Putinovi důvěřuje 12 % Čechů, někteří dříve věřili i Hitlerovi

Dobrá nebo špatná zpráva? Řekl bych to první a další skvělým poselstvím je fakt, že více než čtyři pětiny Čechů (82 %) ruskému prezidentu nedůvěřuje. Je mezi nimi suverénně nejméně oblíbeným světovým státníkem.

Vyplývá to z nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Druhou příčku v neoblíbenosti obsadil po Vladimíru Putinovi běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jemuž důvěřuje 6 % Čechů a celých 75 % naopak nedůvěřuje. Inu svůj k svému a je vidět, že většina českých lidí má rozum a k diktátorům a vrahům sympatie nepociťuje.

Co ovšem těch 12%, kteří Putinovi fandí? To by nás nemělo překvapovat. Již exprezident Miloš Zeman svým typickým jadrným způsobem uvedl, že v každém národě se najde určité procento slaboduchých.

Já bych dodal, že to platí i pro kolaboraci a obdiv zla. Za éry Protektorátu Čechy a Morava se našli Češi, kteří se veřejně přidali na stranu nacistického Německa. Asi neznámějším příkladem kolaborace byl Emanuel Moravec, původně důstojník čs. armády. Ještě v září 1938 přesvědčoval prezidenta Edvarda Beneše, ať nepřijímá Mnichovskou dohodu a dá rozkaz k boji. Nakonec se dobrovolně přidal na stranu německých nacistů. V jeho vnímání světa neexistovala jiná možnost a bylo to nutné pro zachování existence českého národa. Příčin kolaborace s německými nacisty bylo víc. Od vypočítavosti, budu se mít lépe, až po přesvědčení ve stylu, je nám souzeno být s Němci. Roli v něm hrálo také pokřivené vidění světa, on ten Hitler zase není tak špatný člověk. A své jistě udělal i nedostatek informací.

V současné době je to stejné s ruským diktátorem. I jeho příznivci jej z nějakého důvodu mají rádi a sympatizují tak se nenávistí. Dříve lidé tohoto ražení velebili Adolfa Hitlera. Nyní se jejich vzorem stal Vladimír Putin. V státní ruské televizi sice zaznívají výzvy k topení a upalování ukrajinských dětí, Rusko páchá na Ukrajině otřesné válečné zločiny, v Rusku jsou vražděni novináři a stoupenci opozice, jim to však nevadí. Historie se zkrátka opakuje.

Naštěstí, v obou případech se jedná o menšinu kolaborantů se zlem. Většina Čechů se za II. světové války chovala příkladně vlastenecky, a jak je zřejmé, platí to i pro současnost. Putin je pro výraznou většinu Čechů symbolem odporného zla. Stejně, jako byl kdysi Hitler.

Zdroje:

pm231218.pdf (cas.cz)

https://sd.usd.cas.cz/pdfs/sod/2010/01/01.pdf

Ruský moderátor vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí. „Nechal jsem se unést,“ kaje se — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 21.12.2023 12:16 | karma článku: 24,42 | přečteno: 484x