Reakce na dezinterpretace starosty města Ostrova Ing. Jana Bureše

Vážení spoluobčané, v zářijovém vydání Ostrovského měsíčníku jste měli možnost si přečíst komentář pana poslance a starosty Ing. Jana Bureše k mému článku „Genius loci v Ostrově?“. Velmi mě potěšilo, že výzva k diskusi nad možnostmi zlepšení kulturního a společenského života v Ostrově našla odezvu i u jednoho z hlavních představitelů našeho města. Takovýto signál by ve mně za běžných okolností vzbudil víru v upřímnou snahu o nalezení řešení této problematiky. Výklad pana starosty, složený z dezinterpretací mých původních myšlenek a zakončený vzhledem k tématu článku irelevantní zmínkou o mé kandidatuře v letošních volbách do zastupitelstva, mě však bohužel spíše zklamal!

I přes názorové neshody jsme oba očividně silnými zastánci modelu státní správy/územní samosprávy, která direktivně nezasahuje do spontánních činností občanů. Nesouhlasím ovšem s načrtnutým přístupem, který obhajuje pasivní roli vedení a orgánů města při vytváření kulturního života v obci. Argumentaci, v níž je téměř veškerá zodpovědnost za společenský vývoj (připomínám, že kultura je jedním z nejvýznamnějších prostředků vytváření fungující občanské společnosti) přenesena na občany města, odmítám, neboť ji považuji spíše za nešťastný protipól socialisticky direktivně řízené kultury doby předrevoluční. Jsem hluboce přesvědčen, že územní samospráva by měla AKTIVNĚ spolupracovat s neziskovými i komerčními subjekty při vytváření již zmíněného „genius loci“. Myslím, že naši kolegové ze spřátelených měst jako Wunsiedel nebo Rastatt mají v tomto směru bohaté zkušenosti, z nichž je možno čerpat. Jistě bychom ovšem i v naší kotlině nalezli řadu měst s nižším počtem obyvatel a nuznějším rozpočtem, než má Ostrov, v nichž je kulturnímu životu, především otázce „živé kultury“(koncerty, výroční trhy, slavnosti a obnova tradic) věnována větší vážnost za vydatnějšího přispění orgánů města. Rozhodně se nedomnívám, že by obyvatelům Ostrova chyběla kreativita a elán našich sousedů, problémem je spíše absence určité koncepce a aktivnějšího přístupu (nemluvím pouze o neinvestičních dotacích z obecního rozpočtu) ze strany města.

Právě na tento problém jsem chtěl ve svém příspěvku poukázat. Mým záměrem rozhodně nebylo zneuctít práci řadových zaměstnanců Domu kultury natož pak mateřinek. Domnívám se však, že to každý pozorný a uvědomělý čtenář jasně dešifroval! Přes určité nepochopení mé výzvy ze strany pana starosty a jeho prazvláštního výkladu, však cítím z jeho článku ochotu více (alespoň) finančně pomoci zájmovým spolkům a dalším neziskovým organizacím v jejich činnosti. Každoroční vysoký převis poptávky ze stran těchto sdružení totiž jasně vypovídá o jeho potřebě. Pevně proto věřím, že politická reprezentace vzešlá z těchto voleb, ať už v jakémkoli složení, se tomuto problému postaví čelem.

 

Autor: Jan Železný | pátek 8.10.2010 13:49 | karma článku: 7,76 | přečteno: 2621x