.

Já se domnívám, že jednou z příčin této neblahé ruské tradice je také fakt, že v Rusku na rozdíl od katolického Západu neexistovala tzv. rytířská kultura, jejíž součástí byly i úcta a dvoření se ženám. Pravoslavní Rusové jsou sice velikými ctiteli bohorodice (Panny Marie), ale k ostatním ženám se často chovají mimořádně hnusně. Vzpomínám si, že v jednom pořadu ČT popisoval bývalý důstojník čs. vojenského letectva svůj pilotní výcvik v Sovětském svazu. Na něm se někdy v sedmdesátých letech minulého století stal svědkem toho, jak na jednom alkoholickém vodkovém večírku zmlátil totálně opilý ruský maršál letectva svoji manželku.

Situace v Rusku je v tomto ohledu tragická. Ročně v něm podle statistik umře v průměru 14 tisíc žen na následky tzv. domácího násilí. V podstatě jsou zavražděny svými brutálními partnery. To je z našeho pohledu něco neskutečného a normální lidé jistě netouží po tom, aby byl tento tradiční ruský zvyk zaveden i u nás.              

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/domaci-nasili-rusove-zavrazdi-kazdy-rok-az-14-tisic-zen_264868.html#.Vc3wmfntlBc

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 14.8.2015 16:28 | karma článku: 24,98 | přečteno: 1049x