Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A pak lidé nemají být z politiky znechuceni

Do voleb zbývají dva a půl měsíce, volební speciál diskuzí kandidátů po jednotlivých krajích se rozběhl, továrna na sliby každým dnem víc a víc zatemňuje mysl voličů. A do toho se už rýsují přesné obrysy kampaní stran. Česká společnost ovšem začíná být znechucenější den za dnem.

Volby patří k základům demokracie, která by se bez nich zhroutila. Na jedné straně je volič v očekávání možné změny, na druhé straně tak nějak tuší v hlouby duše, že korýtka stejně zůstanou korýtky. Nadšení a očekávání klesá, nechuť stoupá. Přesto bychom k volbám jít měli, ovšem bez opileckých oparů, jimiž nás svými planými sliby omámili politici.

Sport mít pod palcem vláda. Bohatým brát, chudým dávat. Třináctý měsíc do kalendáře zavedeme, ať další výdaje ze státního rozpočtu zdůvodníme. A kdo jednotlivým resortům bude vládnout, víme více jak sedmdesát dní předtím, než vůbec k urnám půjdeme. Za chvíli už politici budou dělat za nás rozhodnutí, na které jsme zatím ani nepomysleli. Nevím, jestli je hloupý politik nebo hloupější volič, jenž je schopen tomuto všemu uvěřit. Naprosto komickým závěrem je pak sledování, fotografování a možné publikování svým odpůrců.

ČSSD se ve své demagogii pohybuje na hraně, a přestože jsme národ Švejků, tak neustále krmení nás prázdným talířem, nebudeme akceptovat věčně. Aby nakonec nebyla oranžová revoluce smetena stejně jako oranžový proud dnes už bývalé ukrajinské premiérky Timošenkové.

Buďme ale upřímní. Ona ta bílá holubička OSD rovněž nelétala ve svém funkčním období po trase, jíž před volbami vtloukala do hlav voličů. Úsměvnější pak je, když názory ozývající se ze sídla vítězů posledních voleb parlamentních jsou nejednotné.

ODS postaví svou kampaň na tématu nezvyšování státního schodku. Frázi ‚Půda nepatří nám samým, mám ji pouze půjčenou od svých dětí‘, by si mohla vytesat do volebního kamene. A pak se vzrůstajícím bojem o hlasy voličů přijde poslanec zmiňovaného klubu a řekne, že snížíme daně za služby především pro maloobchodníky, například restauracím nebo kadeřnictví. Krásné gesto v přímé opozici s tím, co hlásají šéfové strany. Ale no tak pánové a pár dam, nechtělo by to mít med mazající kolem pusy voličů stejný?

Téma boje s korupcí má ve svém programu každá strana už kolik volebních období, přesto si američtí podnikatelé v tomto týdnu stěžovali, že u nás neexistuje volná soutěž o získávání státních dotací. Modrá síla s ní chtěla zamést, nepovedlo se. S tím souvisí i výtka proti nově tvořící se straně, v jejímž čele stojí Schwarzenberg, TOP 09.  Ve volebním boji šermují s tématem korupce a nenavýšení, popřípadě snížení státní rozpočtu. Ovšem nejsou kandidáti TOP převážně bývalí členové KDU-ČSL, která si v současnosti hoví ve sněmovně a u kormidla českého státu byla po boku ODS a SZ? Nicméně mnohé se nezměnilo. Můžeme si vybrat ze dvou důvodů, proč se volební programy nesplnily do puntíku – buď chyběla politická síla či opozice dělala svou práci víc než dobře.

Opozice je sice dalším základním pilířem demokracie, bez něhož bychom měli diktaturu jedné strany. Není to nic imaginárního či čistě teoretického jen na papíře. Český národ tuto neblahou vládu zažil dlouhých čtyřicet let. Proto soudit program a jednání KSČM není potřeba. Když opomeneme fakt, že v samotném názvu strany je slovo komunistická, tj. věc, jež je ve společnosti nepřijatelná po zkušenostech východní Evropy, tak pro připomenutí nedávných ‚nostalgických‘ let komunismu, kandidát KSČM ve volebním speciálu z Liberce navrhoval zestátnění hlavního průmyslu. Jak říkám – škoda slov. Přesto se očekává, že KSČM dostane necelý 14% hlasů, pro mé myšlení nepochopitelné.

Opozice. Její práce je potřebná, aby každý hloupost nevešla v platnost. Ovšem neměli by se politici zamyslet nad tím, že i opozice je odpovědna za chod státu? Neměla by se proto chovat iracionálně a rušit důležité návrhy zákonů jen proto, že je nenavrhla ona sama. O svržení vlády v době evropského předsednictví bylo napsáno už mnoho. Myslím, že jde o černou třešničku na kalorickém dortu neslavné práce opozice. Naděje, že se nad chybami v politice její aktéři zamyslí, je jako čekání na Godota. Očekávání se stupňuje, on však nepřichází…

Je příznačné pro demokracii, že v době voleb jsou voliči opíjeni prázdnými sliby zaobalenými do natřásajících se sladkých obalů. Současné demagogické lákání k urnám už nyní zapáchá nesplnitelností. Paroubek jako šéf sportu mající pod palcem hokejisty či Sablíkovou, jejímuž sportu ani nerozumí? S Putinem by si pak mohli gratulovat, že díky jejich intervenci získá národní sport medaile. Vlastně raději sport než převést zahraniční politiku k Paroubkům do obývacího pokoje, jak to zalíbilo Berlusconimu. To už raději zelenou planetu po vzoru zelených či udělat nynějšího ministra pro lidská práva a menšiny Kocába prezidentem.

Nevím, jak Vám, ale mě už se sladkost slibů zajídá. Chtělo by to opepřit a přiostřit a tím se vrátit do reality.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | středa 10.3.2010 13:53 | karma článku: 22,44 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Polsko zadrželo na hranicích ruského dezertéra, Moskva o něm chce informace

9. května 2024  16:29

Polská pohraniční stráž před časem zadržela na východě země ruského vojáka, který ilegálně...

VIDEO: Oddanost není bezbřehá. Někteří důstojníci Putinovi nezasalutovali

9. května 2024  16:11

Během oslav Dne vítězství na vojenské přehlídce v Moskvě nevládla úplně jednotná atmosféra, jak by...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

České voliče k evropským volbám žene protest proti vládě, ukázal průzkum

9. května 2024  15:39

Jako nejčastější důvod pro účast v červnových volbách do Evropského parlamentu je pro české voliče...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x