Komu jsou mlékomaty trnem v oku?

A to v takové míře, že se je snaží všemožnými (nemožnými) prostředky lidem co nejvíce otrávit?

Je to už nějaký ten pátek, co se v naší republice objevil první automaty na mléko. S mlékem, které neputovalo přes půlku republiky do mlékárny a z mlékárny pak do skladů obchodů, ale jenž jelo rovnou ke spotřebiteli.

Mlékomaty si lidé rychle oblíbili a kolikrát se u nich stály i fronty. Jenže pak přišla rána v podobě vyjádření hygieny, tedy především hlavního pana hygienika, který lidi vyděsil historkami o různých choroboplodných zárodcích, které v mléce jsou. Kromě úprku zděšených lidí od mlékomatů zpět do obchodů ke krabicovým mlékům následovalo několik kontrolních odběrů z různých mlékomatů v různých městech, testy, rozbory.

A výsledek? V ŽÁDNÉM z odebraných vzorků nebyly hodnoty nežádoucích látek v takovém množství, aby mohly člověka ohrozit! V syrovém mléce sice některé hodnoty naprosto minimálně překračovaly stanovené hranice (ale upřímně - tyto velmi přísné hranice si vymysleli kdysi nějací lidé tak, aby tam ještě byla "pro jistotu ještě nějaká ta rezerva"), zatímco v převařeném mléce už byly hodnoty naprosto podle předpisů.

O tom, kolik nemocí a neduhů může mléko z automatů způsobit, jsem z úst hlavního hygienika slyšela spoustu. Poněkud mi ale unikla jeho omluva stejného rozsahu (pokud nějaká byla) za šíření nepravdivé zprávy, v jejímž důsledku začaly mlékomaty prodělávat a na některých místech je už dokonce mají v plánu rušit!

Nabízí se zde ale otázka, proč hygiena nejprve neprovedla ony testy (samozřejmě se zveřejněním výsledků), ale nejprve lidi vyděsila a až pak řekla, že převařené mléko je 100% nezávadné a u syrového jsou hodnoty překročené jenom o fousíček? Byla to "jenom" trestuhodná chyba v postupu, nebo nějaký záměr poškodit pověst automatům? Nestojí za celou aférou jen tak náhodou nějaký vlivný podnikatel v mléčném průmyslu, kterému se najednou snížil prodej krabicového trvanlivého "mléka"? (Schválně sem dávám uvozovky, protože chuť trvanlivého mléka je opravdu prazvláštní) Nebo se mlékomaty prostě někomu nelíbily, tak se rozhodl je sabotovat?

Na tyto otázky s největší pravděpodobností pravdivé odpovědi nikdy nedostaneme. Pravdou ale zůstává, že mléko z automatu je opravdu velmi, velmi chutné (říká nejen moje osobní zkušenost*, ale také "znalecký" jazýček našeho kocourka).

 

* Heleme se - několik měsíců piju mléko z mlékomatu a nezachvátila mě žádná choroba. Zázrak? Kdepak - důkaz, že to s tím mlékem rozhodně není zlé, jak nám tvrdili. ;-)

Autor: Zdeňka Zamazalová | čtvrtek 13.1.2011 17:43 | karma článku: 26,72 | přečteno: 1447x