Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Etiketa českých médií

Společnost je obrovská pavučina, jejíž nitky znamenají vztahy mezi jednotlivými aktéry. Žádná z nich není stejná. Jejich spletitost se nám pokouší objasnit nejenom akademici, ale především média, jež nás mezi ně zároveň dokážou vtáhnout. Přestože je žurnalistika v současnosti jednou z nejoblíbenějších oblastí společnosti, má i svá zákoutí, která nám mohu zcela převrátit pozitivní pohled na ně.

Novinařina zajišťuje jeden z pilířů demokratických států – svobodu slova, možnost poukazovat na bezpráví, hodnotit ty, kteří stojí u žezla moci. Přibližuje násilí a teror nejenom o ulici dál, ale i na druhém světadílu. Novinařina a moderní technika plní dávné touhy minulých století – být zde a zároveň ve stejný okamžik se jako divák účastnit událostí tisíce kilometrů vzdálených.

Vše má své světlé, ale i stinné stránky – novinařiny nevyjímaje. Žurnalistika pro mě znamená být nápomocen – přinést fakta s patřičným odstupem a nechat každého, ať si na daný problém udělá vlastní pohled a rozhodne se se zjištěnými informacemi naložit po svém. Je to mravenčí práce skládající pestrobarevnou mozaiku světa. Jsou to lidé v pozadí, kteří nemusí vládnout, a přesto mají moc – moc detailně přiblížit skutečný svět, v němž žijeme. Moc, po níž lidé v totalitních režimech tolik toužili.

Ovšem právě ona moc se může ukázat – a často se ukazuje – jako kontraproduktivní. Objektivita se stírá a otěže přebírá subjektivita, která dokáže pohnout i dříve nehybným kamenem. Etický kodex zavazuje novináře poskytnout objektivní, nezkreslené informace bez jakéhokoliv citového zabarvení z jeho strany. O ověřování informací z více jak dvou seriózních zdrojů, přičemž čím víc, tím lépe, je netřeba mluvit. Toto dohromady s vysokou profesionalitou má přibližovat lidem dění nejenom u nás, ale i za našimi hranicemi, bez jakéhokoliv hodnocení.

Česká televize jakožto státní televize přijala etický kodex až v roce 1995, tj. šest let po tzv. sametové revoluci. Do té doby neexistovaly limity či omezení, které museli novináři dodržovat. Dvacet let poté se nedá říct, že by novinářská etika byla na výši jiných západních států. A z velké většiny se ozývá názor, že neexistuje novinář, který by se nedal uplatit. Za úplatek není považováno jen převzetí peněz, ale také jiné formy zlepšující žurnalistům život – od nové televize počínaje přes dovolenou na Floridě konče. Podle zákulisních dohadů úplatek pro novináře před hospodářskou krizí činil sto tisíc korun, po ní je už pouhých deset tisíc.

Neprofesionální a mnohdy i subjektivní reportáže či články nejsou jedinou deziluzí české novinařiny – problémem je i nedostatek informací ze všech částí světa, chybějící úplný rozhled. Jestliže chce žurnalista přinést reportáž z konfliktních míst v Africe či Asii, musí daná reportáž splňovat jeden ze dvou aspektů – buď v ní musí být přítomen český element, anebo musí jít o krvavý konflikt plný utrpení. Bez těchto dvou kritérií je reportáž smetena ze stolu rychlostí nevídanou. Nemluvě o tom, pokud by chtěl daný novinář přinést reportáž pozitivní z rozvojových zemí – je zametena stejně jako předchozí. Nepřináší se přece zprávy pozitivní, ale negativní!

K horší kvalitě české novinařiny ve srovnání se západními zeměmi, k nimž se tak snažně chceme přiblížit, možná přispívá i horší ohodnocení žurnalistů. Není překvapením, že vyšší finanční výplatu najdou na pásce ti, kteří se upsali pro bulvární média. Možná i proto se často valná část našich médií blíží právě k bulváru.

Když už se někteří ozvou s námitkou, že česká populace není populací hloupou a zaslouží si lepší zpravodajství z celého světa, opět je námitka smetena ze stolu argumentem, že nikdo takové reportáže nechce. Možná by nebylo ke škodě udělat řádný výzkum, který by k překvapení mnohých dopadl zcela opačným výsledkem.

Nadáváme na chybějící etiketu politiků, přesto nedostatek etikety najdeme ve většině sfér české společnosti. Snad ti nahoře, kteří stojí v čele našich médií, brzo pochopí, že by si i český čtenář, divák či posluchač mohl zasloužit více. Do té doby buďme vděčný za BBC, CNN, New York Times, The Guardian, The Economist a jim podobné!

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | neděle 5.9.2010 14:17 | karma článku: 10,08 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52,  aktualizováno 

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

Pachatelé zvěrstev přímo za Putinovými zády. Kdo je kdo na záběru z Moskvy

9. května 2024  16:55

Při čtvrteční přehlídce vojenské techniky v Moskvě se v blízkosti ruského diktátora Vladimira...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje, že se Ženíšek stane ministrem pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  16:52

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schvaluje nominaci Marka Ženíška na post ministra pro...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x