Ostrov: Realizace projektu centra sociálních služeb pokračuje

posledních několik let se nese ve znamení realizace řady velkých stavebních projektů obvykle spolufinancovaných z fondů Evropské unie. Zrekonstruovali jsme Posvátný okrsek, Palác princů byl přetvořen v novou městskou knihovnu, jeho zbývající část čeká na své využití v podobě městského úřadu, Dům kultury na Mírovém náměstí se pomalu mění v centrum s všestrannějším využitím, cyklisté mohou nově využívat první úsek Ostrovského ronda… Bez ohledu na rozličné emoce, které tyto stavby vzbuzují, lze jen těžko pochybovat o jejich vlivu na ráz a charakter obce a život jejích obyvatel. Dovolte mi však zmínit se o jednom z plánovaných projektů, na jehož přípravě mám tu čest se podílet. Svoji velikostí ani finanční náročností rozhodně nepatří k výše zmíněným, ani se pravděpodobně nestane lákadlem pro návštěvníky našeho městečka. Každopádně jeho sociální rozměr významně zvýší úroveň občanské vybavenosti, čímž si zajisté vyslouží své právoplatné místo mezi významnými počiny poslední doby. O čem tu přesně mluvím?

V září letošního roku se začala psát nová kapitola v historii městské knihovny, jež nabízí čtenářům své služby v prostorách Paláce princů. Nevzhledné dílny průmyslové školy se tak změnily v reprezentativní prostory studoven a čítáren. Stará budova knihovny v centru města byla z velké části vyklizena a od letních prázdnin čeká na své budoucí využití. Tím však neztrácí na významu! Jedná se totiž o prakticky jediný volný objekt uprostřed bytové zástavby s řadou bezbariérových přístupů. Zrodil se proto nápad využít této vzácné přednosti a přeměnit ji v centrum sdružující rozličné neziskové organizace poskytující sociální služby občanům. Současný stav, kdy jsou jejich jednotlivá pracoviště nahodile rozeseta po celém Ostrově, často navíc v těžko dostupných prostorách bez dostatečného zázemí, je dosti tristní a vyžaduje adekvátní nápravu!

Proces realizace tohoto záměru začal již prakticky na začátku tohoto roku, kdy se jej podařilo začlenit do Programového prohlášení rady města. Konkrétnější podobu získal koncem letních prázdnin, kdy byly osloveny vybrané neziskové organizace, jimž byla nabídnuta možnost se na projektu podílet a objekt v případě úspěšného dokončení užívat. Přes prvotní komplikace a občasný nezájem představitelů některých občanských sdružení se nabídkou zabývat, se nakonec utvořilo jádro tří až pěti subjektů, s jejichž vedoucími pracovníky byla naplánována prohlídka vyklizené budovy. Právě tento druh spolupráce, kdy jsou základní kontury, ale často i na první pohled zanedbatelné detaily od počátku konzultovány s potenciálními budoucími uživateli, zajišťuje co nejlepší možné uzpůsobení objektu provozním potřebám. Tím je eliminován jeden z nejčastějších neduhů řady dřívějších projektů, kdy se představy zadavatele (města) často diametrálně lišily od potřeb uživatelských organizací, jejichž připomínky nebyly dostatečně akceptovány.

Po několika podobných schůzkách tak došlo k předběžné dohodě na využití objektu, který se, jak doufáme, stane domovem pro administrativní pracoviště Oblastní charity Ostrov, kontaktním místem Člověka v tísni a sídlem Mateřského centra Ostrůvek. Právě přesun posledně jmenované organizace je zásadní pro úspěšné dokončení paralelního záměru rozšíření stacionáře Oblastní charity v bývalé „škodovácké“ školce u fotbalového stadionu. Návrh na přestavbu ovšem počítá i se zřízením společenské místnosti, v níž by se odehrávala setkání členů vícero drobnějších sdružení, jejichž činnost nevyžaduje každodenní provoz. Finální podobu přestavbě by měla vtisknout projektová dokumentace, na niž město Ostrov jako člen Sdružení Krušné hory – Západ získalo dotaci z programu „Budování kapacity pro místní rozvoj v regionu Krušné hory – západ“.   Doufejme tedy, že se podaří tuto myšlenku řádně dokončit a ostrovské neziskovky budou sdruženy „pod jednou střechou“.

Závěrem mi dovolte poděkovat osobám, které se spolu se mnou na realizaci tohoto projektu významně podílejí. Jsou mezi nimi: Mgr. Tomáš Fexa (Oblastní charita Ostrov), Mgr. Libor Bílek (TOP 09), Ing. Marek Poledníček (KDU-ČSL), Ing. Václav Brodec (KDU-ČSL) a Ing. Josef Železný (ČSSD). Zvláštní poděkování patří i ředitelce Městské knihovny Ostrov Mgr. Ireně Leitnerové.

 

Jan Železný

Autor: Jan Železný | středa 30.11.2011 12:51 | karma článku: 5,98 | přečteno: 1417x