Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrdinný boj Poláků za svobodu Rusové utopili v krvi

Násilné odvody mladých Poláků do ruské armády, kde byli přinuceni bojovat a umírat za cizí zájmy, byly hlavní příčinou polského povstání v roce 1863. Jeho brutální potlačení patří k důvodům polské nenávisti ke všem ruskému.

Polští rekruti začali masivně dezertovat, ukrývali se v lesích, kde vytvářeli partyzánské oddíly. Nelze se jim divit, museli válčit za ruského cara, většina jich v bojích padla, a domů se vracela jen menšina z nich. Polské povstání vypuklo 22.ledna 1863 zveřejněním Manifestu prozatímní vlády na historickém polském území, 1. února téhož roku se rozšířilo na území Litvy, Běloruska, části Ukrajiny a Ruska. Letos si tak připomínáme 160. výročí této události. K jeho příčinám patřil i krutý útisk Poláků v tzv. ruské záboru.

Pod Rusy útlak, pod Rakouskem rozkvět

Polsko totiž přestalo v roce 1795 existovat a jeho území bylo rozděleno do tří záborů, ruského, pruského (později německého) a rakouského. Nejhorší situace pro Poláky byla v ruském záboru, kde docházelo k masivnímu odnárodňování a rusifikaci. Dá se říci, že ruská okupace měla charakter genocidy.

Naopak nejlepší poměry pro Poláky byly v rakouském záboru v Haliči. Polský národní život se mohl rozvíjet prakticky bez překážek zvláště pak po vydání tzv. prosincových zákonů v roce 1867, které obyvatelům předlitavské části rakousko-uherské monarchie zajišťovaly základní lidská práva včetně práva na vzdělání ve vlastním jazyku. Polštinou se dalo domluvit na úřadech a polsky se přednášelo na univerzitách v Krakově a ve Lvově. Paradoxem, je, že Poláci tenkrát měli v Rakousku dvě univerzity s polským jazykem, kdežto Češi jenom jednu českou univerzitu, Karlo-Ferdinandovu v Praze.

Ruská brutalita, masakry civilistů

Polští povstalci byli velmi brzy donuceni přejít na partyzánskou válku, nepovedlo se jim dlouhodobě ovládnout rozsáhlejší celistvá území a tak se povstání rozpadlo ve stovky spíše menších střetů s ruskými vojsky.

Ruští okupanti si počínali velmi krutě. Jejich chování se dá přirovnat k řádění nacistických protipartyzánských speciálních komand za II, světové války. Ruská armáda vypalovala vesnice a vraždila jejich obyvatelstvo včetně žen a dětí. Stačil jediný důvod, pouhé podezření z podpory povstalců. K obzvlášť surovému masakru došlo 19. května 1863 ve vesnici Mołożów na východě Polska v nynějším Lublinském vojvodství. Ten den se střetli v bitvě povstalci vedeni Janem Żalplachtou Zapałowiczem s třemi kolonami ruských vojsk. Ruští kozáci pak zavraždili raněné povstalecké bojovníky v nemocnici zřízené na místním zámku včetně lékaře a zdravotnického personálu a také zdejší civilisty.

Povstání bylo definitivně poraženo v červnu 1864, kdy se vzdaly poslední polské jednotky. Následky byly děsivé, Ruští okupanti popravili minimálně tisíc povstalců a až 70 tisíc lidí bylo deportováno na Sibiř. Velké množství především vzdělaných lidí emigrovalo do západní Evropy.

