Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strašák jménem feminismus

Feminismus – slovo, jež mnohým na tváři vyloudí opovržení, jiné pobaví, ostatní jej třeba mohou brát smrtelně vážně. Ať tak či onak, feminismus je v současnosti skloňován mnohem více, než by tomu bylo potřeba.

Jednu dobu jsem se se smíchem na rtech nazývala feministkou. Ani ne tak z hlubokého přesvědčení, ale spíše pro pobavení, neboť mě bavila pozice, kdy se mohu lehce přít s mužskou populací o tom, kdo je vlastně lepší.

Většina těchto debat byla brána s úsměvem, neboť je vůbec možné říci, kdo z nás je lepší? On je muž, já jsem žena a tím to končí. Každý máme své specifické rysy, své vlastní individuální vlastnosti, jimž ani pra mák nezáleží na tom, které pohlaví mi bylo přisouzeno, tak na co se tímto zabývat, když je to předem odsouzeno k antinomii.

Dle mého feminismus ve světě inteligentních mužů nemá zastání, neboť u nich je žena vždy respektována či dokonce samotnou mužskou populací převyšována. ‚Feminismus není potřeba, vždyť jak by se mohla nerespektovat žena jakožto udržovatelka rodu?‘ řekl na jedné své přednášce profesor Machovec.

Od matriarchátu se na dlouhou dobu přešlo k patriarchátu a muži si své postavení „na výši“ drželi zuby nehty. Když na počátku 20. st. nastoupil strašák jménem feminismus, je jasné, že nedostál podpory. Při pomyšlení na knihu Johna Irvinga, jenž ve svém díle Svět podle Garpa, dovedl feminismus do absolutní podoby, otřásá i ženami.

Feminismus se objevuje v dnešních slovních spojeních už více než by bylo třeba.  Sám profesor Machovec tvrdil, že samo slovo feminismus je zcela neadekvátní. Feminismus totiž odkazuje k srovnání s muži, přičemž žena i muž, ačkoliv jejich bytnost člověka je stejná, mají zcela odlišné specifické znaky, tudíž se nemohou ztotožnit. Mít stejná práva? Ano. Ztotožnit se? Nikoli.

Ovšem feminismus v mnohém nemá své opodstatnění, neboť každý muž nemalé inteligence a vyššího vzdělání ho přijímá bez námitek a nechápavě kroutí hlavou, jak někdo jiný vůči němu může brojit. To, že podle všeobecně vnímané představy je typický český muž charakterizován jako zpocený chlap s lahví piva v ruce jedné a s ovladačem v ruce druhé koukaje na fotbal, je jiná věc.

Velké osobnosti jako byl třeba Tomáš Garrigue Masaryk či lidé bojující za spravedlnost jako chartisti, vždycky ženu považovali za tu bytost, bez níž by se mnohé velké činy nemohly uskutečnit. Žena podle nich byla vždycky psychicky silnější, přestože ji muž fyzicky převyšoval.

Toto je nejlépe ukázáno právě na chartistech, jež se v roce 1977 podepsali pod listinu nesoucí ve svém názvu rok svého vzniku a to Chartu 77. Tento dokument vzýval komunistické hodnostáře k dodržování lidských práv, jako to bylo ujednáno v Helsinkách o dva roky dříve. Pod Chartu 77 se podepsalo mnoho otců od rodin, kteří skutečně měli, co ztratit. Nebyli to jen studenti, kteří se v zápalu mládí pustili do boje s komunistickou mašinérií.

Výstižným příkladem je Václav Benda. Člověk, jenž stál s Havlem a dalšími u zrodu Charty. Benda se svou ženou měl pět dětí, přesto do tohoto boje proti bezpráví, které tehdy v Československu panovalo, šel. Ačkoliv Bendovi řekli, že tuto listinu nešlo nepodepsat, nebýt podpory jeho manželky, Václav Benda by se do toho nepustil. Svým podpisem neohrozil pouze sebe, ale svou ženu a děti, kterým odebral možnost na lepší školu a tím i na lepší budoucnost.

I Kamila Bendová přisuzovala ženám v Chartě jednu z nejdůležitějších rolí. Jelikož po podpisu byly do protikomunistického kolotoče zatáhnuty celé rodiny, byly to právě ženy, kdo je držel pohromadě a nad vodou. Sama říká, že pokud žena tento stres nevydržela, nezvládl to ani muž.

„Ženy, které byly vězněny, se staly vzorem pro mnoho mužů. Měly v sobě hrdost a dokázaly si obratně pomoci i v těch nejzapeklitějších situacích, což muži neuměli. A hlavně byly trpělivé. Jakmile se vydaly na nějakou cestu, došly v ní až na samý konec. Neznám ženu, který by podlehla nátlaku, ale znám muže,“ vzpomíná Libuše Šilhánová, žena, která se odvážila Chartu 77 podepsat.

Chartisté se v jednom shodují a to v obdivu svých žen. Těch bytostí, které někteří považují za méněcenné, jež nedosahují mužské velikosti. Právě ony se musely starat o děti a jejich výživu, když jejich otce komunisté zavřeli do vězení. Byly to právě ony, kdo byly neustále podrobeny domovním prohlídkám ze strany StB. Byly to právě ony, které byly vystaveny neustálému psychickému tlaku.

Podobné to bylo i s jednou z našich nejvýznamnějších českých person minulosti. Tomáš Garrigue Masaryk, jenž se zasloužil o vznik Československé republiky, by se bez podpory své ženy neobešel. Kdyby tehdy Šarlota Garrigue, ačkoliv sama trpěla chronickými depresemi, byla ve vězení a umřela v sanatoriu, neopakovala stále svému muži, že dělá správnou věc, roku 1918 nemuselo vzniknout žádné Československo, přestože se na jeho vzniku nepodílel pouze sám Masaryk.

Všichni inteligentní muži řeknou, že bez ženy by mnohé nedokázali. Přesto v 21. století se stále setkáváme s tím, že je žena považována za slabší bytost, jež nemůže mít stejná práva. Dle mého je to i dvojím pojetím prvního člověka, které pochází z Bible. Ve Starém zákonu se postavení první ženy, tj. Evy, popisuje dvojím způsobem.

Buď je chápána jako rovnocenná bytost Adamovi, neboť Bůh stvořil Adama a Evu jako celek člověka. „Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu stvořil je.“ (Gen. 1, 27). Nebo jako ženu, která vznikla teprve po Adamovi, tj. v podřadném postavení. Druhé dogma se v lidské společnosti drželo tak dlouho, že ho mnozí do teď považují za samozřejmé.

To, že žena má být minimálně brána jako rovnocenná, ukazoval profesor Machovec s úsměvem na živočišné říši, především u včel. Nejvyšší postavení zde má královna a trubci jsou jen ti, kteří podle jeho slov ‚jen oplodňují, dělají pod sebe a pak chcípnou, přesně jako někteří muži v současnosti, jež jen oplodní a pak jen chlastají, dělají pod sebe a umřou.‘

Sama sebe nepovažuji za feministku, neboť doufám, že je ve světě dost inteligentních mužů. To, že se najdou i ti, kteří si za svými patriarchálními řečmi budou i nadále stát, je zřejmé, vždyť lidská blbost je nekonečná. A jak profesor Machovec napsal ve své knize: „Až bude stát svět na pokraji zkázy, bude to právě žena, kdo ho zachrání.“, pak třeba i blbost schovávající se za mužským šovinismem uletí a slovo feminismus už nebude muset být vícekrát použito.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | čtvrtek 30.4.2009 20:46 | karma článku: 12,69 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x