Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobešova kritizovaná snaha zvýšit úroveň školství

Minulý týden společnost SAPCON vyhrála veřejnou zakázku na testování žáků 5. a 9. tříd. V polovině roku 2014 by se testování mělo rozběhnout, jak je plánováno i v koaliční smlouvě, přestože projekt má mnoho odpůrců a to i z řad odborníků.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se rozhodlo bojovat proti upadající úrovni českého školství. Nástrojem, který podle ministra Dobeše povede ke zlepšení, má být testování 5. a 9. tříd podle předem vypracovaných standardů. Ministerstvo k tomuto kroku přistoupilo poté, co čeští školáci propadli v mezinárodním srovnání PISA 2009.

Podprůměrné znalosti v měřítku s ostatními státy jsou podle Dobeše důsledkem ‚bezbřehých rámcových vzdělávacích programů‘. Kritici ovšem namítají, že pan ministr pozapomněl na fakt, že propad testovaných žáků nemá s RVP nic společného, neboť byli srovnání žáci, kteří se učili podle starých stanov.

 

Standardy, testování a tzv. rvépéčka

V roce 2004 přistoupilo MŠMT k radikální změně osnov a způsobu učení na základních a středních školách. Dřívější pevné osnovy se uvolnily, přestože vzdělávací rámec zůstal podobný a pár nových věcí k němu přibylo. Před rokem 2004 měla inspekce jednoduchou práci, na kontrole otevřela třídní knihu a podle státem stanovených zákonů museli v danou hodinu brát stejnou věc všechny školy v republice.

To ale změnil rámcový vzdělávací program, familiárně řečený rvépéčko, který pevné osnovy vymazal. Rozsah učiva zůstal stejný, jen zůstalo čistě na pedagogovi, zdali husitské války odučí v šesté třídě či si je nechá až na osmou třídu a spojí to s českou literaturou za husitských bojů.

V RVP se navíc objevily tzv. průřezová témata, v nichž pedagogové najdou osobnostní a sociální výchovu, výchovu k myšlení evropských a globálních souvislostí, multikulturní výchovu, environmentální výchovu a mediální výchovu. Průřezovými tématy se rozumí předměty, které nejsou zakotveny v týdenním rozvrhu studentů, mohou tak být odučeny kdykoliv v průběhu roku. Pokud pedagogové v literatuře probírají vynález knihtisku, mohou to spojit s mediální výchovou, jak tento objev ovlivnil samotný rozvoj tisku a jaké byly první deníky.

On-line testování a multiple choice

RVP si ovšem vysloužil i nemalou kritiku. Byl sice pochválen, že se opouští od dřívějších metod biflování se bez kontextu, tj. pouhé opakování dat a jmen. Jeho hlavním neduhem se ovšem stal fakt, že pokud se dítě přestěhuje, může mu v nové škole ujet onen pomyslný vlak. RVP sice předpokládají, že děti na konci daných časových úseků – první až pátá, šestá až devátá - budou umět stejně, ať se jedná o školu v Praze či v moravské vísce. Už ale zapomíná na možnost, že se dítě přestěhuje dříve, než daný cyklus dokončí.

To, za co RVP sklidilo pochvalu, tj. odstoupení od biflování, je předmětem kritiky na plánovaném testování žáků 5. a 9. tříd. Cílem MŠMT je vytvořit systém, v němž budou standardy k testování dostupné pro studenty, pedagogy a samotné rodiče. Testování navíc má probíhat on-linovým způsobem v podobě multiple choice, tj. vybíráním z několika předem stanovených odpovědí. Odpůrci tak namítají, že se opět z učiva ztratí kontext a provázanost a nastane biflování otázek a odpovědí.

Testování žáků 5. a 9. tříd má probíhat z češtiny, angličtiny, popřípadě jiného cizího jazyka, a matematiky. MŠMT navíc uvažuje, že pokud by  student získal vynikající výsledek z cizího jazyka, mohl by získat mezinárodně uznávaný certifikát.

MŠMT za jeden z předpokladů projektu považuje vytvoření elektronického systému. Ovšem více než polovina počítačové techniky je v současnosti na školách starší než pět let a na těchto počítačích systém nebude možné spustit. Museli by se tak nakoupit nové, což už ale není otázka stovek korun ale milionů.

Kritika z řad akademiků a občanských iniciativ

Podle Ondřeje Hausenblase z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy potřebuje české školství podporu, a co nepotřebuje, je další kontrola. Helena Stüblová z Asociace ředitelů základních škol označila testování za ‚chybný krok‘.

Občanská iniciativa EDUin tvrdí, že testování žáků nezvedne úroveň českého školství, ale naopak mu hrozí propad. Podle společnosti – a nejenom jí – je hlavní problém českého školství někde jinde.  Základním kamenem úrazu je podfinancování školského sektoru. Zpráva OECD o podfinancování mluví jasně a v číslech.

Diskuze se navíc stále točí ohledně zveřejňování či naopak nezveřejňování výsledků. Jedním z návrhů je, že by se školy se špatnými výsledky mohly zrušit, pokud by byla jiná škola v okolí, a naopak školy s nejlepšími výsledky by mohly být motivovány vyšší finanční dotací od státu. V testování se v koaliční smlouvě píše: „Vláda zavede pravidelné zjišťování výsledků vzdělávání v 5. a 9. ročníku základního vzdělávání. Vláda bude dále stimulovat transparentní zveřejňování výsledků škol potřebné pro jejich srovnání, s akcentací rozdílů na úrovni vstupů (odlišné vzdělání přijímaných žáků) pro optimální porovnatelnost poskytovaného vzdělávání.“ Jak dosáhnout oné transparentnosti, se už ale nemluví.

Jedním z hlavních argumentů ministerstva bylo, že testování probíhá ve většině evropských zemí, potažmo ve všech kromě nás, Řecka a Walesu. Podle Jany Strakové z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy se ovšem v zahraničí ukázalo, že testování žáků má víc negativ než pozitiv, proto se od něj v současnosti odstupuje. Testování místo ke zlepšení úrovně školství vedlo k jeho propadu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | středa 2.11.2011 18:16 | karma článku: 9,14 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. května 2024  13:08

Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že...

KOMENTÁŘ: Je libo Kalifát, nebo Výmar? K čemu se přiklonit v eurovolbách

8. května 2024

Premium O tom, jak je infantilní česká kampaň k eurovolbám ještě procházkou růžovou zahradou oproti...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

VIDEO: Jiskry a dým. Boeing s poruchou podvozku dosedl v Istanbulu na „čumák“

8. května 2024  12:41

Nákladní letadlo Boeing společnosti FedEx Airlines ve středu přistálo na istanbulském letišti bez...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x