Oprav dům po babičce, tak to mě fakt vytočilo

Upřímně, chystal jsem blog proti nesmyslu hnutí ANO, které prosazuje obnovení slev pro seniory a studenty ve veřejné dopravě v původní výši 75%. Vláda však přišla rovněž s kolosální hloupostí.

Jistě, proč neopravit starý dům po babičce, to je chvályhodný úmysl, ale za svoje. Nevidím jediný důvod, když je potřeba šetřit a státní kasa krvácí, tak dávat někomu peníze z veřejných rozpočtů na opravu soukromého stavení.. Je to vytváření nerovných podmínek. Někdo si holt koupí byt či nově postavený dům, ale bude mít smůlu, žádné peníze od státu na případnou rekonstrukci nedostane.

Nelze se divit tomu, že tento pochybný nápad ministra životního prostředí Petra Hladíka řádně sepsul i exministr financí Miroslav Kalousek s tím, že takto se nechová rozpočtově zodpovědná vláda. Má pravdu, a já jenom doufám, že premiér Petr Fiala tento úlet zarazí.

Měřit však musíme všem stejný metrem. Vládě zdatně konkuruje opoziční hnutí ANO Andreje Babiše. To pro změnu prosazuje jinou stupiditu - další miliardový zářez do státního rozpočtu, když požaduje zvýšení slev pro seniory a studenty ve vlacích, autobusech a MHD. Ty by měly stoupnout ze současných 50% na 75%. To rovněž nechápu. To tady nebylo ani za komunistů.

Důchodci ve vlacích ČSD za socialismu žádnou slevu neměli a jezdili za plné jízdné. Tedy pokud zároveň nepracovali a nedojížděli do zaměstnání. Stejně na tom byli i studenti. V letech 1979 - 83 jsem studoval průmyslovku v Břeclavi, kam denně dojížděl z Brna a měl jsem slevu pouze na cestování do školy. Měsíčně to činilo 55 Kčs včetně rychlíkových příplatků v obou směrech. Jinak jsem platil plné jízdné. Podobně tomu bylo i v linkových autobusech. Akorát za měsíční kupón v brněnské MHD jsem platil poloviční sumu proti dospělým, tuším, že to bylo 28 korun.

Spíše by stálo za to tuto možnost ještě více omezit, seniorům onu padesátiprocentní slevu ponechat, ale studentům jí kromě dojíždění do škol odebrat. Študiosové si umějí vydělat pěkné peníze, chce to jen nebýt líný. Před dvaceti lety jsem se bavil s jedním vysokoškolákem v Praze a ten bral dvacet tisíc korun měsíčně čistého, na tehdejší dobu pro študáka slušné peníze.

Milá koalice a milá opozice, je potřeba šetřit a hledat úspory, tak prosím zanechte populistických nesmyslů, které by vedly akorát k zbytečnému utrácení veřejných peněz. Prvořadým úkolem je škrtání zbytečných výdajů.

Autor: Jan Ziegler | úterý 18.7.2023 17:43 | karma článku: 30,62 | přečteno: 1530x