Rožmberky je třeba si připomínat za rozkvět jižních Čech

Letošní Slavnosti pětilisté růže, které v Českém Krumlově každoročně připomínají slavný šlechtický rod se, vydařily. Jsem rád, že tentokrát se vzpomnělo i na knížata ze Schwarzenbergů.

Toto půvabné jihočeské město a možná i nejkrásnější v celé České republice se v třetí červnový víkend jakoby navrací do druhé poloviny 16. století, doby svého největšího rozkvětu, kdy mu vládli Páni z Růže respektive nejvýznačnější představitel tohoto rodu Vilém z Rožmberka a jeho bratr a nástupce známý bouřlivák Petr Vok. Nesmí nás však klamat filmové komedie, Petr Vok byl ve skutečnosti velmi chytrý a vzdělaný člověk.

Petr Vok Z Rožmberka s chotí  Kateřinou z Ludanic
Vilém z Rožmberka se svoji třetí manželkou Anno Marií Bádenskou

Za Rožmberků se nežilo špatné ani poddaným, povinnost robotovat činila v éře obou vladařů zhruba 4 dny v roce.

Vilém z Rožmberka patří vůbec k nejvýznamnějším osobnostem českých dějin. Je faktem, že měl štěstí na svého regenta Jakuba Krčína z Jelčan, který stavěl pivovary, hospodářské dvory. Ovčíny, zakládal rybníky, atd. Byl to zkrátka úspěšný developer své doby. Vilémovou zásluhou také došlo k přestavbě českokrumlovského hradu na renesanční zámek a město získalo podobu, kterou si zachovalo do současnosti.

Na seřadišti hlavního průvodu
Kromě renesance a baroka byla přítomná i gotika.,
Město bylo plné hudebníků. Mezi nimi i tito šikovní mladí kytaristé
Dáma se se svými psy
Zručný to mistr kovář

Je dobře že letos se připomínal i další zdejší slavný šlechtický rod, knížata ze Schwarzenbergu. V místním kostele sv. Víta sloužil zdejší prelát (ta zní oficiální titul zdejších farářů) zádušní mši za kněžnu Eleonoru Amálii Magdalenu ze Schwarzenbergu. Ta se objevila i v letošním sobotním hlavním průvodu spolu se svým manželem knížetem Adamem Františkem ze Schwarzenbergu.

Na zádušní mši za kněžnu Eleonoru byli přítomni i vojáci schwarzenberské gardy.
Kníže Adam František ze Schwarzenbergu měl smutný osud. V roce 1732 jej na honu na jeleny v Brandýse nad Labem omylem smrtelně postřelil císař a český král Karel VI.

Všechny fotografie jsem pořídil osobně, případně jsou mým vlastnictvím. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 22.6.2023 12:48 | karma článku: 15,69 | přečteno: 250x