Primář Poláček: Akutní nedostatek lékařů musí řešit vláda

Jedná se o závažný problém, který by mohl mít pro obyvatele České republiky závažné důsledky. A tím je nedostatek lékařů, kvůli kterému se zavírají i celá nemocniční oddělení.

Primář Radek Poláček vede úspěšné Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Rakovník, které se stalo vyhledávané pacientkami a rodičkami ze širokého okolí včetně hlavního města. Přesto i jeho oddělení by přijalo další lékaře. Nedostatek lékařů však trápí celou Českou republiku a v budoucnu by jej mohlo pocítit hodně lidí, protože by lékařů ubývalo a zhoršila by se dostupnost lékařské péče. Je to rovněž jeden z důležitých úkolů pro současnou vládu, aby přišla s řešením tohoto problému.

Podle primáře Poláčka je klíčové navýšení počtu studujících na lékařských fakultách. „To je úkolem státu, který by to měl umožnit. Také je důležité motivovat zájemce a především muže k lékařské profesi. Feminizace zdravotnictví s navazujícími těhotenstvími, mateřskou dovolenou a nemocností dětí významně snižuje počet lékařů vykonávajících aktivně povolání,“ uvedl.

Dalším důležitým krokem je motivace lékařů k tomu, aby neodcházeli do zahraničí. „To znamená zajištění odpovídajících platů, zjednodušení vzdělávání, snížení restrikcí na menší nemocnice. Ty se týkají zejména horší plateb od zdravotních pojišťoven a tím pádem nemožnosti platové konkurence – prostě krajské a velké státní nemocnice jdou do ztráty a stejně lékařům přidávají, na což menší nemocnice nemohou dosáhnout. Takže v podstatě obyvatelé a podnikatelé menších obcí dotují ze svých daní velké nemocnice, které pak „kradou“ lékaře (přes výši platů) z regionů a tím přispívají k zániku malých nemocnic. Dále je diskriminující nastavení akreditací k poskytování postgraduálního vzdělávání. To se týká počtu porodů, počtu operací, počtu anestezií a podobně. Dále je nesmyslně tvrdý postup u zaměstnávání lékařů cizinců, jejich podmínky a nároky by splnil málokterý Čech, navíc je v podstatě zamezeno aby mohli pracovat v malých nemocnicích i přesto, že mají akreditaci. A dalo by se najít víc příkladů. Proto považuji za rozumné zjednodušení náboru zahraničních lékařů. To se by se však týkalo převážně zájemců ze zemí mimo Evropskou unii, protože z EU k nám kvůli menším platům nikdo nepůjde,“ řekl primář Poláček.

Stejně jako jiná zdravotnická zařízení v České republice se též Gynekologicko-porodnické oddělení rakovnické nemocnice, které přijme jednoho až dva absolventy lékařské fakulty a jednoho lékaře s atestací, snaží řešit tento problém nabídkou různých benefitů. Tak třeba náborový příspěvek pro nové lékaře činí v rakovnické nemocnici 150 000 – 300 000 Kč. „Dále nabízíme zajištění ubytování, stravování, příspěvek na dopravu, penzijní připojištění, pět týdnů dovolené a dobrý kolektiv,“ vypočítává Poláček. Zaměstnanci rakovnické nemocnice by se také v příštím roce měli dočkat 46 nových bytů. Jedná se svým způsobem v současné době v rámci ČR o ojedinělou podnikovou výstavbu. Vedení nemocnice počítá se s tím, že by některé z těchto bytů dostali přiděleny i lékaři a další pracovníci gynekologicko-porodnického oddělení.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 7.4.2022 13:07 | karma článku: 14,52 | přečteno: 480x