Mladí přátelé, nebýt 17. listopadu 1989, jste bez mobilů

Pro soudruhy a vůbec všechny srpokladiváře je to tvrdá pravda. Komunistické Československo v osmdesátých letech čím dál tím více zaostávalo za vyspělým Západem a v komunikačních technologiích zvlášť výrazně. Takže kdyby nám komunisté vládli dále, zapomeňte na mobily, iPady, iPhone, tablety atd. Je to takové netradiční připomenutí listopadového výročí.

Pavel z Kosoře v okrese Praha-západ „oslavil v roce 1989 Kristova léta.“ Ne, nebyly to jeho třiatřicáté narozeniny, za pár let se chystal do důchodu, ale v roce 1956 si podal žádost o zavedení telefonu do svého rodinného domu, a stále mu z tehdejší správy čs. spojů psaly, že jeho žádost registrují, ale z technických důvodů mu nemohou vyhovět. Dočkal se až v roce 1990, kdy mu telefon zavedli pomocí špičkové bezdrátové technologie, která se k nám po revoluci začala dovážet ze Západu.

Uznávám, že Pavlův případ je extrémní, ale i ve velkých městech zvláště na nových sídlištích se čekalo na zavedení telefonů do bytů hodně let. To ovšem nebyla zase taková banalita, jak se mně někteří soudruzi snaží namluvit, protože šlo často o lidské životy. Mému kamarádovi z brněnského sídliště Bohunice, tak možná zbytečně zemřel otec. V celém jejich panelákovém vchodu měl telefon pouze jeden člověk, ten nebyl doma, dvě telefonní budky v okolí, jak bylo tehdy obvyklé, nefungovaly a záchranka k tátovi s infarktem proto přijela pozdě.

Moji blízcí pracovali ve společnosti Čs. spoje, tehdejší socialistické telekomunikační firmě, a jejich šéfové na tajných poradách svým zaměstnancům přiznávali, že zpoždění komunistického Československa a vůbec celého zaostalého rudého Východu za vyspělým Západem činí v této oblasti dvacet let.

I za to, že si milí mladí přátelé můžete koupit bez problému mobily, iPady, i Phone, tablety atd., vděčíte změnám v listopadu 1989. Kdyby, nedej Bože, nám komunisté vládli dále, tak by mobily apod. byly pouze pro stranické funkcionáře. Ano, tak to dříve bývalo, zatímco běžní lidé na telefon museli čekat, komunistickým papalášům byly telefony zaváděny přednostně často různým provizorním vedením. Jenom pro srovnání, v roce 1982 emigroval můj bratranec do Švýcarska, pořídil si bydlení a chtěl telefon. Zašel tedy na nějaký ten jejich úřad, dostal seznam firem, které telefony zavádějí, vybral si jednu a v té mu dali na výběr z katalogu s desítkami druhů přístrojů a za několik dnů měl telefon doma.

Trefně o tom napsali novináři v posledním čísle Reflexu, mobily by lidé za pokračující vlády komunistů určitě neměli, snad jenom straničtí papaláši, jejich československé verze pro obyčejný lid by vyvíjelo JZD Slušovice, samozřejmě neúspěšně.

Takže mladí lidé, buďte rádi, že nám komunisté nevládnou a vy můžete mít stejné vymoženosti špičkové moderní techniky, jako vaši vrstevníci na Západě. Ale podle výsledků středoškolských voleb do Poslanecké sněmovny na nečisto to chápete.  A to je moc dobře.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 18.11.2013 11:16 | karma článku: 40,52 | přečteno: 7430x