Otevřený dopis panu poslanci Burešovi - centrum sociál. služeb

Vážený pane poslanče Bureši, dovolte mi se na Vás tímto obrátit v záležitosti plánované výstavby centra sociálních služeb v budově bývalého knihovny spolu s rozšířením charitního stacionáře pro seniory. K tomuto mailu mě vyburcovala Vaše slova na dnešním (25.ledna 2012) II. řádném zasedání zastupitelstva města. Přestože naprosto respektuji Vaše právo jako zastupitele a občana na odlišný názor, domnívám se, že z hlediska Vaší osoby a zastupitelského "klubu" ODS došlo k nepochopení několika základních záležitostí, které mě a mé kolegy vedou k prosazování tohoto záměru. Věřím však, že se nejedná o nepřekonatelné názorové rozdíly a projekt si nakonec získá podporu všech politických stran reprezentovaných v zastupitelstvu. Ostatně bylo to i mé přání, které jsem vyjádřil na jedné z prvních schůzek přípravného týmu v létě minulého roku.

Musím se otevřeně přiznat, že mě velmi zarazil Váš argument, že služby stacionáře by měly být poskytovány pouze občanům města Ostrova. Osobně si vzpomínám, jak jsem před několika lety, ještě jako o místní politiku se nezajímající student gymnázia (možná dokonce ještě druhého stupně základní školy - přesně už si nepamatuji), sledoval Vaše vystoupení v Kabelové televizi, kde jste pyšně oznamoval, že se Ostrov stal obcí III. typu - tedy obcí s rozšířenou působností, a tím začal plnit roli regionálního centra. Vaše radost byla jistě na místě, takováto událost je pro malé město typu Ostrova jistě významnou událostí, ovšem s vyšším postavením vždy v ruku v ruce přichází i větší zodpovědnost a rozsáhlejší povinnosti. To platí jak pro jednotlivce tak celé společnosti, což jistě jako úspěšný kariérní politik víte sám nejlépe. Vaše protekcionistické tvrzení o nutnosti výlučného postavení občanů našeho města při poskytování výše zmíněných služeb, tak přímo popírá obsah jednoho ze zřejmě největších úspěchů Vaší starostovské politiky. Buď si totiž přejeme, aby se Ostrov stal regionálním centrem kultury, vzdělání a zdravotnictví, spolu se všemi dalšími souvisejícími aspekty, nebo usilujeme o zakonzervování našeho městečka, kdy by Ostrov opravdu dostál původnímu významu svého jména a stal se těžko přístupnou osadou obehnanou příkopem nepřátelství. Věřím, že toto rozhodně není v zájmu nikoho z nás! Kdyby se podobnou logikou řídila univerzitní města a opravdová regionální centra typu Prahy, Plzně či Českých Budějovic, pak by museli být vykázáni všichni studenti, jenž nejsou občany těchto municipalit, neboť často například participují na programech zlevněného jízdného, čímž vlastně snižují prostředky obecních dopravních podniků, které by mohly být využity pro rozvoj aktivit opravdových pražských, plzeňských a budějovických patriotů! Jistě sám uznáte absurdnost takovéto politiky!
Dále si dovolím poznamenat, že pochyby o potřebnosti rozšíření kapacit stacionáře a přesunu sídla Charity do nových prostor rozhodně nejsou na místě! Věřím, že jste jistě věnoval pozornost článku z The Telegraph, který jsem Vám a dalším politicky činným osobnostem našeho města včera rozesílal. Mým záměrem bylo demonstrovat celoevropský přesah námi řešené problematiky stárnutí populace a zajištění adekvátní sociální péče. Demografické údaje jsou bohužel nemilosrdné, přestože se nám to v době globální dluhové finanční krize a utahování rozpočtů nemusí líbit. Ignorovat tuto problematiku dnes, v době, kdy se tento společenský neduh vynořuje, je hazardním počinem, který nás v konečném důsledku může stát daleko více finančních prostředků i duševních sil v budoucnu. Nikdo z nás dvou přitom není vizionářem, aby mohl říci, že si město bude moci finančně dovolit tento problém řešit řekněme za deset let, kdy již bude lidově řečeno "hořet". Možná ano, ale je toto odkládání zodpovědnou konzervativní politikou, k níž se jako členové pravicových stran hlásíme? Domnívám se, že nikoli!
Závěrem si dovolím zdůraznit jeden nadmíru důležitý, přesto velmi opomíjený fakt. Město svým záměrem vybudovat v bývalé knihovně sociální centrum a rozšířit charitní stacionář aktivně nevstupuje na kolbiště sociálních záležitostí. Nejedná se o zhmotnění snů levice o paternalistickém státu či obecní autoritě, která řídí a ovlivňuje veškeré aspekty životů občanů. Právě naopak! Oba se, pokud vím, svými názory řadíme k liberálně-konzervativnímu pravicovému politickému spektru. Jednou z manter takto ideologicky zaměřených politických stran v západních zemích je "malý levný stát" a podpora místních komunit. Zjednodušeně řečeno - "raději podpoříme místní komunity, aby své problémy vyřešili sami a adresně, neboť nejlépe vědí, jakým způsobem k nim přistupovat, než abychom sami vytvářeli drahé financemi plýtvající státní/obecní molochy, které problém často neřeší". Tento postup je, domnívám se, správný už jenom proto, že jeho externalitou (vedlejším produktem) je významné posilování občanské společnosti! Dokonce i ve Spojených státech, kde pravice zůstává ve své ryzí podobě, je tento model široce upřednostňován. Dovolím si v tomto směru parafrázovat nedávná slova Newta Gingriche, jednoho z nadějných uchazečů o republikánskou prezidentskou nominaci, který prohlásil: "Komunita může existovat a prospívat bez státu, společnost a stát jsou však bez fungujících komunit mrtvé!"
A právě v duchu této konzervativní pravicové tradice se, ačkoli si to možná i mnozí její zastánci neuvědomují, snažíme postupovat v Ostrově. Jako město finančně vypomáháme neziskovým subjektům, na nichž závisí blaho místních komunit, aby mohli plnit svoji společenskou roli. Přestože uznávám, že plánované akce jsou finančně náročnější, město si je v současnosti může díky bohu dovolit. Navíc se pořád jedná o nejlevnější možné řešení, rozhodně úspornější, než kdybychom se snažili tento problém neodborně řešit pomocí výstavby nějakého vlastního zařízení. Že si tato problematika žádá aktivní přístup, jsem Vás, doufám, již přesvědčil. Jako bonus lze navíc uvést, že sociální centrum ve svých útrobách spojí dvě generace občanů, neboť jeho plánovanou součástí je i mateřské centrum Ostrůvek, které tak bude moci nadále nerušeně rozvíjet své aktivity. Tím se dotýkáme i problematiky, kterou velmi správně připomněla Vaše stranická kolegyně paní Ing. Jitka Samáková - tedy otázek mladé a nastupující generace.
Věřím tedy, že se nám všem podaří nalézt schůdné a adresné řešení, které pomůže zlepšit podmínky občanů tohoto města a zároveň neúměrně nezatíží rozpočet. Ostatně, je to v zájmu nás všech.
S přátelským pozdravem,
Jan Železný

Autor: Jan Železný | čtvrtek 26.1.2012 9:30 | karma článku: 9,12 | přečteno: 1725x