Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Memento mori

S příchodem letošního jara vyvstalo i memento děsící svět svou hrůzností, jakou lidstvo od dob Hitlera nezažilo. Jaro roku 2009 ohlašuje patnácté výročí genocidy v Rwandě, jež otřásla už tak zbídačenou zemí, která má do nejenom světových, ale i afrických velikánů, daleko.

Etnické spory mezi Hutuy a Tutsi se táhnou od 13. století, kdy si Tutsi jakožto kočovný kmen podmanil oblast, kde žili Hutuové jako zemědělci. V době kolonizace byla Rwanda pod nadvládou tří zemí – Německa, Belgie a Velké Británie. Po druhé světové válce byl stát poručnickým územím OSN. R. 1959 došlo ke vzniku prvních dvou politických stran Hutuů, jež se snažily o zbavení Tutsiů všech výsostných feudálních práv a také o svržení monarchie. 28. ledna 1961 byla vyhlášena republika a o rok později 27. června Rwanda přestává být poručnickým územím OSN.

Ovšem Tutsiové, kteří od roku 1959 odcházeli do zahraniční, především do Ugandy, Tanzanie, Zairu a Burundi, se chystali na vpád do Rwandy požadujíce navrácení ke starému režimu. Jejich invaze proběhl roku 1963, díky čemuž došlo k masivním represím. O deset let později dochází k vojenskému puči a převzetí vlády hutuským generálem Juvénálem Habyarimanem.

V roce 1990 Rwandská vlastenecká fronta (RPF), která vznikla z uprchlíků etické národnosti Tutsiů, vtrhla do Rwandy. Rozpoutala se občanská válka na severu země, kde RPF měla značné úspěchy. Ačkoliv byla válka na krátkou dobu zastavena mírovou smlouvou, za pár měsíců vše začalo nanovo.

Příčinou k odstartování pomyslné rozbušky vedoucí ke genocidě, byla událost z 6. dubna 1994, kdy bylo sestřeleno dvěma raketami letadlo, na jehož palubě byl prezident rwandský Juvénál Habyariman a burundský Cyprian Ntayamir, směřující na letiště v hlavním městě Kigali.

Tento akt vedl k rozpoutání genocidy, která trvala „pouze“ sto dní, ale nechala za sebou nejenom zpustošenou půdu, a to Rwanda je závislá především na svém zemědělství, ale také na osm set tisíc lidských životů. Většina zemřelých byli Tutsiové a menší část umírněných Hutuů, kteří se nechtěli přizpůsobit tomuto radikálnímu jednání.

Po vypuknutí občanské války na začátku devadesátých let minulého století, začal prezident Juvénál Habyariaman hlásat protirasistické myšlenky proti Tutsiům. Útok proti nim plánoval v tom nejhorším slova smyslu. Roku 1992 založil organizaci Akazu, jež financovala rozhlasovou a televizní stanici Hutu Power a noviny Kangura, které šířily nenávist vůči Tutsiům. Ti bývali nazýváni šváby a řeči se točily i kolem konečné otázky, tzv. umuganda, což lze přeložit jako odplevení.

Po sestřelení letadla, kde byl prezident Rwandy na palubě, měli Hutuové jasno, kdo za tímto útokem stál, ačkoliv dodnes se to mezi odborníky s plnou jistotou neví. Symbolem této genocidy se stalo rádio a mačeta.

Lidé, kteří do té doby žili pokojně vedle sebe, se začali nenávidět. „Ismail Muhakwa procházel s mačetou v ruce horskou vesnicí, v níž žil, a zabíjel své sousedy, kteří nebyli Hutu jako on. Jeho první obětí byl mladík, který se snažil přeplavat řeku a uniknout do Burundi. Pan Muhakwa dnes vypráví, jak ho utloukl a nakonec zabil nožem - a při tom zkroušeně chodí dům od domu a zatímco čeká na soud, žádá své zbylé sousedy o odpuštění. Tvrdí jim, že je dnes změněný - jako celá země,“ řekl pro www.blisty.cz rwandský reportér Rodrique Ngowi. „Po dobu 100 dní byly oběti pronásledovány bez ohledu na to, zdali se uchylovaly do chrámů, na banánové plantáže nebo do močálů. Lidé byli rozsekání buď svými sousedy nebo postříleni vojáky,“ pokračoval.

Svět tehdy neuvěřitelně zaspal. Padesát pět let po druhé světové válce, jež se stala největším masakrem v dějinách lidstva, svět a všechny organizace jen tiše přihlížely rostoucí agresivitě a násilí v Rwandě. Největší kritika se snesla na OSN, která fatálně chybovala při řešení této otázky.

Velitelé vojsk OSN dostali příkazem nezasahovat do místních konfliktů, ačkoliv toto krveprolití stálo život více než osm set tisíc obyvatel. Generál kanadské příslušnosti Roméo Dallaire kvůli tomuto jen nečinnému přihlížení chtěl spáchat sebevraždu.

Svět se tehdy odvrátil od malé země v Africe, jež byla napjatá etnickými konflikty. Velmoci zavíraly oči před vzniklou situací. Tragédie v Rwandě tak nepřipomíná pouze největší genocidu od dob holocaustu, ale také obrovské selhání těch, kteří se po druhé světové válce zapřísáhli, že takovou situaci už nikdy nepřipustí. Financial Times ve svém komentáři k desátému výročí této smutné události, nečinnost světa výstižně vyjádřil třemi slovy: „Rwanďané se nepočítají.“

Politici a lidé z organizací po celém světě po této genocidě s úzkostí hleděli na malé území Rwandy, zdali dva etnicky rozlišné národy, znesvářené brutalitou jara 1994, dokážou žít vedle sebe v pokoji a míru.

„Po hospodářské stránce se ale Rwanda vzchopila. Zprivatizovala klíčový průmysl a s velkou mezinárodní pomocí reorganizuje svoji infrastrukturu. Kolem hlavního města Kigali vyrůstají bohaté vily a úřední budovy ze skla pro čerstvou smetánku. Produkce čaje a kávy se vrátila na úroveň, jaká byla před genocidou, a hrubý domácí produkt vzrostl na dvojnásobek. Obnova byla umožněna návratem Tutsiů z exilu - přinášejí peníze i znalosti,“ uzavírá Rodrique Ngowi.

Rwandská genocida se před patnácti lety přesunula do sousední Demokratické republiky Kongo, která se s rebely vypořádává dodnes. Před měsícem společně rwandská a konžská armáda zasáhla proti Demokratické síle pro osvobození Rwandy (FDLR). Experti spolupráci Konga a Rwandy vítají, ovšem humanitární organizace varují, že milice FLDR se mohou opět brzy seskupit.

Rwandská genocida zůstává pro svět velkým mementem, kdy selhaly vlády i organizace, které měly zajistit bezpečnost světa, a kdy kvůli etnickým rozdílům přišlo o život na osm set tisíc lidí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | středa 22.4.2009 20:59 | karma článku: 12,48 | přečteno: 1417x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Byt 1+1, u sjezdovky
Byt 1+1, u sjezdovky

Na Sluneční Stráni, Janské Lázně, okres Trutnov
3 699 000 Kč

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x