Ruský hokejista v NHL odsoudil agresi proti Ukrajině

Nikita Zadorov je obráncem Calgary Flames a jako první Rus v NHL veřejně vystoupil proti ruské dobyvačné válce v sousední zemi. Tvrdí, že takových jako on je víc a jsou i v KHL.

Akorát se to bojí říkat nahlas. Rozhovor s ruským hokejistou, který udělal youtuber Jurij Duď v Miami, přinesl pro českého čtenáře web iDNES.cz. A to je dobře. Já jsem vždycky tvrdil, že jsou i slušní Rusové, kteří ovšem ze své vlasti odcházejí, protože nemohou žít v mafiánském putinistánu. Těch si vážím a takovým pomáhám. Ovšem zároveň říkám zcela jasně, že putinovský rusácký zločinecký gang je třeba zlikvidovat.

Putina kdysi zkritizoval i další ruský hokejista v NHL Artěmij Panarin a zastal se ve vykonstruovaných procesech nespravedlivě odsouzeného Alexeje Navalného. Poté jej však v Rusku obvinili z údajného napadení mladé dívky a on se odmlčel.

Hokejista Zadorov si zaslouží obdiv za to, že se nebál rázně odsoudit bezdůvodnou agresivní válku proti Ukrajině. „Nemohl bych sedět někde v Moskvě v kavárně a bavit se, zatímco na Ukrajině zbytečně umírají lidé kvůli bombám,“ řekl. Vzhledem k jeho postojům je mu jasné, že se do Ruska jen tak nepodívá a že z jeho rodné země přijde odveta. Je zřejmé, že v případě návratu by mu hrozilo zatčení a uvěznění v některém z lágru. V ohrožení jsou i jeho rodinní příslušníci, kteří v Rusku zůstali. Putinovci jako klasičtí totalitáři se totiž dokážou mstít i na příbuzných.

Odvážný ruský sportovec přiznává, že je možná naivní, ale věří tomu, že svým příkladem povzbudí i další ruské hokejisty, aby se nebáli veřejně odsoudit nevyprovokovanou ruskou agresi proti Ukrajině. Tvrdí, že takových, kteří s ní nesouhlasí, je poměrně dost, a to i v ruské KHL. Akorát se bojí veřejně říkat své názory. To se dá pochopit, ani velká většina Čechů za komunistické totality neříkala veřejně, co si ve skutečnosti myslí. Ne každý má na to, stát se mučedníkem.

Nicméně, pokud by se mezi ruskými hokejisty našlo více Zadorovů, pak by jim mohlo být umožněno vytvořit reprezentaci slušných Rusů a umožnit jim startovat v mezinárodních soutěžích včetně olympiády.

První Rus z NHL odsoudil válku: Posíláme novou generaci zemřít - iDNES.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 26.9.2023 12:01 | karma článku: 18,68 | přečteno: 292x