Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Afghánistán očima Člověka v tísni...

… aneb země asijského kontinentu jako prioritní stát české zahraniční rozvojové spolupráce.

V rámci rozvojové spolupráce, pro niž v minulém roce jenom Evropská unie vyčlenila 50 miliard eur, působí nevládní organizace Člověk v tísni, která je na poli afghánském zmítaném nespočet konflikty od sedmdesátých let minulého století už několik let. Pro loňský rok operovala pro toto území s rozpočetem 67,3 milionů.

Afghánistán, který pro mediální svět není neznámý, má mnoho tváří – pozitivních i negativních, přičemž často ony negativní převažují. Země asijského kontinentu sousedící se šesti státy je státem především zemědělským a to díky svým přírodním podmínkám, které v sobě obsahují hornaté oblasti stejně jako suché pouště. Přesto prošel v posledních letech Afghánistán populačním boomem a jeho následkem populace do patnácti let představuje polovinu z celkového počtu obyvatel. Rostoucí ekonomika jde ruku v ruce s tímto populačním boomem, což se ukazuje být spíše kontraproduktivní.

Nepokoje, které probíhají v zemi už od roku 1979 s invazí SSSR, ke stabilizaci nepřispívají. Po desetileté okupaci na počátku devadesátých let propukla občanská válka o moc, do níž od druhé poloviny poslední dekády minulého století začal stále silněji zasahovat taliban. V roce 2001 byl ustanoven řádný režim, který chce být demokratickým. O rok později se v zemi rozbíhají rekonstrukční a rozvojové projekty s dlouhodobými plány.

Svět v zemi asijského kontinentu kritizuje nerovnoprávné postavení žen, které vychází z tradic a náboženství daných etnik. Tomáš Kocián z neziskové organizace Člověk v tísni k tomuto bodu dodává, že není úkolem organizací rozvojové spolupráce řešit ono téma, neboť impuls k jeho změně musí vzejít zevnitř, nikoliv zvenku. Ačkoliv gramotnost v Afghánistánu neustále roste, její význam je zmenšován právě zmiňovaným populačním boomem.

‚Neziskovka‘ Člověk v tísni, která v Afghánistánu působí už několik let, se realizuje ve třech oblastech – zdroje obživy, vzdělání a přístupu k pitné vodě. Jelikož zemědělství tvoří 80% celkového HDP, a to bez opia, pomáhá česká nezisková organizace s využitím nové technologie,  know-how či samotné přidané hodnoty, jíž zemědělci neumějí využít. Vzdělání, jež je druhým bodem rozvoje spolupráce Člověka v tísni, spočívá v primárním vzdělání, v němž probíhá rekonstrukce a vybavení škol, a v sekundárním vzdělání, jehož cílem jsou střední a zemědělské školy. Střední školy mají osmileté studium, kdy škola základní je zkrácena z našich devíti povinných let na šest. Člověk v tísni ­pomáhá vytvořit jednotné školské osnovy, zajištění pomůcek a prostředků a rovněž klade velký důraz na praxi, aby absolventi zemědělských škol skutečně za svého studia pracovali na poli, nikoliv na něm nikdy nebyli, což je dosud běžný jev afghánského školství. V posledním bodu programu rozvojové spolupráce Člověk v tísni je přístup k pité vodě, s nímž je spojena osvěta se správnou hygienou, která je základem prevence zdravotního stavu místního obyvatelstva. Problematika nedostatku pitné vody je o to složitější, že lidé především v hornatých oblastech si během podzimu a zimy musí doslova ‚nachytat‘ dešťovou vodu, jíž využívají v obdobích sucha, které trvají šest až sedm měsíců.

Organizace Člověk v tísni se snaží zlepšit celkovou infrastrukturu a to i formou tzv. hladových zdí. Aby činnost neziskové organizace byla efektivní, musí dojít k tak zvané akceptaci – akceptaci organizace k tradicím a kultuře místního obyvatelstva a akceptace Afghánců k neziskové organizaci. Právě tento bod nesplňují podle organizace Člověk v tísni ony provinční rekonstrukční týmy tvořících z armádních vojáků, kteří místo akceptace používají zastrašování. Což vede k ohrožení samotných neziskových organizací, jež se po státě pohybují bez jakékoliv vojenské pomoci, neboť důvěru a přístup místních obyvatel si zbraněmi v rukou nezískají.

V poslední době se začíná hlasitě spekulovat o možném rozdělní Afghánistánu podle rozličnosti etnik. Země asijského kontinentu se v současnosti skloňuje v souvislosti s bohatými nerostnými surovinami pod povrchem, které mohou sice stát finančně obohatit, stejně jako jej více rozdělit. Afghánistán se stal pro následujících sedm let prioritní zemí české zahraniční rozvojové spolupráce spadající pod ministerstvo zahraničních věcí, proto lze očekávat, že v českém prostředí bude i nadále velmi skloňovaným tématem.

Afghánistán byl a i do budoucna bude zemí mnoha tváří – o jeho vzestup a rozvoj se snaží i česká společnost.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | úterý 31.8.2010 0:49 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Řeporyjí Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

České voliče k evropským volbám žene protest proti vládě, ukázal průzkum

9. května 2024  15:39

Jako nejčastější důvod pro účast v červnových volbách do Evropského parlamentu je pro české voliče...

Vědí, že to podělali, vytkl Babiš vládě migrační pakt. Slíbil, že přitvrdí

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  15:32

Přímý přenos Poslanci mají pokračovat ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české...

Propagace nacismu a výtržnictví. Za hákový kříž v konvoji hrozí dvojici pět let

9. května 2024  15:32

Ze dvou přečinů podezírají plzeňští policisté ženu a muže, kteří v neděli z auta v rámci konvoje...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x