Převratný lék na cukrovku je víc než sportovní vítězství

Známe to, jak Češi vyhráli hokejovou olympiádu, tak byly ulice plné jásajících davů mávajících státními vlajkami. Ovšem tým vědců z pražského IKEMu si zaslouží větší uznání než sportovci.

Bylo by to fantastické, kdyby po mimořádném úspěchu českých vědců se naše města zaplnila nadšenými lidmi. Chápu ovšem, že to je pouze přání, které se neuskuteční. Nicméně tým odborníků z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny by si takové uznání jistě zasloužil.

Povedl se mu totiž mimořádný úspěch. Je na nejlepší cestě k nalezení účinného léku na diabetes prvního a druhého stupně. Za tím svůj přípravek vyzkoušeli na zvířatech a laboratorní myš byla z cukrovky trvale uzdravena po týdnu. Čili je to něco jako léčba chřipky nebo virózy. Pokud se vývoj nového léku podaří dovézt zdárně až do konce, tak je to na Nobelovu cenu za lékařství, protože by se jednalo o převratnou událost. Dosud totiž není cukrovka léčitelná, hladina cukru se dá pouze pomocí diety, léků nebo inzulínů udržovat v přijatelné podobě.

A takový úspěch našich vědců by měl trvalou hodnotu, na rozdíl od těch sportovních, které jsou pomíjivé, protože by pomohl stamilionů lidí na celém světě, kteří trpí touto nemocí. A zasloužil by si mohutné veřejné oslavy. Jsem však realista a vím, že něco takového nehrozí.  Pravdou rovněž je, že vývoj nového léku čeká ještě dlouhá cesta, je to záležitost několika dalších let, ale ze srdce a v zájmu cukrovkářů přeji českému vědeckému týmu úspěch.   

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 21.12.2018 17:43 | karma článku: 34,69 | přečteno: 1344x