Poškození pomníku rudoarmějců je hanebným činem

Jan Gara zveřejnil na svém FB profilu tuto zprávu. „Dne 5.1.2021 ve večerních hodinách byl proveden hanebný čin poničení ohněm posvátného místa pomníku vojákům Rudé armády, který je umístěn v Ostravě Zábřehu.“

Tento vandalský čin již vyšetřuje Policie České republiky, a doufám, že pachatel či pachatelé budou dopadeni. Je to památník padlých vojáků Rudé armády, kteří bojovali proti nacistům. Mezi nimi nebyli jen Rusové, ale i Ukrajinci, Bělorusové, Gruzínci a další národnosti tehdejšího Sovětského svazu. Tito hrdinové neválčili za komunisty, ale proti hroznému nepříteli, který je chtěl vyhladit a zničit jejich zemi. Mnozí z nich byli i pravoslavní věřící, jež stalinistický režim před válkou krutě pronásledoval.

Památník Rudoarmějců v Ostravě - ilustrační foto

Ano, takové činy je třeba odsuzovat. Je ovšem rozdíl mezi legálním přemístěním sochy maršála Koněva z náměstí do muzea, a barbarským zapálením a poničením pomníku.

Vadí mě však také pokrytci, říkající si „vlastenci“, líp jim však sedí označení flastenci, protože jejich údajné vlastenectví je většinou jenom zástěrkou pro kolaboraci s Ruskem. Mnozí z nich sice zkritizují tento vandalský čin, ale že v Rusku byly opakovaně ničeny pomníky československým legionářům (a to i před přemístěním Koněvovy sochy), to je nechávalo a nechává v klidu.

Stejně tak nářky komunistů nemohu v takových případech brát vážně. Oni sice protestují proti útokům na pomníky rudoarmějců, ale sami před rokem 1989 likvidovali památníky Americké armády v jižních a západních Čechách.

Oprávněné kritiky putinovského Ruska jsou v pořádku, ale zbabělý a zákeřný útok na památník válečným hrdinům je těžkým zločinem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | neděle 10.1.2021 13:11 | karma článku: 28,00 | přečteno: 1276x