Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko vyprovokovalo teror, ale estonské vlastence nezlomilo

Je to jeden z důkazů, že ruský prezident Vladimír Putin se trvale snaží destabilizovat země, které se v roce 1991 osvobodily od ruské koloniální nadvlády. Již v roce 2007 Kreml podněcoval pouliční násilí v estonské metropoli Tallinnu, když tamní úřady rozhodly o přemístění památníku rudoarmějce z centra města na vojenský hřbitov. Takže současný tlak Rusů na Ukrajinu je pouze pokračováním jejich snahy o ovládnutí území bývalého SSSR.

Demokraticky zvolený estonský parlament tehdy přijal zákon, podle kterého mají být v zemi odstraněny všechny památníky, které by mohly urážet city obyvatel této nejmenší pobaltské republiky. Na to měl bezpochyby právo, Estoncům nemůže nikdo jiný nařizovat, co ve své zemi smí nebo nesmí!

Pro pochopení tamní situace je nutný malý historický exkurs. Sovětský svaz v duchu komunismu kombinovaného s velkoruským šovinismem okupoval v roce 1940 Estonsko. Do útoku Německa na SSSR v červnu 1941, tedy během pouhého roku, rozpoutali ruští komunističtí zločinci v zemi brutální teror, a také zavraždili asi 60 tisíc Estonců. Pro srovnání, v poměru k počtu obyvatel toto číslo výrazně předčí české oběti nacismu. Nelze se tedy divit, že místní lidé považují Rudou armádu za okupační a sochu jejího vojáka, kterou si pojmenovali výstižně jako Kolja znásilňovatel, v centru hlavního města mít nechtěli.

Estonci se nakonec rozhodli ke kompromisu, sochu nezničili, ale nechali ji přemístit na vojenský hřbitov. Nicméně lůza z řad ruské menšiny vyvolala v Tallinnu násilnosti, při kterých zapalovala auta, rozbíjela obchody a ničila veřejný majetek. Razantní zákrok estonské policie byl proto zcela správný. Já si dokonce myslím, že vzhledem k okolnostem mohl být ještě tvrdší. Ano při nepokojích zemřel mladý Rus. Prokazatelně však byl ubodán nožem a zavraždil ho nějaký jiný krajan v opilecké hádce, oba byli totiž po bujaré konzumaci vodky sťati, jak zákon káže. Nicméně už tehdy ruská média vyvolala hysterickou kampaň, že dotyčného prý zabila estonská policie, což prokazatelně nebyla pravda. A stejně lžou v současné ukrajinské krizi, když zveřejnila nepravdivou a zcela idiotskou zprávu o ukřižování tříletého chlapce v Doněcku.

Estonsko tehdy čelilo mnoha ruským provokacím, od Kremlem organizovaných kybernetických útoků hackerů na estonské weby, přes napadení svého velvyslanectví v Moskvě (což bylo samozřejmě hrubé porušení mezinárodních dohod a civilizovaným světem uznávané a chráněné diplomatické imunity).

Rusko tehdy svým štvaním podněcovalo násilí a pouliční výtržnosti v Tallinnu, nicméně Estonsko nezlomilo. Naopak Estonci ukázali světu svojí velkou odvahu a národní hrdost. Stovky z nich se přihlásily jako dobrovolní pomocníci policie, aby ji pomohly zvládnout nepokoje. Milionový národ tak dal najevo, že se ruského medvěda nezalekne. Na svém území si bude rozhodovat o svých záležitostech sám, bez vměšování většího souseda! V kontextu těchto a mnoha dalších podobných událostí se pak nelze divit, že cele Pobaltí nechce mít s Ruskem nic společného a jeho obyvatelé v roce 2004 přivítali vstup do NATO, od kterého čekají obranu svého území a jakékoliv ruské zájmy odmítají.

Ruské provokace na Ukrajině nejsou tedy žádnou novinkou a nemají s událostmi na Majdanu nic společného. Jsou součástí dřívějších plánů moskevské putinovské kliky na obnovu velkoruské říše. Vždyť přece sám Putin prohlásil, že rozpad SSSR byl největší geopolitickou tragédii 20. století. I když Estonci, Litevci, Lotyši, Ukrajinci, Moldavané, Gruzínci a mnozí další to logicky vidí jinak. V Estonsku nakonec Putin prohrál, rudoarmějcova socha už nestraší v centru Tallinnu a násilností skončily. A na Ukrajině bývalý kágébák dopadne stejně. Je také dobře, že velká většina Čechů ví, že hlavním viníkem eskalace násilí na Ukrajině, je právě současný kremelský vládce.        

http://web.nova.cz/Nova/print/?c=~zahr~&i=DO10278&p=clanky-zpravy

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 7.8.2014 13:37 | karma článku: 27,21 | přečteno: 1153x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Pomatený Beneš chtěl válčit spolu s Hitlerem proti Habsburkům

To snad mohl hlásat jenom šílenec, napadá mne při sloganu raději Hitler ve Vídni, nežli Otto v Hofburgu. Tuto neskutečnou stupiditu razil v třicátých letech minulého století československý ministr zahraničních věcí Edvard Beneš.

11.3.2024 v 8:59 | Karma: 20,38 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Sochy „rudoarmějců“ oslavují okupaci naší vlasti, odstraňme je

V Litoměřicích schválilo městské zastupitelstvo přemístění památníku s názvem Čest a sláva Sovětské armádě. Právem, není to oslava roku 1945, ale ponížení z osmašedesátého. Proti byli pouze zoufalci z SPD, ale tomu se nelze divit.

8.3.2024 v 11:23 | Karma: 24,93 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Miloš Forman žil raději v džungli než v ZOO a proto zazářil

Slavný režisér patřil vůbec k nejlepším ve své branži na světě. Podařilo se mu získat Oscary hned u dvou snímků v kategorii Nejlepší film a Nejlepší režie. I proto, že pochopil, že se musí spolehnout jen sám na sebe.

6.3.2024 v 12:10 | Karma: 19,36 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Putin je zbabělý ubožák, který se bojí mrtvoly i mladé baletky

Je příšerné, kolik překážek kladl Kreml pohřbu hlavního opozičníka Alexeje Navalného. Pohřební obřady provázely obrovské policejní manévry a také se zatýkalo. Za mřížemi skončily minimálně desítky lidí.

5.3.2024 v 11:24 | Karma: 26,48 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Zpívali jsme Kryla, vyhodili nás z hospody, ale pak dostali buřty

Byla to zlá doba. Za zpívání zakázaných písní mohl jít člověk do vězení, a pan hostinský měl jednoduše strach. Karel Kryl též zažil rudý teror v brutální podobě, když byl zkopán spolužákem za to, že nechtěl vstoupit do pionýra.

4.3.2024 v 15:03 | Karma: 30,48 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz