Pan profesor Komárek to vystihl!

Hostem dnešního interaktivního pořadu na ČT24 byl prognostik a  profesor ekonomie Valtr Komárek, který se s velkou pravděpodobností v březnu stane čestným předsedou ČSSD. Bude tomu ale po dnešku skutečně tak?

Byla to poslední otázka, která v tomto díle pořadu zazněla, a ptala se mj. i na to, co musí ČSSD udělat, aby zatlačila do defenzivy pravicové strany. Vzhledem k okolnostem uvedeným v perexu tohoto článku jsem se domnívala, že odpověď bude umírněná, opatrná. Jsem ráda, že jsem se spletla, a měla možnost z úst pana profesora slyšet to, co jsem slyšela. Pro ty, kteří z nejrůznějších důvodů nemohli tento pořad sledovat v přímém přenosu, ani se na něj podívat v archivu ČT, a odpověď tak neslyšeli z jeho úst, ji zde uvádím:

„No, je to samozřejmě těžké, takže kdybych to řekl stručně: Především musí sociální demokracie si udělat pořádek sama u sebe. Ona se musí demokratizovat důsledně, měla by se intelektualizovat, aktivizovat, protože tam někdy jsou to jako zápisky z mrtvého domu. To dělá pár lidí a ten aktiv nežije. To potřebuje vytáhnout lidi z okresů, z krajů nahoru, ale do dobrovolného ústředí, otevřeného ústředí, otevřít tu stranu, prostě postavit ji na členech a ne na tom manažerském vedení, které z toho dělalo volební fabriku a šlo od voleb k volbám a prakticky ta polika se měnila na marketing... na marketing a na manažerské vedení a v podstatě PR agentury, relamní agentury a to členstvo celkem dělalo křoví. Todle se musí zásadně změnit, čili já jsem pro to, že ta... Vono se vždycky najde dost, zvlášť mladých, radikálů, kteří jsou z pozic sociální demokracie ochotní poučovat celej svět: co by měla dělat Evropská unie, co by měla dělat tato vláda. Já jsem pro polemizovat s touto vládou, musím, protože to vidím jinak, ale současně nepovažuju za negramotné nebo za zlé, kteří chtěj tomu lidu ublížit. Čili to je druhý, že sociální demokracie by měla jako programová opozice přímo hýřit nápady, variantami, alternativami. A třetí... Podívejte, lidi mi říkaj: 'Pane Komárek, my bysme s těmi klíči už necinkali, a vím, že... v čem to žijeme a podívejte se na todle.' A já zas říkám: 'Podívejte, lidi, ale mezi lidma je tolik lásky, když já vidím, jak rodiče mají rádi děti nebo jak se stařenka pyšní se svým vnukem, který študuje, a jak dobře študuje. Kolik lidí dělá neziskovky, organizuje tu občanskou společnost, tak prosím vás, buďme jako sociální demokraté mezi těma lidma. Pomáhejme těm lidem. Ne furt vysokoměrmě nehodnoťme tu společnost, nakolik je zkorumpovaná, nakolik je prohnilá, ale buďme v ní, dýchejme s ní, měňme ji. Každý člověk ostatně nese svůj  kříž, v každé rodině je něco těžkého. Pomáhejme, buďme především slušní, čestní lidé, pak získáme důvěru a budeme-li mít slušné programy, věcné, doložené ve prospěch celého národa, aby ten národ šel k blahobytu jako západní země.' Prostě musíme se vydat na jakousi cestu na západ nebo na sever, tak v tom ať ta sociální demokracie třeba vede, ale věcně, s rozumem a jako důryhodná strana.“

Osobně tato jeho slova považuji za velmi věcnou a trefnou kritiku, která by mohla dané straně skutečně pomoct k tomu, aby se na ni mnozí nedívali skrz prsty ne proto, že je to sociální demokracie, ale proto, jak se právě tato současná sociální demokracie chová.

Na jednu stranu jsem tedy panu profesorovi nesmírně vděčná, že to dokázal takto jasně zformulovat a veřejně říct, na druhou stranu si ale nejsem jistá tím, že jeho slova ČSSD dokáže „překousnout“ (i když to nedá veřejně najevo a pana profesora nakonec čestným předsedou jmenuje, protože se to jmenování už „prolátlo“ na veřejnost) a co víc - skutečně se nad svým jednáním a vystupováním zamyslet a změnit se. No, uvidíme v následujících týdnech, měsících...

Autor: Zdeňka Zamazalová | úterý 8.2.2011 22:10 | karma článku: 27,08 | přečteno: 2551x