Strhnout sochu Johna Wayna? Doufám, že toto šílenství neprojde

Byl to a vlastně je to pořád můj oblíbený a vynikající herec, i když už nějakou dobu vystupuje v hereckém nebi. Nemyslím si, že by měla být zničena jeho památka kvůli diskutabilnímu rozhovoru.

Kdysi dávno se John Wayne vyjádřil o černoších a indiánech v časopise Playboy poněkud svérázně, ovšem já jeho slova za rasistická nepovažuji. Řekl svůj názor, na který měl právo. Já jsem kdysi opakovaně napsal, že domorodcích v koloniích měli získat nezávislost teprve až budou dostatečně vzdělaní a na tento úkol připraveni a Pan herec řekl v podstatě to samé o černoších.

Monument Valley - dějiště westernů v kterých hrál i John Wayne.

Jak uvedl web novinky.cz, tak Demokraté v okresu Orange County ve státu Kalifornia chtějí změnit název Letiště Johna Wayna na původní Orange County a také nechat odstranit jeho sochu. To jsou totální nesmysly a je mně smutno, že Demokraté začínají rudnout. Bourání a ničení soch generálů a politiků Konfederace, Kryštofa Kolumba a dalších kvůli v některých případech pouze údajnému otrokářství jsou příšernými zvěrstvy a hanebností. Tady se už nejedná o protesty proti o nešťastnému a neúmyslnému zabití černocha, který navíc byl násilníkem a kriminálníkem, bílým policistou. Tohle je útok na západní civilizaci.

Velmi se mně líbila rozhodnost amerického prezidenta Donalda Trumpa, který pohrozil nasazením bezpečnostních složek včetně armády proti řádícím tlupám a sochbořitelům a toto běsnění rázně odsoudil. Myslím si, že mu to může pomoci i k vítězství v prezidentských volbách nad demokratickým protivníkem Joe Bidenem, jenž naopak nepřímo tyto kravály podporuje. Normální Američané, kterých je většina a jsou mezi nimi i slušní černoši, už mají rabování a devastací svých měst dost a jistě to dají při výběru budoucí hlavy státu najevo. Spojené státy už zažily v minulosti více takových nepokojů, ale vždy se z nich dokázaly dostat. A tak tomu bude i v tomto případě.

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/doslo-i-na-herce-johna-wayna-v-usa-chteji-strhnout-jeho-sochu-a-vygumovat-jmeno-40329016?fbclid=IwAR26LKtwJ_ZDc11BudWIYaGQj3_E2zQVpPdskcJILYxMzNAV7K-DzM0gBAA#utm_source=facebook&utm_medium=sharebt&utm_campaign=web

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 30.6.2020 18:47 | karma článku: 27,41 | přečteno: 858x