Prosím Vás, památníky Rudé armády nechme na pokoji

Viníkem ničení soch rudoarmějců a dalších je jednoznačně Putin a jeho kremelská banda, kteří podnikli zákeřnou agresi proti Ukrajině. Chápu, že některé lidi to rozzlobilo a zareagovali tímto způsobem.

K poškození památníků Rudé armády došlo v Teplicích, v Hodoníně a některých dalších místech, v Přibyslavi nechalo město sochu sovětského vojáka rovnou odstranit samo, prý dočasně. Pravdou, je že rusáci se na Ukrajině dopouštějí brutálních válečných zločinů včetně vražd civilistů mezi nimi žen a dětí. Proto chápu naštvanost lidí, kteří takto protestují proti brutalitě ruské armády.

Ilustrační foto

Jenomže je tu jedno ale! Včera večer jsem se na ČT24 díval na rozhovor s ředitelem Památníku Lidice a vojenským historikem Eduardem Stehlíkem, který rovněž vyjádřil pochopení s důvody, které vedou k ničení památníků sovětských vojsk a těmi je jednoznačně válka na Ukrajině. Nebýt té, nebyly by současné útoky.

Jak ovšem pan ředitel Stehlík správně připomněl, v Rudé armádě nebojovali jenom Rusové. Ti tvořili něco přes padesát procent jejího početního stavu. Zbytkem byly zastoupeny i ostatní národnosti tehdejšího SSSR. Mezi nimi bylo i hodně Ukrajinců. Je tedy možné říci, že zatímco ukrajinští dědové a pradědové pomáhali v Česku porazit nacisty, jejich vnuci a pravnuci nyní rovněž bojují s bezohlednými okupanty své země.

Takže už z toho důvodu prosím Vás neničme památníky Rudé armády, Vždyť i mnozí Rusové, co v ní bojovali, měli mezi svými svými příbuznými oběti stalinistického teroru, umírali zbytečně kvůli nesmyslným rozkazům svých neschopných velitelů, nebojovali za komunisty, ale za svobodu své vlasti a se současnými zločiny Kremlu na Ukrajině nemají nic společného.

Na druhé straně, pokud někde navlékli na sochu rudoarmějce ukrajinskou vlajku, jak bylo rovněž ukázáno v televizi, tak se nejedná o žádné poškození. Už proto, jak jsem již uvedl výše, že i statisíce Ukrajinců bojovaly v Rudé armádě.

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 14.3.2022 9:36 | karma článku: 21,05 | přečteno: 511x