Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr nerozumí železnicím a prosazuje zbytečné utrácení peněz daňových poplatníků

Je to další důkaz toho, že hnutí ANO nyní nemá odborníky, kteří by rozuměli dopravě. Výkon Karla Havlíčka na pozici ministra dopravy v lokálkovém sporu se Středočeským krajem je katastrofální.

 

Rozumím Středočeskému kraji a jeho náměstkovi hejtmanky pro dopravu Petru Boreckému (STAN), že hodlá zredukovat dopravu na dvanácti železničních lokálkách. Jedná se o to, že vlaky se v těchto místech nevyplácejí a tak je tomu i na trati Čelákovice – Mochov, kde za minulého krajského vedení hnutí ANO nastalo obnovení objednávky na zajištění vlakové dopravy. To se však ukázalo jako velkou chybou a plýtváním peněz daňových poplatníků.

Místopředseda vlády Karel Havlíček

Náměstek hejtmanky pro inovace a finance Věnceslav Michalík (STAN) už dříve pro web zdopravy.cz uvedl: „Roční náklady na jednoho cestujícího na této trati dosahují téměř 120 tisíc korun. Kdybychom platili na této trati lidem taxík, bude to levnější.“

Autor textu žil sedm let v Praze-Radotíně, rád vyrážel na vandr na Brdy a Hřebeny a vracel se zpátky do Prahy z Mníšku pod Brdy nebo Dobříše. Autobusem se z Dobříše dá dojet na Smíchovské nádraží cca za 40 minut, osobním vlakem do Prahy hl. nádraží cca za hodinu a půl. To je poměrně velký rozdíl. Mezi Mníškem pod Brdy a Prahou to vychází podobně. Takže se nelze divit vedení Středočeského kraje, že hodlá výrazně omezit vlaky v úseku Dobříš – Čísovice, kde se jejich provoz opravdu nevyplácí.

Do tohoto sporu však vstoupil naprosto nekompetentní šéf resortu dopravy Karel Havlíček (nominant ANO), který Středočeský kraj obvinil, že chce rušit železniční tratě. Ne, pane místopředsedo vlády, kraje nemohou rušit železniční tratě. Jednoduše proto, že jim nepatří. Železniční tratě v České republice patří až na některé výjimky (např. úzkorozchodné tratě na Jindřichohradecku) státu, který se o ně stará prostřednictvím státní organizace Správa železnic a jedině stát tak může tratě rušit.

Princip zajištění dopravní obslužnosti ve veřejném zájmu je zhruba takový, dotovanou dopravu si v případě osobních a spěšných vlaků v rámci regionu objednávají příslušné kraje a od kategorie rychlíků a výš stát prostřednictvím ministerstva dopravy. Jestliže si kraj dopravu na konkrétní trati neobjedná, neznamená to, že provoz na ní musí skončit. Mohou tam dále jezdit nákladní vlaky nebo nedotované spoje. Jak je patrné, ministr nechápe ani tak základní principy.

Karel Havlíček dále zaperlil při návštěvě Rožmitálu pod Třemšínem, když prohlásil, že doprava vlakem z tohoto místa do Prahy vychází levněji než autobusem. V tomto případě jej dokonce pracovníci jeho vlastního ministerstva dopravy usvědčili ze lži.

Navíc tohle není první situace, kdy si kraje přestaly objednávat dotovanou dopravu na některých železničních tratích. Například Jihomoravský kraj již dříve přestal objednávat v osobní vlaky na hlavní trati z Brna do Přerova v úseku Křenovice horní nádraží – Vyškov. Jihočeský kraj si pro změnu neobjednává osobní války na tratích Dívčice-Netolice a Číčenice-Týn nad Vltavou. Kraje jsou v regionální dopravě suverénní a jen ony si rozhodují, kolik si objednají dotovaných vlakových či autobusových spojů. Pokud ministr Havlíček tak jednoduchou záležitost nechápe, je mě ho líto.

To, že Středočeský kraj přestane na svém území dotovat silně prodělečné osobní vlaky, je jenom dobře a nepovede to v žádném případě ke zhoršení dopravní obslužnosti, jak starší Karel Havlíček. Vlaky nahradí levnější autobusy, a uspořené peníze mohou jít třeba na potřebné opravy středočeských silnic..

Obecně by obce, kraje i stát měly účelně zacházet s penězi daňových poplatníků, jinak se jejich představitelé vystavují nebezpečí trestního stíhání z důvodu porušení povinností při správě cizího majetku nebo zanedbání péče řádného hospodáře. A to by mohlo hrozit i vedení Středočeského kraje. On by se jich policejní vyšetřovatel klidně mohl ptát: „Proč mezi obcemi X a Y jezdí drahé vlaky, když tam místo nich mohou jezdit levnější autobusy?“ A bylo by, jak se říká, vymalováno.

Nominant hnutí ANO pro vedení resortu dopravy Karel Havlíček nejenže problematice veřejné dopravy nerozumí, ale ještě nabádá k zbytečnému utrácení veřejných peněz. A to je hodně špatně.

https://zdopravy.cz/ministerstvo-dopravy-potvrdilo-ze-havlicek-siri-nesmysly-o-cenach-jizdneho-90222/

https://zdopravy.cz/co-dal-s-lokalkami-ministerstvo-otevrelo-debatu-nic-konkretniho-nepredstavilo-90004/

https://zdopravy.cz/120-tisic-za-jednoho-cestujiciho-stredocesky-kraj-neustoupi-od-omezeni-provozu-na-lokalkach-90533/

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 30.8.2021 16:51 | karma článku: 21,27 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma: 25,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Co se divíte Češi, Hitler Vás neokupoval, pouze prosazoval svoje zájmy

Je potřeba se podívat na 15. březen 1939 poněkud ze široka, ne pouze z českého hlediska. Ano, ze strany Čechů to byla obrovská tragédie, Němci však k tomu přistupovali jinak. Podle nich se jednalo o napravení starých křivd.

16.3.2024 v 12:04 | Karma: 41,74 | Přečteno: 4080x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

V Kremlu totálně zešíleli, Rusové drze vyhrožují vězením občanům jiných zemí

Je to velký skandál a na předvolání ruského velvyslance do Černína na kobereček. Rusové si neuvědomili, že éra SSSR je už minulostí a provokativně se chovají k bývalým státům východního bloku jako ke svým koloniím.

13.3.2024 v 15:35 | Karma: 39,65 | Přečteno: 3883x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Písek slaví významná výročí, založení polské a české školy

Dvě zajímavá školská výročí si připomněla obec Písek v okrese Frýdek-Místek. Letos je tomu 150 let od založení polské školy, v minulém roce bylo připomenuto sté výročí zahájení vyučování v obecné škole s českým vyučovacím jazykem.

12.3.2024 v 14:59 | Karma: 12,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusko prý hájí na Ukrajině své zájmy, tak to ať Maďaři vlítnou na Slováky

Děsivá je současná slovenská vládní koalice. Řekl bych, že je to sdružení nebezpečných šílenců. Dokázal to předseda SNS Andrej Danko, který uvedl, že Rusko není na Ukrajině agresorem, protože pouze hájí své zájmy.

11.3.2024 v 18:54 | Karma: 30,01 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,19
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz