Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nerozhodnost ministra Dobeše

Školné? Ano, ale odložené. Počkat! Stačí jen zápisné. Anebo vlastně odložené… či ono zápisné? Nerozhodnost ministra školství Dobeše ukazuje samotnou nerozhodnost Věcí Veřejných.

Už před jarními volbami do poslanecké sněmovny tvrdili mnozí - i přední politologové -, že strana Radka Johna je těžko vymezitelná. Sama ve svém programu slučovala body ryze pravicové, stejně jako levicové sliby, přesto se definovala jako strana středopravicová. Už krátce po volbách se ukázalo, že VV, jako strana nejmenší z koalice, bude svou nerozhodností drásat nervy ostatním členům vládní koalice.

Formování koaliční smlouvy a její závěrečný podpis trval více než měsíc, během něhož se TOP 09, ODS a VV snažily nalézt kompromis v důležitých otázkách chodu země. Zavázaly se jako vláda rozpočtové odpovědnosti k tolik potřebným reformám, které měly být zavedeny už dávno. Jeden z okruhů, který se stal velmi diskutabilní, bylo školství.

Reforma školství, v mnohém především vysokoškolského a univerzitního, měla zahrnovat školné. Zatímco TOP 09 zastávala názor přímého školného, tj. placení školného během studia, tak VV a ODS se přikláněly k požadavku na školné odložené, které absolvent vysoké školy nebo univerzity začne splácet až po nástupu do práce, pokud ovšem dosáhne průměrného platu. Jedná se o tzv. australský model školného. Ať strany navrhovaly odlišné pohledy na zavedení školného na českých vysokých školách a univerzitách, na jednom se shodly - školné má být zavedeno v akademickém roce 2014/2015, tj. ještě v tomto volebním období. A tento bod byl zakotven v koaliční smlouvě.

Ovšem stačil víkend ideové konference Věcí Veřejných a ministr Dobeš, člen VV, požaduje změnu koaliční smlouvy. Ačkoliv on sám stále chápe vzdělání jako hodnotu, za níž je potřeba si zaplatit, podporuje názorovou základnu členů VV, kteří si myslí, že školné příliš zatíží slabší sociální skupiny či dokonce střední vrstvu, na kterou rovněž dopadnou důsledky reforem zdravotnictví, důchodu, apod. Ministr Dobeš jako jeden z mála politiků byl ve svém obratu upřímný: „Jedná se totiž o politickou věc.“

A co vlastně jde? Školné, které by mělo odstartovat na začátku akademického roku 2014, by se stalo zátěží pro studenty a jejich rodiče půl roku před volbami. Věci Veřejné si uvědomily - možná i díky propadu v komunálních a senátních volbách -, že jestli chtějí i následujícím volebním období sedět u kormidla, je potřeba si zajistit voliče. Proto požadují odložení školného do dalšího volebního období. Otázkou je, zdali tam budou stále ještě lidé, kteří by reformu školství chtěli provést.

Včera ministr školství podporoval změnu koaliční smlouvy a odložení školného na jiné volební období, dnes se ovšem přiklonil k jeho hybridnímu potomku školného - zápisnému. Zápisné, které by se mělo platit už od příštího akademického roku a jehož výše by neměla přesáhnout šest tisíc korun. Zatímco školné mělo být zavedeno přibližně za dva a půl roku a jemuž měly předcházet stipendia, výhodné půjčky, které by umožnily studovat i sociálně slabým a nevyloučily je tak z možnosti získání kvalitního vzdělání, tak ministr Dobeš navrhuje zavedení zápisného „na tvrdo“ už od příštího akademického roku, tj. za devět měsíců, jestliže počítáme, že vysokoškoláci začínají svůj semestr až v posledních dnech září či prvních říjnových. Je lehce diskutabilní, který návrh je otevřenější sociálně slabším rodinám.

Věci Veřejné jsou už od počátku nevyhraněnou stranou, která se otáčí podle síly politického větru. Strana si na víkendové konferenci uvědomila, že reformy, škrty a zavedení větší finanční zátěže na občany je nepopulární a stává se katem pro následné volby. I proto chtějí změnit koaliční smlouvu. Premiér Nečas tuto možnost kategoricky odmítl s poukazem, že smlouva platí půl roku, proto nevidí žádný pádný důvod, proč přistupovat k její změně.

Nerozhodnost ministra Dobeše ukazuje samotnou nerozhodnost Věcí Veřejných, což snižuje i jejich důvěryhodnost. Hořkou budoucností reformy vysokého a univerzitního školství, do kterého patří i platba za studium, se může stát bludným kruhem, v němž se bude přehazovat školné a zápisné jako horký brambor podle nálady ministrů. Jako je to v současnosti se státními maturitami.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | úterý 14.12.2010 9:33 | karma článku: 9,96 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x