Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rwandská genocida a role médií v ní

Na jaře roku 1994 vypukl krvavý etnický konflikt v malé, ale ekonomicky perspektivní, subsaharské zemi Rwandě. Za sebou zanechal na osm set tisíc obětí, především tutsijského etnika. Nezanedbatelnou roli v genocidě sehrálo i rádio Milles Collines, které by se ale zároveň nemělo stát omluvou pro tři měsíce šílenství, k němuž směřovala Rwanda čtyřicet let.

Festival Jeden svět v rámci cyklu Dějiny, film a lidská práva zapůjčil Katedře sociálních věd Univerzity Pardubice dokumentární snímky s důrazem na lidská práva. Jedním z těchto filmů byl i Proč zabili své sousedy? pojednávající o rwandské genocidě a ústředí roli rádia k vybízení odstranění ‚švábů‘ a ‚hadů‘, jak se příslušníkům tutsijského etnika začalo říkat.

Rwanda je po celém světě známá jako místo genocidy v polovině devadesátých let minulého století, ačkoliv je to země s nádhernou krajinou a ekonomickou perspektivou v oblasti subsaharské Afriky. Podobně jako země sousední – Demokratická republika Kongo – etnické boje oba státy v minulosti od vzrůstu brzdily.  U DRK ani v následujících letech se pokrok neočekává, navzdory mírové mise OSN zvané MONUC. Ale o tom na jiném místě.

O okolnostech, příčinách, obětech rwandské genocidy toho bylo napsáno a řečeno mnoho. Prvopočátek konfliktu bychom mohli hledat ve třináctém století v příchodu tutsijského obyvatelstva a podmanění si hutuského etnika. Skutečný kořen sporu vygradovaného do genocidy byla koloniální vláda Belgie a silná stratifikace obyvatelstva podle etnické příslušnosti. Tzv. identifikační kartičky sehrály v následné genocidě nemalou roli.

Dokument Proč zabili své sousedy? promýšlí vliv soukromého rádia na tří měsíční masové vraždění. Počet obětí se odhaduje na osm set tisíc mrtvých. V podílení se na genocidě bylo obviněno na sto třicet tisíc lidí, z nichž mnozí vinu odmítají, neboť si stále myslí, že konali správnou věc. Tento počet mnohonásobně překročuje kapacitu věznic, v nichž se mnozí obvinění ani k soudu nedostali. I z toho důvodu se rwandská vláda odhodlala zrychlit soudní řízení a zavedla vesnické tribunály, které se mají prokazování viny obžalovaných zabývat. Rovněž dávají šanci vesničanům se smířit s minulostí a zločiny, jež byly spáchány, neboť ve vesnicích často vedle sebe žijí vrazi i příbuzní obětí. Etnická nevraživost a bouřlivá minulost v nich doutná i nadále.

Soudní tribunál OSN už dva hlavní představitele odsoudil jako podněcovatele genocidy a zároveň pátrá po dalších. Lidé dříve působící v rádiu se ohrazují, že nikdy ve vysílání nepoužili slovo zabít, ovšem jejich etnicky laděné slovní výpady na adresu tutsijského obyvatelstva byly zřejmé. Rozdýmali tak spory v dosud jednotných rodinách. V polovině devadesátých let ve Rwandě už bylo těžké rozpoznat od sebe občana tutsijské etnické příslušnosti a hutuské, neboť sňatky mezi jednotlivými etniky byly na denním pořádku. Ovšem zavedením identifikačních kartiček po vzoru koloniální dob hledání tzv. švábů ulehčilo.

Dokument ukazuje rodinu, kterou rozdělilo tříměsíční vraždění. Podle rwandských pravidel etnická příslušnost dětí je po otci. Rozdýmaná nenávist podporovaná místním rádiem dovedla k vraždění i jednotlivé členy rodiny mezi sebou. Včetně sedmnáctiletého chlapce, který byl donucen zabít čtyři děti své sestry, a který byl mezi prvními propuštěnými pachateli zpět na svobodu.

Dokument Proč zabili své sousedy? ukazuje složitost konfliktu, který si vyžádal na osm set tisíc mrtvých a k němuž došlo i díky využití médií. Na druhou stranu se ono zmiňované rádio, založené extremistickými příslušníky hutuského etnika, nesmí stát omluvou pro vraždy, jež byly spáchané. Vražda vykonaná z osobního přesvědčení, nenávisti či pod vlivem masového média je stále vraždou. A to je právě rovina, která mi v dokumentu scházela.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | sobota 23.10.2010 13:18 | karma článku: 11,23 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52,  aktualizováno 

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

Pachatelé zvěrstev přímo za Putinovými zády. Kdo je kdo na záběru z Moskvy

9. května 2024  16:55

Při čtvrteční přehlídce vojenské techniky v Moskvě se v blízkosti ruského diktátora Vladimira...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x