Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brexit: Nebouchám šampaňské a ani nebrečím

K rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii je třeba přistupovat pragmaticky, demokraticky si to odhlasovali, tak jim přejme hodně štěstí. Nicméně je jasné, že Angličané zadělali na rozpad Velké Británie a samostatnost Skotska.

Člověk má nejdříve hledat chyby sám u sebe, než je začne nacházet u druhých. A tak i Evropská unie by se měla zamyslet nad tím, proč tak britští voliči hlasovali.  Zda to nebylo rovněž kvůli nesmyslnému byrokratickému šikanování národních států a vymýšlení nesmyslů typu zákazu igelitových tašek v době, kdy existují daleko vážnější problémy, jako například imigrace. Já jsem pevně přesvědčen, že je to také jeden z mnoha důvodů ostrovního hlasování.

Jsem ovšem rád, že většina českých politiků se chová rozumně ve stylu, nejde o žádnou tragédii a výsledky plebiscitu respektujme. „Tvrzení, že výsledky referenda jsou nezávazné, je nesmyslné. Politici musí akceptovat jeho výsledky, protože většina britských voličů hlasovala, tak jak hlasovala. Velká Británie se rozhodla vystoupit z EU a v dalších měsících se ukáže, zda to byla dobrá volba,“ řekl europoslanec Tomáš Zdechovský.

Lidové hlasování o setrvání Velké Británie v EU ovšem potvrdilo, že tato země je rozdělena.  Anglie hlasovala pro odchod, Skotsko a Severní Irsko pro setrvání v Unii. A Skotové už se dali slyšet, že brzy vyvolají nový plebiscit o nezávislosti, protože oni chtějí zůstat v Evropské unii. A je velmi pravděpodobné, že tentokrát by jim to vyšlo. Takže by vznikly nezávislá Anglie a Skotsko, Severní Irsko by se pro změnu mohlo spojit s Irskou republikou. Ale nebyla by to žádná novinka. Skotsko bylo nezávislé de iure až do roku 1707, kdy zanikl samostatný skotský parlament. Je docela reálné, že by se mohla opakovat situace z let 1603 – 1707, kdy Anglie a Skotsko byly spojeny pouze osobou panovníka a tvořily tak personální unii.

Ale neviděl bych v tom žádnou katastrofu. V devadesátých letech minulého století se rozpadly Československo a Jugoslávie a také jsme to přežili. Já po společné zemi sdílené se Slováky vůbec netruchlil, protože obnovení samostatného českého státu jsem bral za návrat k normálu a historické tradici. Naopak vznik Československa stejně tak Jugoslávie v roce 1918 považuji za omyl dějin, protože vznikly státní útvary složené z částí, které předtím spolu neměly nic společného. To se týkalo spojení Českých zemí se Slovenskem a Srbska s Chorvatskem, Slovinskem a dalšími.

A mnozí jejich obyvatelé měli často i oprávněný dojem, že je Češi respektive Srbové utiskují. A nutno říci, že částečně právem. Češi se dlouho bránili autonomii Slovenska, Srbové pro změnu Chorvatska. A proto Češi a Srbové by měli být k sobě kritičtí, že rovněž oni svým chováním výrazně přispěli k rozpadu zmíněných zemí. Stejně jako je bezpochyby také vina Bruselu na Brexitu.

Navíc Slovinsko a Chorvatsko vyhlásily nezávislost na Jugoslávii legitimně po referendech, které jim k tomu daly souhlas. Je proto pokrytecké od některých jedinců dovolávat se hlasu lidu v případě Brexitu nebo Krymu, ale upírat zároveň právo na lidové hlasování Slovincům, Chorvatům, Černohorcům, Litevců, Lotyšům, Estoncům a dalším.

A tak i pro Evropskou unii by mělo být britské hlasování výstrahou, důvodem k zamyšlení, pokoře a podnětem k reformě.  

Výsledek Brexitu ale rozhodně není koncem světa. Co se týče bezpečnosti v Evropě, tak od toho není EU, ale NATO, jehož Velká Británie zůstává členem. A podle nedávného průzkumu veřejného mínění 56% Čechů souhlasí s naším členstvím v Severoatlantickém společenství, proti je 27%, čili menšina.  

V každém případě my musíme zůstat bez ohledu na výsledky britského unijního hlasování hrdými Čechy. Uvedu vlastní příklad z víkendových Slavností Pětilisté růže v Českém Krumlově, kde jako už tradičně jsem byl v renesančním kostýmu ušitém podle vzoru Viléma z Rožmberka. Jsem na ulici a najednou mě nějaký Rus, tedy hlavně vidlák, chytl za ruku, a že se mám s ním vyfotit.  No, v civilizované společnosti je slušné nejdříve pozdravit a pak poprosit. Ale takové buranství jsem si nenechal líbit. Vžil se do role a zakřičel. „Co si dovoluješ vztáhnout ruku na jeho milost urozeného vladaře domu rožmberského Viléma ty sprostý pacholku. Je.al k.r.u Tvoji mateř potvorníče zvyjebený. Stráže, chopte se ho.“ To už ke mně přibíhali dva halapartníci, kteří stáli nedaleko, Rus se mezitím ztratil. Jeden ze zbrojnošů se mě ptal, „jste v pořádku Vaše vladařská milosti?“  Odpovídám, „Ano mí zbrojní pacholci, akorát jakýsi člověk z toho divošského a barbarského národa kdesi na východě se opovážil na mě vztáhnout ruku. Za to, že Pánu svému na pomoc jste přispěchali, vás bohatě odměním.“ Inu, člověk se v takové situaci musí chovat sebevědomě, ale je zároveň dobré neztratit smysl pro humor. A na závěr si zaparafrázuji Františka Palackého. Byli jsme i před Brexitem, budeme i po něm.     

   

Autor: Jan Ziegler | pátek 24.6.2016 19:15 | karma článku: 23,55 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Jan Ziegler

S osmi tisíci korunami měsíčně nevyžiji, tak co s tím?

Tohle už jsem zaslechl mnohokrát, po odečtení povinných výdajů mně na měsíc zbude suma, se kterou prostě nevystačím. Nejlepší řešení je samozřejmě to změnit. Psaním naříkavých článků ještě nikdo svoji situaci nevylepšil.

20.3.2024 v 12:13 | Karma: 39,78 | Přečteno: 8250x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma: 25,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Co se divíte Češi, Hitler Vás neokupoval, pouze prosazoval svoje zájmy

Je potřeba se podívat na 15. březen 1939 poněkud ze široka, ne pouze z českého hlediska. Ano, ze strany Čechů to byla obrovská tragédie, Němci však k tomu přistupovali jinak. Podle nich se jednalo o napravení starých křivd.

16.3.2024 v 12:04 | Karma: 41,74 | Přečteno: 4082x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

V Kremlu totálně zešíleli, Rusové drze vyhrožují vězením občanům jiných zemí

Je to velký skandál a na předvolání ruského velvyslance do Černína na kobereček. Rusové si neuvědomili, že éra SSSR je už minulostí a provokativně se chovají k bývalým státům východního bloku jako ke svým koloniím.

13.3.2024 v 15:35 | Karma: 39,65 | Přečteno: 3883x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Písek slaví významná výročí, založení polské a české školy

Dvě zajímavá školská výročí si připomněla obec Písek v okrese Frýdek-Místek. Letos je tomu 150 let od založení polské školy, v minulém roce bylo připomenuto sté výročí zahájení vyučování v obecné škole s českým vyučovacím jazykem.

12.3.2024 v 14:59 | Karma: 12,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,92
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz