Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čtvrt milionu za školné

Krize, škrty, reformy a následně stávky. To jsou slova, která se ozývají ze všech koutků společnosti. A nejenom té české. Evropa se bouří, odmítá utahování opasků, argumentuje tvrzením, že ona dluhy nevytvořila. Jednotlivé evropské vlády obviňují bývalé představitele, že vedli zemi k bankrotu a zoufalým rozpočtovým schodkům.

Nad vzniklými problémy by si nejraději každá vláda umyla ruce. Ekonomické problémy, které sužují celou Evropu a následujících několik týdnů ještě trápit budou. Řešení se hledají těžce a jsou drastická – škrtat se musí všude. A reformy pociťují opravdu všichni – i do nedávné doby bezstarostní studenti.

Reforma školství není v české společnosti oblíbeným tématem. Zoufalá nutnost obnovy vysokého a univerzitního vzdělání, skličující pohled na rozdílnou úroveň střední škol a učilišť či deset let připravovaná státní maturitní zkouška, k jejímuž zavedení převládá stále odpor. To jsou ohniska sporů, jimiž se nejenom současná koalice musí zabývat. Pokud problém začne řešit rychle a efektivně, poskytne následujícím generacím lepší vyhlídky než vysokou nezaměstnanost absolventů, která v současnosti zatěžuje pracovní úřady.

Ožehavým problémem se stává především zavedení školného na vysokých a univerzitních školách. Téma, které dokáže vyhrotit emoce české společnosti. Téma, jež rozvířilo dosud klidné vody studentského života ještě před samotným podpisem současné koalice.

Důvody, proč školné zavést, byly mnohokrát opakovány a ještě mnohokrát opakovány budou. Vždyť samotným rektorům je vyčítáno, že nedostatečně vysvětlují svým studentům nutnost školného. Proti nenáviděnému zápisnému, které ministerstvo školství Dobeše ušilo horkou jehlou, aby zaplácelo díry v rozpočtech vysokých škol a univerzit na následující dva roky, protestovali i rektoři – ale z jiného důvodu než studenti. Zápisné jim z principu nevadí, vlastně ho i vřele vítají. Problémem je, že ho s nimi nikdo neprodiskutoval, tudíž s ním nesouhlasí. Jak typický rys české společnosti.

Přesto ať se to studentům líbí nebo ne, školné bude – a dle mého názoru oprávněně. Financování vysokých škol a univerzit ze státního rozpočtu je trestně nedostatečné. Proto musí přijít nové alternativy, které zároveň umožní vysokým školám a univerzitám větší autonomii na české politice. Jedna může být propojení univerzit se soukromým sektorem, především oblastech výzkumu. Tato možnost se ovšem týká pouze technických oborů, ale i tak je v současném vysokém a univerzitním školství málo využívaná. Druhá – velmi reálná – je zavedení školného. A čeští studenti stále mohou jásat nad tím, že se nevyšplhá k takovým sumám, jako například v současnosti navrhuje britská vláda – ke čtvrt milionu korun!

Britská konzervativní strana v čele s Davidem Cameronem minulý týden odsouhlasila návrh na zvýšení školného z 3 290 liber na celých 9 000. Neboli skoro o trojnásobek! A je zjevné, že se to studentům nelíbí a vyrazili do ulic protestovat. Svůj nesouhlas dávají citelně znát, což pocítila například budova Millbank Tower, v níž strana sídlí. Univerzity si sice budou moct vybrat, jakou výši školného stanoví, minimální hranici ale vláda určila na 6 000 liber.

Najednou se zavedení školného v České republice na maximu deseti tisíc korun zdá úsměvné, když si to srovnáme s britským návrhem na skoro čtvrt milionu za rok. Zavedení školného je záležitostí nutnou, můžeme být ale rádi, že se pohybuje v těchto relativně malých částkách. A to by si měli uvědomit všichni ti, kteří stojí na druhé straně barikády školného.

Ještě jedno mají protesty ve Spojeném Království společné s politikou českou. Liberální demokraté před volbami slibovali, že se výše školného ani nedotknout, přesto nyní podepsali společně s konzervativní stranou, s níž tvoří koalici, onen zmíněný návrh. Alespoň vidíme, že před volbami se slibuje mnohé nejenom u nás, ale v celé Evropě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | neděle 14.11.2010 16:54 | karma článku: 9,34 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přehlídka v Moskvě začala se sněžením. Putin opět obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  9:47

Přímý přenos Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí v Moskvě k...

Slováci se v eurovolbách bojí vlivu EU a USA, ostatní země V4 čekají ovlivnění z Ruska

9. května 2024  9:41

Obyvatelé zemí visegrádské čtyřky mají vážné obavy o to, že volby do europarlamentu se pokusí...

Na střeše restaurace ležela mrtvá žena, policisté k ní museli po žebříku

9. května 2024  9:35

Mrtvá žena byla ve středu večer nalezena na střeše domu v ulici José Martího na pražském...

Nadace OSF letos nově ocenila i ekonomickou a zahraniční žurnalistiku

9. května 2024

Nadace OSF rozdala Novinářské ceny za rok 2023. Za inovativní žurnalistiku ji získal tým...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x