Masivní rusifikace

Důsledky potlačení povstání byly pro Poláky hrozné. Polské království bylo zrušeno a přejmenováno na poviselské území s deseti guberniemi v čele s gubernátory. Především však nastala bezohledná rusifikace, kdy vyučování na všech stupních škol kromě náboženského muselo být v ruštině. Útlak se však neomezil jen na polský jazyk. Podle Dějin Polska vydaných Nakladatelstvím Lidové noviny v roce 2017 Poláci také nesměli zastávat vyšší úřady a nabývat pozemkový majetek. Nastaly zatýkání, věznění, deportace a popravy. Krutým represím byla vystavena i římskokatolická církev. Ruští okupanti zavřeli 110 ze 135 mužských klášterů a 5 z 19 ženských klášterů. Řeholníci a řeholnice byli internováni, klášterní majetky zabavovány. Řeckokatolická církev byla zakázána a její členové donuceni k přestupu k pravoslaví. Potlačovány ruskou okupační správou byly i další jazyky, litevština, ukrajinština a běloruština.

České reakce na polské povstání

My můžeme mluvit o štěstí, že našimi panovníky - legitimními českými králi byli Habsburkové a nikoliv ruští carové z rodu Romanovců. Češi se v 19. století vypracovali v moderní sebevědomý národ. Poláci byli Rusy krutě utiskováni prakticky až do vypuknutí I. světové války v roce 1914. Povstání v šedesátých letech předminulého stoleté také nebylo jediným vojenským vystoupením Poláků proti ruské nadvládě. Polská nenávist k Rusku má příčinu ve více než sto let trvající často kruté ruské okupaci. My si ve srovnání s Poláky žili nádherně.

Zajímavé jsou také tehdejší reakce české společnosti na polské povstání. Zatímco hlavně mladočeši, mezi něž patřili například Julius Grégr nebo Karel Sladkovský, jej podporovali, staročeši František Palacký a jeho zeť František Ladislav Rieger se k heroickému boji Poláků za svobodu postavili rezervovaně až odmítavě. Je nezajímal ruský teror, násilnosti a ukrutnosti, oni měli hlavně obavy o to, že tato akce narušuje slovanskou vzájemnost. Ano bylo smutné, že před obecnou lidskou humanitou oba pánové dali přednost falešnému, prázdnému a zločinnému panslavismu.

Autor: Jan Ziegler | středa 1.2.2023 17:43 | karma článku: 24,94 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Rusko prý hájí na Ukrajině své zájmy, tak to ať Maďaři vlítnou na Slováky

Děsivá je současná slovenská vládní koalice. Řekl bych, že je to sdružení nebezpečných šílenců. Dokázal to předseda SNS Andrej Danko, který uvedl, že Rusko není na Ukrajině agresorem, protože pouze hájí své zájmy.

11.3.2024 v 18:54 | Karma: 30,01 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Pomatený Beneš chtěl válčit spolu s Hitlerem proti Habsburkům

To snad mohl hlásat jenom šílenec, napadá mne při sloganu raději Hitler ve Vídni, nežli Otto v Hofburgu. Tuto neskutečnou stupiditu razil v třicátých letech minulého století československý ministr zahraničních věcí Edvard Beneš.

11.3.2024 v 8:59 | Karma: 20,38 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Sochy „rudoarmějců“ oslavují okupaci naší vlasti, odstraňme je

V Litoměřicích schválilo městské zastupitelstvo přemístění památníku s názvem Čest a sláva Sovětské armádě. Právem, není to oslava roku 1945, ale ponížení z osmašedesátého. Proti byli pouze zoufalci z SPD, ale tomu se nelze divit.

8.3.2024 v 11:23 | Karma: 24,93 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Miloš Forman žil raději v džungli než v ZOO a proto zazářil

Slavný režisér patřil vůbec k nejlepším ve své branži na světě. Podařilo se mu získat Oscary hned u dvou snímků v kategorii Nejlepší film a Nejlepší režie. I proto, že pochopil, že se musí spolehnout jen sám na sebe.

6.3.2024 v 12:10 | Karma: 19,36 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Putin je zbabělý ubožák, který se bojí mrtvoly i mladé baletky

Je příšerné, kolik překážek kladl Kreml pohřbu hlavního opozičníka Alexeje Navalného. Pohřební obřady provázely obrovské policejní manévry a také se zatýkalo. Za mřížemi skončily minimálně desítky lidí.

5.3.2024 v 11:24 | Karma: 26,48 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,92
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz