O vládě rozhodují volby, ne demonstrace, a to platí vždy

Nemusím se to někomu líbit, ale je to tak, a platí to v každém případě. Mimochodem na demonstrace proti Babišovi přišlo daleko víc lidí než v sobotu na Václavák.

Pravdou je, že na protestech proti Babišovi a jeho vládě hnutí ANO dorazilo na Letnou cirka 250 až 300 tisíc lidí, na Václavák pak podle střízlivých odhadů  asi 70 tisíc demonstrantů. Myslím si, že i absolventi vysoké školy života ovládají alespoň základní jednoduchou matematiku a pochopí, že proti Babišovi tenkrát protestovalo minimálně třikrát více lidí, než tomu bylo o víkendu proti současné vládě Petra Fialy. To je zkrátka nezpochybnitelný fakt.

Já jsem se tehdejšími chvilkařskými protesty nezabýval, protože jsem tušil a správně, že nic nezmění. Babiš tehdy vzkázal demonstrantům, že respektuje jejich právo na svobodu projevu, ale o vládě rozhodují volby a ty jsou až za dva roky. Jistě, s tím souhlasím, ale to platí v každém případě. Nelze si pravidla upravovat podle toho, jak se mi hodí, takže i nyní platí, že rozhodnou demokratické volby do Poslanecké sněmovny, a ty budou za tři roky. Současná vláda Petra Fialy získala většinu ve sněmovně na základě legitimních demokratických voleb a vláda má důvěru dolní parlamentní komory. Tečka.

Babišovci a Okamurovci tehdy v případě masových protestů proti vládě na Letné vykřikovali cosi o tom, že rozhodují demokratické volby, a nyní to jaksi neplatí? Nyní prý má vláda odstoupit. Nikoliv, proč by to dělala. To je dvojí metr jak vyšitý. Ne, demokratické principy a právo platí za všech okolností. I nyní a je potřeba je respektovat, jinak hrozí chaos a rozvrat.

Pokud však někteří omezení jedinci chtějí přistoupit k nátlakovým akcím, pak musí policie razantně zakročit. Pouliční násilnosti jsou nepřípustné a musí být zničeny za jakoukoliv cenu. Z historie víme, že když se síly zla včas nezastaví, dopadne to špatně. Jako v roce 1917 v Rusku, kdy tuto zemi protizákonným násilným pučem ovládla komunistická bolševická chátra, která zahájila brutální teror vůči svým spoluobčanům a desítky milionů jich zavraždila. Tak to končí, jestliže se toleruje porušování demokracie.

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 5.9.2022 12:44 | karma článku: 23,31 | přečteno: 645x