Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve stínu hladomoru nevyslovené násilí

Země afrického rohu, Somálsko, se na předních stránkách novin v posledních měsících objevovala často následkem rozsáhlého hladomoru, který oblast postihl. S důsledky hladomoru se nevyrovnává pouze samotné Somálsko, ale i okolní země, především Keňa, kde vznikl největší uprchlický tábor na světě.

Obrázky podvyživených dětí a hladem umírajících obyvatel obletěly svět. Pro mnohé to bylo připomenutí poloviny osmdesátých let minulého století, kdy se v podobné situaci ocitla Etiopie. Svět nabídl pomoc ve formě multikoncertu Live Aid. Až hodně pozdě zjistil, že darované peníze v mnohém padly na nákup zbraní povstalců, než na samotnou pomoc potřebným.

U Somálska je svět už opatrnější. Na jednu stranu se není čemu divit. Země, která už notnou chvíli působí bez centrální vlády a je v rukou nejrůznějších povstaleckých skupin, je zároveň státem s nejmenší vzdělaností a většina obyvatel se pohybuje na samotné hranici chudoby. Úmrtnosti dětí se zobrazuje v děsivých číslech.

Přesto je nezbytné vzniklou situaci řešit, ovšem je Somálsko pro většinu států zemí příliš africkou a příliš vzdálenou. Hladomor, který zemi postihl, přinutil tisíce lidí opustit stát a hledat útočiště v okolních zemích. V Dadaab, v Keni, tak postupně vznikl největší uprchlický tábor na světě. A uprchlíků přibývá. S ohledem na současnou situaci v zemi afrického rohu se nedá očekávat, že by přísun uprchlíků ustal.

Nicholas D. Kristof, pravidelný komentátor New York Times, popisuje, jak taková záchrana života ze země postižené hladomorem vypadá. Snaha utéct smrti se mnohým stane noční můrou, když na somálsko-keňské hranici jsou ženy brutálním způsobem znásilňované a často i zohavené. V zemích, kde znásilnění je tabu a žena je mnohdy následně vyloučena ze společnosti, to znamená zásadní problém.

Ve snaze zachránit si život a život svých dětí jsou ženy vystaveny masivnímu znásilňování, které se nevyhýbá ani dětem a často je opakované. Když odhlédneme od následků psychických a fyzickým, mnohdy si žena odnese z přepadení i nechtěné dítě. Jestliže je porodnost ve většině afrických zemí několika násobná vzhledem k západním státům, těhotenství ze znásilnění k tomu trendu optimisticky nepřispívá.

Mnoho lidí se od pomoci obyvatelům postižených hladomorem odvrací s argumentem, že pokud samotní rodiče nemají dostatek finančních prostředků, aby uživili sami sebe s jedním dítětem, nemají si pořizovat dětí šest či sedm. Protiargument ale zní, že africké rodiny počítají s tím, že pět ze šesti dětí umře. Zdá se to být jako začarovaný kruh.

Alespoň částečné východisko pro přepadávání uprchlíků vidí Nicholas D. Kristof v ustanovení táborů neziskovaných a humanitárních organizací na hranici států, které by část uprchlíků následně mohly do Dadaab převážet. Nezachrání všechny, ale určitou část ano.

Situace v Somálsku je kritická a východiskem nemohou být dílčí řešení. Mezinárodní pomoc sama nezmůže nic bez ustanovení centrální vlády v zemi, jež by začala plošně řešit především vzdělání dětí. Osvěta by následně mohla vést i ke snížení porodnosti a zároveň i úmrtnosti dětí, jestliže by se v zemi bylo možné opřít o řádnou zdravotní péči.

Ovšem vzděláním se v různých koutech světa míní něco zcela opačného. Pro organizaci Al Shabab „by děti měly používat jednu ruku ke vzdělání a druhou by měly umět ovládat zbraň k obraně islámu,“ jak uvedl v jednom ze svých článků server ihned.cz. V části Somálska, v níž operuje právě Al Shabab, děti vyhrávají v soutěži zaměřené na nejlepší recitaci Koránu automatickou zbraň AK-47 či ruční granáty.

Situace v Somálsku je komplikovaná, ne neřešitelná. Východisko z ní bude dlouhé a nákladné. I proto se do toho nikdo nežene, především když tomu přičteme geopolitickou polohu země – vždyť je to jen Afrika.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | neděle 25.9.2011 11:30 | karma článku: 6,74 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x