Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvě slova, která dokážou nadzvednout

Genocida. Pár písmen, jež mrazí a rozhořčují zároveň. Když k tomu pomyslnému slovu strachu přidáme ještě slovo Arménů, oheň je na střeše. Neměl by ale být tento oheň uhašen vodou pokory a přijetí vlastní minulosti bez těch neustálých otázek jaký to má smysl?

Je až k nevíře, co dokáže rozdělit lidstvo na dva tábory. Vlastně kdyby jen dva tábory, ovšem téma genocidy Arménů vyčlenilo ve společnosti tolik zastánců různých názorů, že by tomu málokdo věřil. Anebo proč se vlastně divit, když genocida sama o sobě nemá jednotu v postoji vůči ní.

V minulém století jako by se soutěžilo, jak brutálněji, co do výkonu a počtu, poškodit cizí národ – genocida Arménů, Stalinská genocida, holocaust, genocida v Kambodži či nejmladší genocida vůbec, tj. genocida rwandská… pár hrůzných příkladů, kam byla schopná dojít morálka moderního technického člověka, který údajně dokáže překročit přírodu, a světa, jenž vše v klidu z povzdálí akceptoval.

Mimochodem tento týden jsem byla na přednášce o holocaustu. Když se přednášející zeptal, kolik lidí ze zhruba čtyřiceti posluchačů četlo nějakou knihu o holocaustu, ruku zvedli dva lidé. Všichni mluvíme o tom, že holocaust známe. Ale víme o něm dost, když jedinou informací pro nás jsou znalosti, které jsou nám předávány prostřednictvím médií či učitelů na základních a středních školách, tj. informace reprodukované? Anebo když otázku obrátím, tak bez velkého vzdělání všichni víme, co to holocaust byl, ovšem víme dost o ostatních hrůzách, jež se děly v minulém století nejenom na starém kontinentu?

Čímž se ostatně dostávám zpět ke genocidě Arménů.  Na akademické půdě se mluví o obětech půl milionu až jednoho a půl milionu, tudíž reálně se dostáváme na jeden milion. Na veřejnosti se ovšem hovoří o tří set tisíc až půl milionu. Půl milionu lidských životů sem, půl milionu tam. Jako by na tom záleželo…

V době, kdy Amerika rozhoduje o tom, zdali masakr Arménů byl genocidou či nikoliv, téma pobuřuje i zajímá pozornost mnohých. Podle části veřejnosti, a nenalhávejme si které, se jednalo ‚pouze‘ o oběti války. Neměli bychom poté překlasifikovat pohled i na holocaust, když se současní historikové přiklánějí spíše k názoru, že konečná otázka v podobě likvidace židovského obyvatelstva dostala reálné obrysy až v době druhé světové války, konkrétně po napadení SSSR v roce 1941, vyjma polského obyvatelstva? Neměli by se tak oběti holocaustu považovat za oběti války, kterou bohužel hrůznost doprovází? Samozřejmě, že ne! Už jen z morálního hlediska.

Holocaust je zvláštní genocidou v dějinách lidstva, což přiznávají študovaní i laici. Už samotný fakt, že holocaust si nese odlišný název od ostatních genocid. Říká se, že je to proto, že byla nejhrůznější a nejohavnější co do svého řešení, jenž lidstvo dosud poznalo. Já osobně se přikláním k názoru, že byla jen jednou z několika genocid minulého století a je smutné, že jedinou, o níž se mluví. Za pár měsíců to bude šestnáct let, co naplno vypukla genocida ve Rwandě, a řadí se tak k nejmladším vůbec. Přesto běžte po ulici a ptejte se na ní. Budete překvapeni anebo spíše už předpokládáte, kolik lidí o ní ani neví. Co do počtu obětí byla stalinistická genocida nejhrůznější vůbec. Na osm milionů ruského obyvatelstva bylo zavražděno a v současnosti mladá generace považuje Stalina za hrdinu a patriota ruského národa. Možná by to chtělo omezit zájem jednosměrný a rozhlédnout se. K tomu by mohlo sloužit uznání masakru Arménů v druhém desetiletí minulého století za genocidu.

We want change! Jak sladce tento slogan zněl… Ačkoliv bystřejším bylo jasné, že změna revoluční bude jen na papíře, nikoliv v reálných gestech nynějšího prezidenta USA Barracka Obamy. Vlastně proč se divit. Stačí se podívat, jakým demagogickým blábolům je český národ před volbami schopen ‚skočit na špek‘, aniž by si uvědomil, že za vším stojí marketing, nikoliv politika. Ta se projeví až po volbách, kdy jsou sliby voličům uloženy na nejhlubší dno k ledu.

Ve svém volebním programu Obama sliboval, že bude nazývat věci pravými názvy, jmenovitě genocida Arménů bude oficiálně znít jako genocida Arménů. Skutek utekl. Dvou slovům, které dokážou rozpoutat diplomatickou roztržku a ochabnutí vztahů mezi zúčastněnými zeměmi, se umí vyhýbat mrštněji než Krejčíř české justici. A aby toho nebylo málo, tak samotné Turecko chce do Evropy jako člen EU. Starý kontinent čekají nelehké časy…

Mnozí se ptají proč. Proč vůbec se zabývat něčím, co se odehrálo před sto lety. Jaký to má mít význam. Copak nestačí říct, že morální? Jaký jiný závěr mělo odsouzení Brožové-Polednové za justiční vraždu Milady Horákové po tom, co už dávno se tělo Horákové obrátilo v prach? Úsměvné na tom je, že ne všechno se zdá být promlčeno. Když anglický režisér dokumentů přiznal, že zabil svého milence, jenž umíral na aids a trpěl bolestmi, má být souzen bez ohledu na to, o kolik centimetrů za tu dobu roztály ledovce. Jako by jedna vražda převyšovala vraždy stovek tisíc jiných…

Turecko by se mělo k problému postavit čelem a přijmout vlastní minulost. Ona samotná omluva má velkou moc. Turecko ovšem neustále odmítá, že by se genocidy dopustilo. Přitom je to jako by Německo zamítalo svou nacistickou minulost a s ní i způsobený holocaust. Přijetí vlastní chyb a vykročení kupředu. Kam může kráčet Turecko?

V Americe už jednou byl smeten návrh oficiálně genocidu Arménů nazývat genocidou z důvodu možné roztržky s Tureckem. V současnosti nálada ve společnosti k tomuto závěru je opět nakloněná. Lidský život tak ztrácí na své hodnotě. Smutný je pohled na jeden zbytečně zmařený lidský život, ovšem u čísla půl milionu se po letech už nikdo ani nepozastaví. Kam technizace společnosti a ztráta hodnoty člověka vedla ve čtyřicátých letech minulého století, už víme.

Přijmout vlastní minulost, omluvit se za chyby v ní způsobené a vykročit vstříct lepším zítřkům. Věc samozřejmá, jen ve společnosti vídaná méně než šáfrán…

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | sobota 6.3.2010 12:59 | karma článku: 11,76 | přečteno: 1076x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x