Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maghreb v ohni

Začalo to ‚nevinně‘, demonstrativní sebevraždou ve stylu Jana Palacha. Zatímco český student nevyburcoval československou společnost na konci šedesátých let k větší občanské aktivitě, šestadvacetiletý Tunisan Mohammed Bouazizi stanul na začátku řetězce událostí, které vedly k pádu tamního režimu a útěku prezidenta ze země.

Evropou oblíbená dovolenková destinace - Tunisko - se ocitla v kleštích demonstrací a sociálních nepokojů. Dříve stabilní oblast Maghrebu, severozápadní Afriky, se nebezpečně rozvlnila. Smetla autoritářský režim Zine al-Abidine Ben Aliho, který v čele státu působil třiadvacet let a odkryla frustraci mladých, způsobenou nepříliš lákavými vyhlídkami do budoucnosti.

Vše začalo 17. prosince minulého roku, kdy se Mohammed Bouazizi rozhodl stát lidskou pochodní, která by upozornila na čtvrtou nejhorší nezaměstnanost v historii státu. Sám se živil nelegálním prodejem zeleniny a ovoce v ulicích města Sidi Bouzidi, ačkoliv vlastnil univerzitní titul. Ani ten v současnosti nezaručuje absolventů najití práce. Jeho příkladu se poté chytli další, kteří svou bezmocnost demonstrovali sebevraždou zapálením. Jiní - většinová část populace - vyšli do ulic a oheň nepokojů vyžehl naplno.

Své rozhořčení dávají najevo především mladí lidé. Problém získat slušné zaměstnání narůstá do neuvěřitelných rozměrů a sociální jistoty se ztrácí. A nespokojenost lidí završuje okleštěná demokracie. Svoboda slova zůstala pouze u příslibu vlády, o opozici se dá mluvit jen jako o quazi-opozici. Když už nyní bývalý prezident Zine al-Abidine Ben Ali slíbil demokratičnost státu a své odstoupení z prezidentského křesla ve volbách v roce 2014, nepokoje neutišil. Dlouho dřímaná frustrace naopak vypukla naplno a vyžádala si už na několik desítek obětí.

Vláda byla následkem nepokojů rozpuštěna 14. ledna. Tento den už mnozí Tunisané oslavují jako přelom v historii afrického státu. „Vytvořili jsme historii. Čtrnáctý leden se stal dnem, kdy Tunisko změní svou zemi navždy. Zbavili jsme se nenáviděných mužů a nenáviděných rodin. Máme možnost vytvořit nový stát.“ Po útěku Zine al-Abidine Ben Aliho do Saudské Arábie byl prozatímním prezidentem jmenován Fuád Mbazaa, současný předseda reprezentantů. Přes víkend se jednalo o nové vládě. Premiér Muhammad Ghannúší by měl dnes oznámit nové složení vlády, na které se dohodl s opozicí. Prioritou má být uklidnění situace a zastavení sociálních nepokojů a násilností v ulicích.

Přestože Zine al-Abidine Ben Ali zemi před několika dny opustil a armádu kontroluje vláda, mnozí zůstali věrni bývalému prezidentovi. Vytvářejí se milice, lidé se bojí i v noci spát. Uklidnit rozbouřený dav bude pro novou vládu nesnadný úkol.

Mnozí se samozřejmě ptají, zdali se situace v Tunisku s příchodem nové vlády změní. Zdali bude demokratičtější, otevřenější a bude ochotná s nespokojenými lidmi vyjednávat a nastavovat takové podmínky, které povedou k všeobecné spokojenosti. Očekává se, že demokracie se vymaní z kleští, do nichž ji Zine al-Abidine Ben Ali sevřel, přesto obyčejným Tunisanům mnoho viditelných změn nepřinese. Sociální problematika je běh na dlouho trať, k němuž je zapotřebí notná dávka trpělivost. Otázkou je, jestli tu mladí Tunisané ještě mají.

Situaci v Tunisku netrpělivě přihlížejí i vlády okolní - v Maroku a Alžírsku. I v těchto dvou zemích není sociální situace utěšitelná. Maroko před časem uvolnilo demokracii a režim v Alžírsku se těší podle odborníku úctě obyvatel. Mírná nervozita zaznívá i z Káhiry, kde v čele státu stojí prezident Husní Mubarak od roku 1981. Negativní hlasy znějí i na adresu představitele Libye Muammara Kaddáfího. Arabský sever Afriky se pomalu začíná otřásat od základů.

Čin Mohammeda Bouaziziho a následné protesty mladých nebyl zcela překvapivý. Frustrace mladých lidí ze své sociální situace je velká. Počet nezaměstnaných absolventů roste. Práce se hledá těžce. V mladé generaci dřímá křivda, za chyby předcházejících vlád platí v současnosti oni. Tento problém není problémem samotného Maghrebu, týká se i Evropy. Ve Velké Británii mladí lidé protestují proti zvýšení školného na likvidačních čtvrt milionu korun. Se svou situací se nesmířili ani v Řecku, Portugalsku či Irsku. Ani u nás není situace příznivá. Počet nezaměstnaných absolventů roste úměrně s tím, jak se snižují sociální jistoty.

Demonstrativní sebevražda Jana Palacha vedla - ač skoro se dvacetiletých zpožděním - k pádu komunistické diktatury v Československu. Lidská pochodeň Mohammeda Bouaziziho smetla autoritářský režim Zine al-Abidine Ben Aliho a možná nastartovala proces demokratizace Tuniska.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | pondělí 17.1.2011 9:41 | karma článku: 7,70 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

8. května 2024  15:12

Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne...

Z cel do boje. Ukrajinský parlament schválil zákon o mobilizaci některých vězňů

8. května 2024  15:05

Ukrajinský parlament ve středu definitivně schválil zákon, který umožňuje mobilizaci vězňů...

Češi se zdrželi souhlasu s migračním balíčkem. Podle Fialy je třeba udělat víc

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  14:07

Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, humanitární pomoc se k civilistům nedostane

8. května 2024  9:48,  aktualizováno 

Izrael ve středu oznámil, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy, který...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x