Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme se radovat z vítězství Kolymy nad Osvětimí?

Velice trefná připomínka ruského podnikatele Vitalije Ginzburga v komentáři na webu Forum24.cz k nedávnému výročí konce II. světové války. Válka mezi SSSR a Německem rozhodně nebyla soubojem dobra se zlem.

Konec největšího světového válečného konfliktu v historii lidstva v květnu 1945 je důvodem k zamýšlení, ne k opakování vyčpělých klišé. Pravdou je, že poměry v gulazích na Kolymě nebyly tak strašné jako v nacistických vyhlazovacích lágrech typu Osvětim. V obou místech však panovala silná koncentrace zla a někteří svědci dospěli k překvapivému hodnocení.

Němka Margarete-Buber Neumannová na své kůži zažila komunistický gulag i nacistický koncentrák. Zhodnotila je stručně a výstižně. „Proti Stalinovým gulagům byl koncentrák Ravensbrück zotavovnou.“ Své zkušenosti popsala v knize Zajatkyní Stalina a Hitlera. Její příběh je jedním z mnoha důkazů toho, že rudý netvor Josef Stalin myslel spojenectví se svým zločineckým druhem Adolfem Hitlerem vážně.

Greta Neumannová utekla do vysněného Sovětského svazu se svým mužem významným německým komunistickým funkcionářem Heinzem Neumannem v roce 1933 poté, co se v Německu dostali k moci nacisté. Místo toužebně očekávaného ráje je však čekal šok. Gretina manžela zatklo na jaře 1937 NKVD čili gestapo v sovětském provedení a na podzim téhož roku jej bolševici ve vykonstruovaném procesu odsoudili k trestu smrti a popravili.

Paní Neumannová přišla na řadu na jaře v roce 1938, kdy ji rovněž zatkli, a komunistická justice zcela bezdůvodně poslala na pět let do pracovních táborů, z nichž si dva roky odseděla v lágru v Karagandě. Později byla Sověty v rámci paktu Molotov – Ribbentrop vydána do nacistického Německa, před kterým hledala u Stalina ochranu. Válku nakonec přežila, a z rudých ideálů byla definitivně vyléčena.

Život není černobílý a je třeba si uvědomit, že Stalinův zločinecký komunistický režim má na svědomí vraždy desítek milionů lidí. A to má být snad dobro? Pěkně za takové děkuji.

Je pravdou, že Rudá armáda nás zbavila nacistických Němců. Jenomže bylo to ze strany Sovětů skutečné osvobození? Své k tomu sdělil ve svých Pamětech významný prvorepublikový politik a ministr financí v londýnské exilové vládě Ladislav Feierabend. „Rusové si nic nepřivezli sebou a žijí ze země. Vybíjejí dobytek, hlavně dojnice, a hromadně porážení prasata. Kdyby to tak šlo delší dobu, nebude ani maso, ani mléko, ani hnůj.“

Na konci devadesátých let jsem se podílel na knize o historii obce Čejkovice na Hodonínsku. Jeden z pamětníků pan Josef Opluštil, který tehdy měl přes devadesát let, mně vyprávěl své pocity z „osvobození Rudé armády“. „Zpočátku jsme byli rádi, že jsou Němci pryč, ale pak jsme si říkali, že by bylo lepší, kdyby žádní Rusové nepřišli.“ Ti podle něj v obci rabovali, znásilňovali ženy, olupovali místní obyvatele atd.

Jeho slova potvrzuje i článek Osvoboditelé i zločinci v magazínu Revue Válka. Toto je zpráva ze Svitav z června 1945. „Obchody vydrancovány do posledního kusu zboží, sklady vyrabovány, zařízení ukradeno, nesmyslně rozbito a poškozeno, na vesnicích hospodářství bez drůbeže a dobytka.“

Ministr zahraničních věcí Jan Masaryk ještě v květnu 1945 protestoval u sovětského velvyslance Valerije Zorina proti tomu, že vojáci Rudé armády demontují a odvážejí strojní zařízení československých továren, které v žádném případě nespadají do kategorie válečné kořisti. A na ústřední čs. orgány v Praze došly stovky stížností místních národních výborů na bezohledné chování ruských vojsk, rabování a svévolně zabírání soukromých majetků. To vše je doloženo v čs. archivech.

Další neblahým důsledkem příchodu Rudé armády byly poválečné únosy tisíců československých občanů sovětskou tajnou policii NKVD do nechvalně proslulých sovětských trestaneckých lágrů na Sibiři.

Je třeba si vážit hrdinství obyčejných vojáků Rudé armády, kteří v boji s hitlerovským Německem položili své životy a zbavili nás nacistické nadvlády. Jenomže slovo osvobození znamená dát někomu svobodu. Sověti nám však v květnu 1945 svobodu nepřinesli, ale násilím nám vnutili místo černé rudou totalitu. Ta ve svém důsledku také znamenala vraždění a perzekucí lidí i existenci koncentračních táborů, viz Jáchymov nebo Bytíz. Takže o osvobození nemůže být řeč. Válka mezi Stalinovým Sovětským Svazem a Hitlerovým Německem nebyla v žádném případě střetem dobra se zlem, ale rvačkou dvou netvorů o kořist.

Těžko se lze radovat z vítězství Kolymy nad Osvětimí  – Forum24

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 13.5.2022 15:56 | karma článku: 28,61 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Jan Ziegler

S osmi tisíci korunami měsíčně nevyžiji, tak co s tím?

Tohle už jsem zaslechl mnohokrát, po odečtení povinných výdajů mně na měsíc zbude suma, se kterou prostě nevystačím. Nejlepší řešení je samozřejmě to změnit. Psaním naříkavých článků ještě nikdo svoji situaci nevylepšil.

20.3.2024 v 12:13 | Karma: 39,78 | Přečteno: 8250x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma: 25,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Co se divíte Češi, Hitler Vás neokupoval, pouze prosazoval svoje zájmy

Je potřeba se podívat na 15. březen 1939 poněkud ze široka, ne pouze z českého hlediska. Ano, ze strany Čechů to byla obrovská tragédie, Němci však k tomu přistupovali jinak. Podle nich se jednalo o napravení starých křivd.

16.3.2024 v 12:04 | Karma: 41,74 | Přečteno: 4082x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

V Kremlu totálně zešíleli, Rusové drze vyhrožují vězením občanům jiných zemí

Je to velký skandál a na předvolání ruského velvyslance do Černína na kobereček. Rusové si neuvědomili, že éra SSSR je už minulostí a provokativně se chovají k bývalým státům východního bloku jako ke svým koloniím.

13.3.2024 v 15:35 | Karma: 39,65 | Přečteno: 3883x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Písek slaví významná výročí, založení polské a české školy

Dvě zajímavá školská výročí si připomněla obec Písek v okrese Frýdek-Místek. Letos je tomu 150 let od založení polské školy, v minulém roce bylo připomenuto sté výročí zahájení vyučování v obecné škole s českým vyučovacím jazykem.

12.3.2024 v 14:59 | Karma: 12,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,79
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz